Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karakteres remek: a kecskesajt

default user icon
SB
Amióta a kecskét háziasították, azóta ismerik a pásztorok a kecskesajtot. Bár nem a legolcsóbb sajt, mégis érdemes kipróbálni, mert aki egyszer is megkóstolja, egészen biztosan a rabjává válik.

A kecsketej

A kecskesajt kecsketejből készül, mely az egyik legegészségesebb tejfajta. Gyógyító hatását már a 17. században írásban méltatták. Régen, az antibiotikumok felfedezése előtt a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészetek voltak, hiszen a kecsketej a tébécé gyógyításában nagy szerepet játszott. A kecske testsúlyának tízszeresét termeli meg tejben. A kecske teje több vitamint tartalmaz, és könnyebben emészthető, mint a tehéntej. Forralás nélkül is iható, tejallergiát nem okoz. A kalcium, magnézium és foszfor aránya és felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb. Vastartalma háromszorosa a tehéntejének. Magas fehérjetartalma miatt igen jó roborálószernek tartják.

A kecskesajt

Az általában 40-45 százalékos zsírtartalmú kecskesajt meglehetősen tömény. Íze igen markáns, ezért csak kevés kell belőle. A kecskesajtot főleg kis üzemekben, manufaktúrákban, jellemzően kézzel készítik. Ez hazánkra és Nyugat-Európára is érvényes. A legnagyobb hagyománya Franciaországban van a kecskesajtnak, de fogyasztják a görögök, a spanyolok, az osztrákok, a németek, a hollandok, az angolok is. Sokszor keverik juh- és tehéntejjel. A franciák chevre-nek (ejtsd: sevr) hívják.

Kecskesajt típusok

Rengeteg kecskesajt fajta létezik. Lehet nyers vagy pasztőrözött tejből készülő kecskesajtot kapni. A kecskesajtok íze az egészen enyhétől az igen erőteljesig terjed.

Létezik bevonat nélküli, a bevonatosok közül aranysárgás, penészes, élesztős vagy rúzsos (ez egy penészfajta). Magyar termelők is készítik a sózott faszénnel bevont kecskesajtot.

Zöldfűszerekkel is beborítják, és gyakran a sajt maga kap erős fűszerezést. Olajban eltett kecskesajtokat is lehet kapni, ezek akár fél évig is fogyaszthatók.

Hogyan együk a kecskesajtot?

Krémsajttal keverve, fűszerezve kenhetjük kenyérre. Picit meggrillezve salátával is kitűnő. Ránthatjuk, panírozhatjuk, keverhetjük burgonyával, zöldségekkel, valamint felfújtakhoz is nagyon finom. Isteni körtével, fügével, eperrel, sárgadinnyével.

A franciák hidegen is eszik, de elterjedt a chevre chaud (ejtsd: sevre só), a meleg kecskesajt, bagettel vagy panírozva, baconben megsütve.

Kedvenc kecskesajtos receptjeink

Kecskesajtkrém

Hozzávalók 6 fő részére

  • 20 dkg natúr kecskesajt
  • 5 dkg natúr sovány krémsajt
  • 1 fej hagyma
  • bazsalikom
  • rózsabors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 apróra vágott pirított dió

Elkészítés: A hozzávalókat turmixoljuk - ha kell, egy kis olívát adunk hozzá. A lényeg, hogy sűrű állagú legyen. Tálra rendezzük, a tetejét megszórjuk pirított dióval. Pirítóssal nagyon finom. Előételként egyforma kis paradicsomokba tölthetjük, és ruccolaágyon tálaljuk.

Kecskesajtos paradicsom grillezve

Hozzávalók

  • 15 dkg kecskesajt
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb paradicsom
  • olívaolaj
  • fűszerek (bazsalikom, oregano, bors)
  • pesto
  • magozott olívabogyó és lilahagyma a díszítéshez

Elkészítés: A paradicsomot félbevágjuk, majd a csumáját V alakban kivágjuk, vékony lapokra karikázzuk. A kecskesajtból kb. fél centi széles szeleteket vágunk, ezeket a szeleteket pedig úgy osztjuk el, hogy egy-egy paracsomszeletet beborítsanak. A grillsütő rácsára sütőpapírt vagy alufóliát terítünk, rárakjuk a paradicsomszeleteket úgy, hogy ne érjenek össze. Meglocsoljuk őket egy kis olívaolajjal, fűszerezzük, majd beborítjuk a kecskesajttal. Kb. 10-15 percet grillezzük (míg a sajtok teteje szépen megsül). Míg sül, kis szeletkékre vágjuk az olívabogyót (én a feketét szeretem, mert kevésbé sós), és apró kockára a lila- vagy újhagymát. Ha a grillezés kész, kis dermedés után (hogy a sajt teteje ne legyen olyan folyós) előbb egy-egy pöttynyi pestóval megkenjük a sajtos paradicsom szeletkék tetejét, majd rászórjuk az olíva-hagyma keveréket, tálaljuk.

Mézes olajban sült kecskesajt

Hozzávalók

  • 35 dkg kecskesajt
  • 2 db tojás
  • 1 nagy fejes saláta
  • 15 dkg liszt
  • 4 dl olaj
  • 4 evőkanál méz

Az öntethez

  • 1 dl szezámolaj
  • 0,5 dl almaecet
  • 1 dl akácméz

Elkészítés: A hasábokra vágott kecskesajtot megforgatjuk lisztben, felvert tojásban, majd ismét lisztben. Az olajat a mézzel elkeverjük, a sütéshez felforrósítjuk. Amikor már elég forró, de még nem ég benne a méz, beletesszük a bundázott sajtot, és kevergetve, forgatva készre sütjük. Sütés közben a méz rátapad a sajtra, és rákaramellizálódik. Ha megsült, konyhai papírkendőn lecsepegtetjük, és hidegen vagy melegen, a megmosott, szárazra törölt salátaleveleken tálaljuk. A szezámolajat elkeverjük az ecettel és a mézzel, és a sajtot az asztalon még meglocsoljuk ezzel az öntettel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss