Diós zellersaláta
Hozzávalók:
1 zeller
1 kis alma
1 citrom
20 dkg dió
A szószhoz:
1 tojássárgája
só
bors
1 kanál mustár
kevés olaj
2 evőkanál tejföl
1 kanál méz
Elkészítés: Meghámozom a zellert és az almát, lereszelem, és megöntözöm a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Durvára vágom a diót, a felét a zellerhez keverem. A szószhoz összekeverem a hozzávalókat, beleforgatom a salátát. Megpirítom a megmaradt diót, és díszítésként-ízesítésként megszóróm vele a salátát.
Sonkacsomagok
Hozzávalók 8 személyre:
1 kis fej zeller
6 tisztított dió
2 savanykás alma
2 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
8 nagy szelet sonkaszalámi (20 dkg)
1/2 csokor snidling
Előkészítés: Az ügyesebbek elkészítik a majonézes salátát (a kevésbé ügyesek, és akiknek kevés idejük van, készen megvásárolják). A zellert meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. Kevés vízben puhára főzzük, leszűrjük. A diót összevagdaljuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük.
Elkészítés: A zellert, az almát, a diót összekeverjük a majonézzel, a tejföllel, és sóval, borssal ízesítjük. A sonkaszeletek közepére diónyi salátát teszünk, összefogjuk, és egy erősebb snidlingszállal összekötjük.
Aszaltszilva-leves pörkölt dióval
Hozzávalók:
20 dkg magozott aszalt szilva
8 szem szegfűszeg
1 kis darab fahéj
4 dkg tisztított dió
6 dkg cukor
1 dl vörösbor
1 teáskanál étkezési keményítő
1 dl tejszín
Elkészítés: Az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk. A szegfűszeget, a fahéjat teatojásba tesszük. A diót serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd azonnal kiborítjuk és összevagdaljuk. Felteszünk forrni 1 l vizet, beletesszük a cukrot, a csipet sót, és belelógatjuk a teatojást. A borral együtt a szilvákat is a forró fűszeres vízbe tesszük, és kíméletesen főzzük 10 percen át. A keményítőt elkeverjük pici vízzel, és besűrítjük vele a levest. Forraljuk még 5-6 percig, majd kivesszük a teatojást, belekeverjük a tejszínt, a tetejét megszórjuk a dióval.
Mennyei diós receptválogatás Karácsonyra >>>
Főételek és desszertek a következő oldalon >>>
Dióval töltött sertésdagadó
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertésdagadó
2 szikkadt zsemle
2 dl tej
10 dkg dió
20 dkg párizsi
1 fej hagyma
2 dkg margarin
2 tojás
csipet majoránna
1 csokor petrezselyem
4-5 evőkanál olaj
Előkészítés: A dagadót megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük. A húst felszúrjuk, besózzuk. A zsemléket fele tej, fele víz keverékébe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A diót ledaráljuk. A párizsit nagyon apró kockára összevágjuk vagy ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: A margarint serpenyőben felforrósítjuk, és a hagymát világos sárgára pirítjuk, majd kihűtjük. A kinyomkodott zsemléhez hozzáadjuk a darált diót, a párizsit, a hagymát, beleütjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával és a petrezselyemmel. Jól összekeverjük, megtöltjük a dagadót, hústűvel összetűzzük, és tűzálló tálba tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az olajat felforrósítjuk, leöntjük vele a húst, majd kevés vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük. Betesszük a sütőbe, és kb. 1 óra hosszat pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, levével meglocsoljuk, és további 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük a sütőből kb. 15 percig pihentetjük, hogy szépen tudjuk szeletelni. Párolt kelbimbóval, ízlés szerinti köretekkel tálaljuk.
Diós almával sült bébi pulyka, három pürével
Hozzávalók:
1 bébi pulyka (kb. 3 kg)
10 dkg füstölt szalonna
4 darab alma
10 dkg dió
20 dkg vegyes zöldség
5 dkg vöröshagyma
25 dkg burgonya
25 dkg brokkoli
25 dkg sárgarépa
5 dkg vaj
2 dl tej
só
fokhagyma
cukor
citrom
Elkészítés: A megtisztított pulykát kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe almát teszünk, egy tepsibe zöldségágyra helyezzük. A mellet vékony szalonna szeletekkel befedjük, és gyakran locsolgatva közepes tűzön lassan sütjük, ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Közben elkészítjük a köretet. A sárgarépát sós, cukros, citromos vízben megfőzzük, leszárítjuk és összeturmixoljuk. A megtisztított, sós vízben megfőtt burgonyát áttörjük, olvasztott vajjal és forralt tejjel habosra keverjük. A brokkolit sóval, fokhagymával ízesített vízben leforrázzuk, leszűrjük leturmixoljuk.
Ha a pulyka megpuhult, a szalonnát eltávolítjuk és erős tűzön a pulykát pirosra, ropogósra sütjük. Az almát cikkekre vágjuk, a diót serpenyőben megpörköljük, hozzáadjuk az almát és megpirítjuk. A pulykát a sütőből kivéve pár percig pihentetjük, hasüregéből az almát eltávolítjuk, és feldaraboljuk. Tálaláskor a tányérra helyezzük a répa-, a burgonya- és a brokkolipürét, megformázzuk, mellé rakjuk a pulyka sültet, és a tetejére teszünk pár szem diós almát.
Mennyei diós receptválogatás Karácsonyra >>>
Desszertek a következő oldalon! >>>
Flódni
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
4-6 ek porcukor
3 tojássárgája
A töltelékekhez:
kb. 7 dl bor
25 dkg mák
25 dkg dió
60 dkg cukor
1 üveg szilvalekvár
1 csomag mazsola
1 szelet reszelt csokoládé
2 evőkanál baracklekvár
fahéj
őrölt szegfűszeg
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összekeverem, és kevés borral könnyen gyúrható tésztává gyúrom. A kész tésztát öt részre osztom és vékonyra nyújtom. (Az egyik kicsivel legyen nagyobb, mert ez lesz a legalsó réteg.)
Az almát apró darabokra vágom és borban megpárolom. A máktöltelékhez a darált mákot borral felfőzöm, a cukrot, mazsolát, baracklekvárt hozzákeverem. A diótöltelékhez a darált diót borral felfőzöm, hozzáadom a cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét. Az összes tölteléket kihűtve kell a tésztára tenni.
Rétegezés: Alulra jön a nagyobb tésztalap, majd a máktöltelék, egy tésztalap, almatöltelék, egy tésztalap, diótöltelék, egy tésztalap, szilvalekvár, utolsó tésztalap, melyet tojássárgával megkenek, és lassú tűzön aranybarnára sütöm.
Zserbó
Hozzávalók:
35 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg zsír
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
csipet sütőpor
1 db tojás
A töltelékhez:
20 dkg darált dió és 20 dkg porcukor keveréke
baracklekvár
A csokimázhoz:
10 dkg porcukor
kakaópor
2-3 dkg margarin
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk, majd a hozzávalókból tésztát gyúrunk. Egy tepsit kivajazunk, a tésztát három részre osztjuk, lisztezett deszkán dolgozunk, mert így a lapok nagyon vékonyak lesznek. Az első lapot behelyezzük a tepsibe, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a cukrozott dióval. Erre kerül a második lap, amit ismét megkenünk lekvárral és megszórunk diós keverékkel, majd erre jön a harmadik lap. Előmelegített, de nem forró sütőben, lassan, 150 fokon kb. 35 percig sütjük. Ha készen van és kihűlt, ellenőrizzük, hogy a szélei nem sültek-e meg, és ha kell, körbevágjuk. Ezután rásimítjuk a csokimázt.
Mennyei diós receptválogatás Karácsonyra >>>
Ajánlatunkat az általatok beküldött receptekből állítottuk össze. Köszönet érte!