A karalábékat megpucoljuk, majd, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Meghámozzuk és felaprítjuk a hagymát is. Egy nagyobb lábasba tesszük a karalábét és a hagymát,sózzuk és az olajon kicsit megdinszteljük, rátesszük a piros paprikát és egy liter vízzel felengedjük. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot.
Ameddig felforr a víz elkészítjük a húsgombócokat . Egy tálban jól összedolgozzuk a darált húst a zúzott fokhagymával, 2-3 csipetnyi apróra vágott zöld fűszernövényt (petrezselyem,csombor,kapor)adunk hozzá,sózzuk,borsozzuk, feltörünk egy tojás és hozzáadjuk. Belekeverjük a zabpelyhet és jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk.
Nedves kézzel beletesszük a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzzük, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarjuk. Rátesszük az apróra vágott petrezselymet,csombort,kaprot (ízlés szerint).
Elkészítjük a habarást. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és a korpával,hozzáadjuk a tejszínt, Egy merítőkanálnyi főzőlével felengedjük, majd hozzáadjuk a karalábéhoz, hagyjuk még pár percig rotyogni, ha szükség utána ízesítünk. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel és tejföllel kínáljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!