Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü 8. - Konyhatündéreknek

A szeretet mértékét nem feltétlenül az ajándék mérete, ára mutatja! Sok háziasszony gondolja - teljesen jogosan - úgy, hogy kimutathatja törődését, ragaszkodását azzal is, ahogyan és amit főz. A konyha tündéreinek segítünk most néhány igazán rafinált ünnepi recepttel.

Hordócska

Hozzávalók:
•  A hordókhoz:
•  3-4 darab vastag sárgarépa
•  1 kanál ételízesítő
•  1 kanál margarin
•  1 zöldpaprika

A töltelékhez:
•  15 dkg gomba
•  10 dkg majonéz
•  2 savanyú uborka
•  1 kis csokor petrezselyemzöld

Elkészítés: A megtisztított sárgarépát, és 15 percig ételízesítős vízben főzzük, majd kivesszük és lehűtjük. Egy éles késsel 5 cm hosszú darabokra vágjuk, az alsó felét késsel megkerekítjük, hogy hordóformája legyen, majd vízszintesen 2 mm-es sáncokat húzunk rá késsel, itt lesznek az abroncsok! Kivájjuk a hordók közepét késsel úgy, hogy maradjon 1 cm-es vastag fala. Bekenjük margarinnal az abroncsok helyét, és zöldpaprikacsíkokat ragasztunk oda. Felül paradicsomszelettel, margarinnal ragasztva zárjuk majd le a hordókat. A következő töltelék kerül a hordókba: apróra vágott főtt gombát össze keverünk majonézzel, apróra vágott savanyú uborkával és petrezselyemzölddel. Ezzel töltjük a hordókat, alá dísznek keskeny csíkokra vágott saláta jár!


Borhableves gorgonzolás rozskrutonnal

Hozzávalók 4 személyre:
•  5 dl száraz fehérbor
•  15 db szegfűszeg
•  1 rúd egész fahéj
•  1/2 citrom sárga reszelt héja
•  2 tojás
•  10 dkg kristálycukor
•  1 evőkanál vaníliás (főző) pudingpor

A betéthez:
•  8 dkg mazsola
•  4 szelet rozskenyér
•  8 dkg gorgonzola sajt

Előkészítés: A száraz fehérbort összekeverjük 3 dl vízzel. A mazsolát megmossuk.
Elkészítés: Elkészítjük a fűszerkivonatot: a higított borból 1 dl-t lábasba merünk, és beletesszük a szegfűszeget, a fahéjat, a citromhéjat, majd kis lángon a folyadék mennyiségét a negyedére beforraljuk, a tűzről levesszük és leszűrjük. A higított borból 1 dl-t ismét elveszünk, és megfőzzük benne a mazsolát. Tálalásig félre tesszük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből a cukor 2/3-adával kemény habot verünk. A maradék hígított bort fél dl kivételével felforraljuk. Habüstben a vanília pudingport (esetleg lisztet) a fél dl hideg hígított borral csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukor 1/3-át a leszűrt fűszerkivonatot és az időközben felforralt maradék higított bort. A habüstöt vízfürdőbe állítjuk, és habverővel való folyamatos keverés mellett forrpontig melegítjük, majd a forró levest vékony sugárban (szintén állandó keveréssel) hozzáöntjük a felvert tojáshabhoz. A sütőt előmelegítetjük 200 fokra (gázsütő 3. fokozat). A rozskenyér-szeleteket pirítóban kissé megpirítjuk, háromszög alakúra daraboljuk, elosztjuk rajtuk a sajtot. Betesszük a sütőbe, és rápirítjuk a sajtot. Tálaláskor a kész levest azonnal forró porceláncsészékbe szedjük (csak rövid ideig tartható készen). Betétnek a higított borban főtt mazsolát, és külön tányéron, a tálalás időpontjára elkészített rozskrutonokat kínáljuk.


Kecsege kárpáti módra

Hozzávalók:
•  1,5 kg kecsege
•  15 dkg vaj
•  20 dkg rák farokhús
•  1 csokor kapor
•  5 g őrölt fehérbors
•  3 dkg só
•  20 dkg gomba
•  6 dkg liszt
•  1 dl tejszín
•  5 dkg rákvaj
•  hal alaplé

Elkészítés: A kecsegéket tisztítjuk, belső részeiket eltávolítjuk, sózzuk. Hegyes orrukat a farok húsos részébe szúrjuk, hogy gyűrű alakokat kapjunk. Kivajazott tepsibe tesszük, kevés hal-alaplét öntünk rá, és alufóliával lefedve sütőben megpároljuk.
Amíg párolódnak a halak, elkészítjük a kapros ragut: gombát tisztítunk, kockára daraboljuk, felforrósított vajban megfuttatjuk. Hozzáadjuk a tisztított főtt rákhúst, megszórjuk apróra vagdalt kaporral. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd őrölt fehérborssal fűszerezzük, és megszórjuk liszttel. Felöntjük a párolólével és tejszínnel, lassú forralással kiforraljuk.
Tálalás előtt a halakra öntjük a ragut, összeforraljuk. Az előmelegített tálra tesszük a kecsegéket, középre halmozzuk a kapros-gombás rákragut és vajas-petrezselymes burgonyával körítjük. A ragut olvasztott rákvajjal meglocsoljuk.


Mandarinos csirkemell

Hozzávalók:
•  1 db bőrös csirkemell
•  1 db mandarin (héjastól)
•  5 dkg vaj
•  cayenne-i bors
•  curry
•  3 evőkanál sűrített paradicsom
•  só
•  bors
•  1 dl száraz fehérbor
•  olaj

Elkészítés: A jól megmosott mandarint összedaraboljuk, a vajjal, a fűszerekkel és a paradicsommal összeturmixoljuk. Ezt a masszát betöltjük a sózott, borsozott csirkemellek bőre alá. A tűzálló tálat kiolajozzuk, belerakjuk a melleket és aláöntjük a bort, majd lefóliázzuk. Körülbelül 30 percig előmelegített sütőben sütjük, aztán levesszük a fóliát, és még 10 percig sütjük/grillezzük.


Narancsos piskóta

Hozzávalók:
•  50 dkg piskótatészta
•  0,5 dl narancslikőr
•  3 dl növényi tejszín
•  2 dl narancslé
•  4 db narancs
•  2 dl joghurt
•  1 db citrom
•  3 dl tejszín
•  4 evőkanál cukor
•  1 db lime

Elkészítés: A narancslevet összeöntjük a likőrrel. A tejszínből habot verünk. Egy tálban összekeverjük a tejszínhabot, a cukrot és a joghurtot, majd lime-mal, naranccsal, valamint citromhéjjal ízesítjük. A narancsot meghámozzuk, szeletekre vágjuk. Egy formába rétegezzük a piskótát, meglocsoljuk a narancslével, ráhalmozzuk a krémet, rátesszük a narancsfiléket, majd így folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. Az elkészült süteményt szeletekre vágva tálaljuk.

 

Isteni diótorta – liszt nélkül

Hozzávalók a sziruphoz:
•  1,5 bögre cukor
•  0,5 bögre víz
•  5 dkg vaj

továbbá:
•  75 dkg darált dió
•  10 db tojás

A krémhez:
•  2 db tojássárgája
•  1 bögre cukor
•  4 evőkanál liszt
•  3/4 bögre tej
•  1 csomag vaníliás cukor
•  20 dkg vaj
•  1-2 kanál rum

A teteje:
csokoládémáz

Elkészítés: A szirup hozzávalóit összekeverjük, és lassú tűzön keverve főzzük, hogy sziruppá váljon, majd kihűtjük. Ezután a 10 tojásfehérje kemény habjához hozzáadjuk egyenként a sárgáját is, és kikeverjük. Ehhez a keverékhez hozzáadjuk a diót, és a szirupot is lassan belekeverjük. Kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük, és tűpróbáig sütjük lassú tűznél. Majd 3 lapra vágjuk.
A krémhez a 2 tojássárgáját, cukrot, lisztet, tejet sűrűre fűzzük. Langyosra hűtjük, és a vaníliás cukrot, vajat, rumot hozzáadjuk. A kihűlt krémet a kihűlt tortalapokra kenjük, a tetejét pedig csokoládémázzal boríthatjuk.

Ajánlatunkat a Ti receptjeitekből állítottuk össze. Köszönet érte!

Még több rafinált ünnepi recept >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss