Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menüajánlat 11.: Sikkes, modern

Rántott hal, bejgli... kipróbálnál valami izgalmasabbat? A karácsonyi menü összeállításakor lehetsz kicsit bátrabb is. Ha tudod, hogy szeretteid is vevők egy szokatlanabb menüsorra, tálald fel az alábbi ínyencségeket!

Előétel


Konyakos rák articsókával

Hozzávalók fejenként:
4-5 darab megpucolt rákfarok
vaj
1 dl konyak
1 articsóka

színes bors

Elkészítés: Az articsókát megpucoljuk (a nyelét és a korona felső 1/3-át levágjuk). 45-60 percig főzzük a zöldségtől függően. A megpucolt rákfarkat serpenyőben vajon 1-2 percig sütjük. A rákfarkakat tányérra tesszük. A serpenyőben maradt vajra 1 dl konyakot öntünk (lehetőleg valami finomabbat). Az így kapott szószt megsózzuk, színes borsot őrölünk rá. Az articsóka leveleit eltávolítjuk. A haját kanállal kikaparjuk és a szívét a rák mellé tálaljuk. Az öntetet az articsóka és a rák mellé (nem rá!) öntjük.


Libamájpástétom bazsalikomos sült paprikával

Hozzávalók: 
20 dkg libamáj
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
majoránna

bors
3 evőkanál libazsír
6 nagy, piros, hegyes, húsos paprika
1 marék friss bazsalikom
olívaolaj

Elkészítés:
Májpástétom: a libamájat felkockázzuk és a libazsíron dinsztelt hagymára tesszük sülni. Vigyázni kell, mert könnyen lekap. Rátesszük a majorannát és a fokhagymát is. Készre sütjük, majd picit félretesszük hűlni. A maradék zsírral összeturmixoljuk.
Paprika: a paprikákat egyben egy tepsire tesszük egymás mellé, és 200 fokon, úgy 1 órán keresztül megsütjük (nem baj, ha fekete lesz!). Ha kész, lefedve hagyjuk hűlni. A héját lehúzzuk, kicsumázzuk, majd egy tálba tesszük és sóval, fokhagymával, bazsalikommal ízesítjük, meglocsoljuk olivával és a hűtőbe tesszük pihenni 1 éjszakára. Jól összeérnek az ízek.
Tálalás: egy szelet finom, ropogós kenyeret megkenünk a libamájpástétommal, pakolunk rá sült paprikát. A legfinomabb előételt adhatjuk ilyen formán vendégeinknek.


Diós-zelleres haltekercsek

Hozzávalók:
40 dkg szárzeller
35 dkg sárgarépa
2 közepes hagyma
5+2 fokhagymagerezd
kis darab margarin
kb. 6-8 dkg barna kenyér
1 tojás

bors
kakukkfű
bazsalikom
ételízesítő
4 dkg dió
olaj
1 kg hekk filé (kb. 6 db halszelet)

Elkészítés: Megmossuk, megtisztítjuk, és felkarikázzuk a sárgarépát, majd a kockákra vágjuk a hagymát és a szárzellert. Egy teflonban kevés margarint olvasztunk, és rátesszük a zöldségeket. 10 percig pirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel, kakukkfűvel és bazsalikommal. Kb. 20 perc alatt majdnem puhára pároljuk az egészet. 
A zöldségekből kiveszünk 4-5 evőkanálnyit, és a turmixgépbe tesszük. Pépesre turmixoljuk, és egy tálba öntjük. Hozzáadunk egy szelet apróra tépkedett barna kenyeret és egy tojást. Sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük. 
A halszeleteket kiolvasztjuk, és lecsepegtetjük. Papírtörlőre tesszük kis időre, majd egy nagy vágódeszkára fektetjük a halfiléket. Mindkét oldalukat bedörzsöljük sóval és megszórjuk frissen őrölt borssal. Ezután minden egyes halszeleten elosztunk egy kis tölteléket. A halakat ezután a vékonyabbik végüknél fogva szorosan felcsavarjuk, és a végén fogpiszkálókkal megtűzzük. 
Vékonyan megolajozunk egy jénait, és az alján elrendezzük a zöldségeket. A zöldségekre pakoljuk a haltekercseket. Minden tekercset vékonyan megkenünk egy kis olvasztott vajjal. Előmelegített sütőbe toljuk a jénait, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a halakat. 
Tálalás előtt minden egyes halszeletre egy-egy zellerlevelet és diót teszünk. (Ha csúszik, fogpiszkálóval megtűzzük.) Zöldsalátával tálaljuk.

 

Főétel

 

Kesudiós-sörös kacsa

Hozzávalók 4 személyre:
fél pecsenyekacsa
40 dkg rizs
1 üveg édes-savanyú szósz
10 dkg natúr kesudió
tarka bors durvára törve
sör

majoránna

Elkészítés: A kacsát mossuk meg, csepegtessük le, sózzuk meg. A kesudiót vágjuk durvára, majd zsiradék nélkül pirítsuk barnára. Szórjuk meg borssal és majorannával. Hevítsük tovább, majd a hideg sört öntsük rá, forraljuk fel. Rövid idő után öntsük rá a kacsára, érje mindenhol, majd öntsünk alá is egy kis sört. Fedjük le fóliával, majd toljuk előmelegített sütőbe. Addig pároljuk a kacsát, míg megpuhul, majd leszedjük a fóliát, és sörrel locsolgatva ropogósra sütjük. Ha kész, állni hagyjuk egy kicsit, hogy könnyebb legyen szelni. Az édes-savanyú szószt felforraljuk, majd párolt rizzsel tálaljuk.


Tárkonyos-petrezselymes húsgombócok fehérboros mártásban

Hozzávalók:
1 kg darált pulykahús
2 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
tojás
zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem

bors
2 teáskanál tárkony
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
reszelt sajt
1 evőkanál mustár
pirospaprika
2 evőkanál liszt

Elkészítés: A darált húst összekeverem egy fél fej apróra vágott hagymával, lereszelt fokhagymával, zsemlemorzsával, tojással és az apróra vágott petrezselyemmel. Sóval, borssal és a tárkonnyal ízesítem, majd kis golyókat formázok belőle. A húsgolyók minden oldalát olívaolajban megpirítom, majd kiveszem az olajból, és félreteszem. A maradék olajban megpárolom a megmaradt, apróra vágott hagymát, hozzákeverem a mustárt, egy kiskanál pirospaprikát, felöntöm borral és összeforralom. Amikor felforrt, beleteszem a húsgombócokat, sózom, borsozom, majd közepes tűzöm fél óráig, fedő alatt párolom. Ezután a húsgombócokat jénai tálba teszem, a mártást pedig behabarom a tejszín és a liszt keverékével, majd a húsgombócokra öntöm. Megszórom a tetejét reszelt sajttal, és forró sütőben kb. 5-10 perc alatt rápirítom.

 

Desszert

 


Oroszkrémtorta - sütés nélkül

Hozzávalók 12 szelethez:
10 dkg mazsola
1 dl rum
15 dkg cukor
1 tojássárgája
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj
5 dl tejszín
1 evőkanál zselatin
fél dl víz
25 darab babapiskóta
20 dkg cukrozott gyümölcs
1 csomag habfix
1 evőkanál porcukor

Elkészítés: A mazsolát leöblítjük és a rumba áztatjuk. A cukrot a tojássárgájával alaposan kikeverjük, a tejjel felengedjük, és gőz fölött, kevergetve, sűrű krémmé főzzük. A gőzről levéve vaníliás cukorral ízesítjük, és ha kihűlt, a vajjal habosra keverjük. A mazsolát leszűrjük, és a rumot is a krémbe dolgozzuk. A zselatint a fél deci hideg vízben simára keverjük, kevergetve fél percig főzzük, majd langyosra hűtve a krémbe szűrjük. A tejszín felét habbá verjük, és ezt is a krémbe forgatjuk. A cukrozott gyümölcsöt apró kockákra vágjuk. Egy 22 centi átmérőjű, kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, hideg vízzel kiöblítünk. Az aljára egy sor babapiskótát fektetünk, cukrozott gyümölccsel és mazsolával megszórjuk. Erre krémet simítunk, majd rá ismét babapiskóta, cukrozott gyümölcs, mazsola kerül. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart, a tetejére babapiskóta kerüljön. Két órára hűtőszekrénybe tesszük, majd a tortát tálra borítjuk, a papírt lehúzzuk róla. A maradék tejszínt a habfixszel habbá verjük, a porcukorral ízesítjük, és a tortát bevonjuk vele. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.


Bagolyszem

Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
10 dkg porcukor
4 dkg kakaó
1 mokkáskanál szódabikarbóna

A krémhez:
3 evőkanál liszt
3 dl tej
25 dkg margarin
14 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál kakaó

Valamint:
2 db banán

Elkészítés: A 6 tojás sárgáját kikevejük 10 dkg porcukorral, 4 dkg kakaóval és a szódabikarbónával. A tojásfehérjéket felverjük, és a fenti masszával jól összekeverjük. A sütő nagy tepsijébe sütőpapírt teszünk, megkenjük margainnal, és a tésztát beleöntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Kivesszük, de hagyjuk a sütőpapíron, csak kicsit lazítsuk meg rajta. A krémhez 3 dl tejet 3 evőkanál liszttel kikeverünk, sűrű péppé főzzük, majd kihűtjük. 20 dkg margarint 14 dkg porcukorral kikeverünk, és belekeverjük a kihűlt pépet is. 2 részre osztjuk, az egyik felébe 2 csomag vaníliliás cukorot keverünk, a másikba 1 evőkanál kakaót. A kihűlt tésztalapra először rákenjük a fehér krémet, majd a tetejére a barnát. A megkent lap alsó (magunk felöli) részére egymás mellé tesszük vízszintesen a 2 banánt, majd a sütőpapír segítségével feltekerjük, mint a piskótatekercset. Óvatosan tálcára tesszük, és mehet a hűtőbe (de le is fagyasztható). Csokimázzal leöntve, szeletelve kínáljuk.

A finomságokat a Ti receptjeitekből választottuk! Köszönjük!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss