Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü: elegáns vacsora vadhússal és camembert-rel

Sok család hagyományos karácsonyi menüjének főszereplője a vadhús. Készíts idén őzgerincet!

A nálunk főleg télen, illetve különleges alkalmakkor fogyasztott vadhúst szerencsére már érlelve is megvásárolhatod a szaküzletekben vagy a nagy élelmiszer-áruházakban, ami jócskán leegyszerűsíti az elkészítését.

Az őznek a comb mellett a gerinc a legértékesebb része. Egyben sütéshez ajánlatos bepácolni vagy szalonnával megtűzdelni. Az alábbi receptnél azonban erre nincs szükség, mert a kellően vékony szeletekre vágott filé hirtelen sütve nem fog kiszáradni.

A vadételekről általában itt olvashatsz >>>  

A kissé savanykás lekvárok, mint a csipkebogyó, a ribizli vagy a vörös áfonya, valamint az ünnepi szósznak számító Cumberland-mártás ideális kiegészítői a vadhúsnak.

Bővebben a Cumberland-mártásról >>>  


Még különlegesebbé teheted a főételt, ha camembert-szeleteket olvasztasz az átsült őzfilékre.

Vásárolj a sajtból kétszeres mennyiséget, mert a karakteres főfogás után tökéletes desszert lesz a diós bundában sült camembert vilmoskörtével!

Receptek őzhússal >>> 
Receptek fürjtől a szarvasig >>> 
Kelbimbókrémleves

Hozzávalók:
30 dkg kelbimbó (mirelit vagy friss)
1 kis fej hagyma
1 ek vaj
8 dl húslevesalaplé
7,5 dkg tejföl
1 ek étkezési keményítő

bors
kakukkfű

Elkészítés:
1. A fagyasztott kelbimbót hagyjuk kiolvadni. A frisset a külső levelek és a torzsa leválasztása után a felső végen kereszt alakban bevágjuk, majd folyó víz alatt megmossuk.

2. A hagymát apróra kockázzuk, és a vajon aranysárgára pároljuk. A húslevesalaplével felöntve felforraljuk, majd beletesszük az előkészített kelbimbót, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ezután 2-3 db-ot kiveszünk, a többit pedig botmixerrel pürésítjük az edényben. 

3. A keményítőt csomómentesre keverjük egy kevés vízben, majd a leveshez adjuk és összeforraljuk. A levest levesszük a tűzről, és sóval, borssal, csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük. Végül előmelegített tálkákba vagy mélytányérokba merjük, és a félretett, leveleire szedett kelbimbóval díszítjük.

TIPP: 

Minél harsányabb zöld kelbimbót vegyél! A sárgás ugyan jobban szétfő, de már kesernyés lehet.

Őzgerincfalatok Cumberland-mártással

Hozzávalók:
1 db kicsontozott őzgerinc (kb. 90 dkg)

bors
4 ek olaj
1 csomag natúr camembert (tégla alakú)
20 dkg cukkini
20 dkg vastag sárgarépa
40 dkg galuska (hűtőpultból)
8-12 tk Cumberland-mártás (üveges)
narancshéj a díszítéshez

Elkészítés: 
1. A lehártyázott őzgerincet megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd sóval, borssal bedörzsöljük és a gerinc hosszától függően 8 vagy 12 szeletre vágjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítünk 2 ek olajat, belehelyezzük a filéket, és mindkét oldalukat 3 percig sütjük.

2. A sajtot felszeleteljük, és a szeleteket átlósan elfelezzük. Mindegyik forró filére helyezünk egy fél szelet sajtot, és hagyjuk ráolvadni. Ezután a filéket kivesszük a serpenyőből és melegen tartjuk.

3. A megtisztított, felszeletelt cukkiniből és sárgarépából adventi süteményszaggatóval csillagokat és félholdakat vágunk ki. A zöldségeket 1 ek felhevített olajon megfuttatjuk, majd egy kevés sós vízben roppanósra főzzük néhány perc alatt.

4. Közben a konyhakész galuskát 1 ek olajon aranybarnára pirítjuk, és megsózzuk, megborsozzuk. A sajtos filéket a zöldséggel együtt adagonként tányérokra rendezzük. Végül 1-1 tk kész mártással meglocsoljuk és narancshéjcsíkokkal díszítjük. A galuskát külön kínáljuk hozzá.

tipp:

A díszítéshez kezeletlen narancsot használj! Julienne-hámozóval szabályosan vékony héjcsíkokat tudsz róla lehúzni.

Camembert diós bundában párolt körtével

Hozzávalók:
1 db citrom
2 ek cukor
1 darabka fahéjrúd
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
2 db közepes vilmoskörte
1 csomag natúr camembert (korong alakú)
1 ek darált dió
zsemlemorzsa a panírozáshoz
1 db tojás
2 ek olaj a sütéshez
citromfű a díszítéshez

Elkészítés:
1. A citrom levét 1,25 dl vízbe facsarjuk, majd a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel együtt magas hőfokon felforraljuk.

2. Közben a megmosott körtékből darabonként 7-8 szép szeletet vágunk. A fűszeres lében pároljuk kb. 5 percig, majd kivesszük és lecsepegtetjük.

3. A sajtkorongot keresztben kettévágjuk, és a szeleteket elfelezzük. A darált diót egy tányérban elvegyítjük annyi zsemlemorzsával, hogy bele tudjuk nyomkodni a felezett sajtszeleteket. A tojást elkeverjük. A sajtdarabokat duplán panírozzuk az elkevert tojásban és a diós morzsában, majd a felhevített maradék olajon ropogósra sütjük. A bundázott camembert-t a párolt körtével együtt tálaljuk, és citromfűvel díszítjük.

Tipp:

Tégla alakú camembert-ből hosszanti szeleteket vágj.

Recept és fotó: Wirths PR / Trendxpress 

MÉG TÖBB KARÁCSONYI RECEPT, DEKORÁCIÓS TIPP, SÜTÉSI, FŐZÉSI PRAKTIKÁT TALÁLSZ ITT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss