Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü 5 teljesen hétköznapi hozzávalóból

Van az úgy, hogy az adventi időszak kicsit zűrösebbre sikerül a tervezettnél. Több munka szakad ránk, kevesebb idő jut az előkészületekre, s a karácsonyi menü kapcsán sem érezzük azt, hogy most szeretnénk valami egészen új, a szakácstudásunk határait feszegető finomsággal előrukkolni. Ilyenkor jönnek jól a megszokott, kedvelt alapanyagaink, amikből könnyedén készíthetünk izgalmas és ünnepi menüt.

Nagyszerű, ugyanakkor egyszerű karácsonyi ételeket készíthettek hétköznapi hozzávalók felhasználásával. Miért is kellene hosszú órákat vagy akár napokat a konyhában tölteni a karácsonyi menü összeállításával? Mutatjuk a legjobb tippeket, ötleteket, hogy időt, energiát és persze pénzt spórolhassatok. Úgy készíthettek csodás ételsort, hogy az nem megy az ünnep rovására. Sőt! Ezekkel a receptekkel csak nyerhettek! Íme.

Karácsonyi menü: aszalt szilva leves

Az aszalt szilva ideálid karácsonyi alapanyag. Egyrészt jó helyen van a szilvás, tejszínes krémlevesben, amit könnyen előkészíthetünk az ünnepi vacsora előtt, vagy akár egy nappal korábban is, és az elkészítése során a legnagyobb erőkifejtést a botmixer elmosása jelenti. Másrészt az aszalt szilva kitűnő helyet foglal el a pulykás főételben, ahogyan számos desszertbe is könnyen belekomponálható.

Aszalt szilva leves recept >>> 

Karácsonyi menü Előétel: krémsajtos mártogatós

Ha van egy doboznyi krémsajt a hűtőben, akkor már rengeteg előételt készíthetünk. A natúr krémsajtot keverhetjük friss fűszerekkel, adhatunk hozzá lazacmorzsát, ízesíthetjük egy kis mustárral, törhetünk bele kemény tojást, a végeredmény így is, úgy is egy jóízű, izgalmas kence lesz, amit kevés friss zöldséggel körítve kínálhatunk, friss kiflikarikán, szeletnyi pirítóson vagy épp svéd kenyéren tálalva.

Krémsajtos vendégváró mártogatós >>> 

Karácsonyi menü főétele: baconbe göngyölt pulyka

A pulykával nem lehet mellélőni. Jól bírja a fagyasztást, így könnyű vele tervezni, az ünnepet megelőzően, korán beszerezhető. A pulykát nem feltétlen kell egybe sütni, tökéletesen megteszi egy nagyobb darab mell, amit süthetünk egyben, szalonnával borítva vagy épp tűzdelve, de szilvával, aszalt barackkal göngyölt változata is méltán népszerű. A pulykahús azért is hasznos, mert ha leveses a családunk, akkor nagyon könnyen varázsolhatunk belőle egy jó ragulevest, de tartalmas ragukat is készíthetünk belőle.

Baconbe göngyölt pulykamell >>> 

Karácsonyi menü Körete: majonézes krumplisaláta

A krumpli hűséges és kitartó partnerünk, s bizony az ünnepi asztalon is könnyedén megállja a helyét. A vajjal, tejjel vagy tejszínnel gazdagított, szerecsendióval, esetleg fehér borssal fűszerezett krumplipürének senki nem tud ellenállni, de a krumpliból elkészíthetjük Jamie Oliver legendás sült krumpliját is vagy a franciák kedvenc ételét, a tejszínes rakott krumplit, azaz a gratin dauphinois-t.

Majonézes krumplisaláta >>> 

Karácsonyi menü desszertje: mákos guba

A mákos guba a legegyszerűbb klasszikus, amit mindenki szeret és alapvetően tej, méz, kifli és mák kell hozzá. Sokan csak egyszerűen összeállítják, de az az igazi, ha a mákot kicsit felfőzzük a tejben és a meglocsolt kiflidarabokat egy kis időre betoljuk a sütőbe, hogy finom, ragacsos, ropogós egésszé álljon össze. Ha valamilyen oknál fogva a mákot nem szeretné a család, akkor nyugodtan készülhet dióval vagy pirított török mogyoróval is. Friss tejszínhabbal, vaníliaszósszal vagy pudinggal kísérve az ünnepi vacsora tökéletes zárása ez a fenséges desszert.

Mákos guba recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss