Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü 9. - Illatos-narancsos

Volt idő, amikor óriási eseménynek számított egy ajándékba kapott napsárga gyümölcs. Bár már az év minden napján hozzáférhető nálunk is, valahogy mégiscsak a télhez kapcsoljuk a narancsot, amelyből nagyszerű ételek készíthetők az ünnepi asztalra is.
 
Szicíliai narancssaláta (Insalata fantasia di arance) 

Hozzávalók:
2-3 db szép narancs

bors
1 fej hagyma
olívaolaj
olajbogyó
esetleg 1 doboz szardella

Elkészítése: A narancsot meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olívabogyót, és meglocsoljuk egy kevés olajjal. Jól összekeverjük, majd a szardellával díszítjük.

 

Narancsos-fokhagymás spenótsaláta

Hozzávalók:
40 dkg friss spenót
2 db nagyobb narancs
4-5 szál újhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj

kapor ízlés szerint

Elkészítés: A spenótot megmossuk, megszárítjuk. Amíg lecsöpög, az újhagymát karikára vágjuk, a fokhagymát aprítjuk, a narancsot meghámozva, apró darabokra vágjuk, a friss kaprot szintén aprítjuk.
Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajon megforgatjuk a hagymákat és a kaprot, beletesszük a spenótot és egyszer-kétszer átforgatjuk, hogy ne essen annyira össze. A végén sózzuk és rátesszük a narancsdarabkákat. Ízlés szerint szórhatunk rá olasz vagy francia fűszerkeveréket is.

 

Hideg narancsleves

Hozzávalók:
50 dkg narancs
2,5 dl víz
5 dl száraz fehér bor
4 dl frissen facsart narancslé
2 dkg étkezési keményítő
5 és fél evőkanál édesítőpor
csipetnyi só
1 tojás
1 rózsaszín húsú grapefruit

Elkészítés: A narancsot forró vízben megmossuk, szárazra töröljük és a sárga héját lereszeljük. Fehér bundájától is megtisztítjuk, majd gerezdekre bontva, a hártyáitól megszabadítjuk. A grapefruitot is ugyanígy készítjük elő. A gyümölcsöket tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. A reszelt narancshéjat belerakjuk a vízbe, majd hozzáöntjük a narancslevet és a bort. Felforraljuk, és kis lángon öt percig főzzük. A tojásfehérjét egynegyed rész édesítőporral kemény habbá verjük. A forrásban lévő narancsos-boros lébe teáskanállal kis galuskákat szaggatunk a habból, néhány percig főzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk. A levet továbbra is tűzön tartjuk, de ügyeljünk arra, hogy csak gyöngyözzön, ne forrjon. A tojássárgáját habosra keverjük a édesítőpor háromnegyed részével, apránként hozzákeverjük felváltva a keményítőt és a sót. Az édes tojássárgát hozzákeverjük egy kevés forró boros-narancsos léhez, majd az egészet beleöntjük az éppen csak gyöngyöző többi lébe. Habverővel gyorsan simára keverjük, és egy perc múlva lehúzzuk a tűzről. Ha kihűlt, a hűtőszekrényben jéghidegre hűtjük. Tálalás előtt a gyümölcsöt csészékben elosztjuk, a felkevert levest ráöntjük, végül mindegyiknek a tetejére helyezünk a habgaluskából.

 

Borjúlábszár narancsmártásban

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet borjúlábszár (csonttal együtt)
1 narancs
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes sárgarépa
3 evőkanál olaj
2 evőkanál citromlé
4 szegfűbors
1 babérlevél
1 dl fehérbor
1 húsleveskocka
1 evőkanál vágott petrezselyem

Előkészítés: A borjúlábszárat már a boltban a hentessel felszeleteltetjük, otthon vastagon bedörzsöljük őrölt borssal. A narancsot forró vízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a héját apróra vágjuk. Meghámozzuk a hagymát, a fokhagymát. A hagymát lereszeljük, a fokhagymát összenyomjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, lereszeljük. 2 evőkanál olajat összekeverünk a reszelt hagymával, a fokhagymával, a sárgarépával, a citromlével, a narancs héjával és levével meg a szegfűborssal. Az előkészített húst beletesszük ebbe a pácba, mellédobjuk a babérlevelet, és másnapig hűtőszekrénybe tesszük.

Elkészítés: Másnap kivesszük a húst a pácléből, a ráragadt zöldségeket lekaparjuk, félretesszük. Serpenyőben 1 evőkanál olajat forrósítunk, a szeleteket hirtelen átsütjük, sóval, borssal ízesítjük, felöntjük a páclével, és lefedve kb. 1,5 órán át pároljuk. Amikor megpuhult a hús, kivesszük, tálra tesszük, és melegen tartjuk. A serpenyőben visszamaradt léből kidobjuk a babérlevelet, belemorzsoljuk a húsleveskockát, a pácoláshoz használt zöldségekkel felforraljuk, majd ha kissé kihűlt, összeturmixoljuk. A hús mellé tesszük, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

Pisztáviával sült narancsos csibe

Hozzávalók:
4 db csirkemell vagy pulykahús
10 dkg pisztácia (őrölve)
4 szelet sajt
1 tojás 1 evőkanál tejjel felkeverve
liszt a hús megforgatásához
vaj
1 pohár likőr
2 db narancs leve
2 kimagozott narancsgerezd

Elkészítés: Kiklopfojuk a csibét, a szeleteket megszórjuk pisztáciával, sózzuk, borsozzuk. Ráteszünk egy-egy szelet sajtot, majd feltekerjük és megtűzzük fogpiszkálóval. Megforgatjuk a tojásban és a lisztben. Lapos serpenyőben vajon aranyszínűre sütjük (15-20 perc). Ráöntjük a likőrt, ráteszünk egy fedőt, és rövld ideig hagyjuk, hogy átjárja az alkohol aromája. Ha nincs kéznél likőr, egy pici testes borral locsoljuk meg és ugyancsak hagyjuk benne párolodni pár percig. Kivesszük a húst. A megmaradt lébe (nem lehet túl sok) beleöntjük a narancslevet, majd felforraljuk, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük (esetleg szegfűszeg, fahéj, cukor, ki hogy szereti), és hozzáadunk egy darab vajat, hogy krémes legyen. Átszűrjük, és ebbe beletesszük a narancsot. Együtt kínáljuk.

 

Egyszerű narancstorta

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
5 db tojás
3 narancs héja és leve
11 dkg joghurt
1 csomag vaníliás cukor
35 dkg liszt
3 kávéskanál sütőpor

Szirup:
20 dkg porcukor
10 dkg víz
1 narancs leve

Elkészítés: A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, majd a joghurtot és a narancsok héját és levét is. A sütőport és a lisztet hozzáadjuk, majd a tojásfehérjéből habot verünk és a masszába forgatjuk. Vajjal kikent tortaformában 180 fokon úgy 70 percig sütjük. A sziruphoz valókat összeforraljuk, és a kisült tortára öntjük.

 

A finomságokat a Ti receptjeitekből választottuk! Köszönjük!


További illatos-narancsos recepteket találsz válogatásunkban >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss