Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karalábéleves húsgombóccal

60 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A leveshez:
  • 1 db zsenge karalábé
  • 1 db sárgarépa
  • 1 csokor újhagyma
  • petrezselyemzöld
  • 1 ek olaj
  • 1-2 tk csombor (borsikafű)
  • 1,5 l víz
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 tk kukoricaliszt
  • A húsgombóchoz:
  • 50 dkg darált hús
  • őrölt bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék rizs
  • 1 db tojás

Elkészítés

  1. A karalábét és a sárgarépát megtisztítjuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk. Az újhagymát vékonyra felkarikázzuk. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
  2. Egy edényben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk az újhagymát, és addig pároljuk, amíg kicsit összeesik. Ezután hozzáadjuk az összevágott karalábét és a sárgarépát, majd megszórjuk a petrezselyemzölddel. Alaposan összekeverjük, majd pár percig pároljuk. Ízlés szerint megszórjunk a csomborral (borsikafűvel), felöntjük a vízzel, megsózzuk, majd felforraljuk.
  3. A darált húst egy tálba, majd ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a rizst és a tojást, majd alaposan összedolgozzuk.
  4. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk a masszából, majd óvatosan a forrásban lévő levesbe tesszük. Újra felforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük a levest, amíg a zöldségek és a húsgombóc puhára fő.
  5. A tejfölt és a tejszínt összekeverjük, majd hozzáadjuk a kukoricalisztet, simára keverjük, hozzáadunk egy kevés levest, majd állandó keverés mellett a forrásban lévő leveshez csorgatjuk. Végül még pár percig főzzük, majd levesszük a tűzről. 

    Még több hússal készült leves >>> 

    Kedvenc karalábés receptjeink >>> 

    Darált húsos receptek >>> 

Megjegyzés

Tavasszal készíthetjük medvehagymával is a húsgombócot. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss