Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamellás-habcsókos szelet

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 8 tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 8 evőkanál langyos víz
  • 8 evőkanál finomliszt vagy rétesliszt
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • A habtésztához:
  • 5 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • A karamellkrémhez:
  • 30 dkg porcukor
  • 2,5 dl zsíros habtejszín
  • 3 dl tej
  • 5 tojássárgája
  • 2 csomag vanília ízű pudingpor
  • 30 dkg vaj

Elkészítés

Elkészítés: 1. A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot kanalanként beleszórjuk. Egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd kanalanként a vizet is. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összeforgatjuk, majd szitálva, széles mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Két sütőpapírral bélelt tepsire 35 x 25 centis lapokat kenünk ki belőle. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 percig sütjük.

2. A habtésztához vízgőz felett a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, a habot kettéosztjuk, 2 egyforma nagyságú sütőpapírral bélelt tepsiben 100 fokon 1 órán át szárítjuk. Ekkor a sütő ajtaját résnyire kinyitjuk, a habtésztát így hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírról leválasztjuk. A felső fele maradjon alul, míg a tésztákat nem állítjuk össze.

3. A karamellkrémhez a porcukrot egy lábasban világosbarnára karamellizáljuk, a tejszínt ráöntjük, és kis lángon forraljuk, míg a karamell teljesen föl nem oldódik benne. A tejben simára keverjük a tojássárgákat és a pudingporokat, a cukros tejszínhez öntjük, és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, a kockákra vágott hideg vajat belerakjuk, és többször belekeverve hűlni hagyjuk. Jól kihabosítjuk, és hűtőbe tesszük dermedni.

4. A krémet 4 részre osztjuk. A kakaós lapot megkenjük krémmel, ráhelyezzük az egyik habcsók lapot, errekrémet kenünk, majd jöhet a 2. habcsók lap, ismét krém, és befedjük a 2. kakaós lappal. A sütemény tetejét a megmaradt krémmel egyenletesen lekenjük, és villával cifrázzuk. Szeletekre vagy kockákra vágjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss