Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü 5. - Mindmegette szubjektív

A karácsonyi meghitt együttlétet az ünnepi ételek megkoronázzák. Az, hogy mi kerül ilyenkor az asztalra, természetesen a család elvárásaitól is függ. Mi most nagyon szubjektíven válogatunk.

Elsődleges szempontunk, hogy finom legyen. :-) A különleges ízvilágot és a kísérletezőkedvet is szeretjük. Viszont nem árt, ha egyszerűen, akár korábban elkészíthető a sok finomság. Ha találtok kedvetekre valót az alábbiak között, próbáljátok ki! Mi is ezt tesszük!
 

Előre elkészíthető, mutatós, különleges:

Halas falatkák

Hozzávalók:
•  2 húsos paprika,
•  10 dkg ringli (konzerv),
•  1 doboz kapribogyó,
•  4 vékony szelet lazac,
•  1 grépfrút,
•  kaporlevélkék

Elkészítés: A paprikát hosszában felszeleteljük. A szeleteket héjukkal fölfelé a grillsütő rácsára helyezzük, barnulásig sütjük. A fölhólyagosodott, megpirult héját lehúzzuk. A ringlit lecsepegtetjük, a ringlikarikákat a paprikaszeletekbe burkoljuk, a tetejére kapribogyót állítunk, és fogvájóval összetűzzük. A leszűrt olajjal meglocsoljuk. A grépfrútot meghámozzuk, fölszeleteljük, majd kockára vágjuk. A lazacot ugyancsak falatnyi kockára szeljük, majd a grépfrúttal együtt fogvájóra tűzzük. Kaporlevélkékkel díszítjük.
 

Különleges téli finomság, elsősorban ünnepnapra, viszont korábban elkészíthető!

Olasz gesztenyekrémleves

Hozzávalók 8 személyre:
•  80 dkg gesztenye
•  12 sárgarépa
•  1 kis fej hagyma
•  2 evőkanál vaj
•  1 evőkanál szárított kakukkfű
•  2 zöldségleveskocka
•  2 dl tejszín
•  4 vékony szelet füstölt sonka

Előkészítés: A gesztenyét megmossuk, végeit kereszt alakban bevágjuk, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Megtisztítjuk, kissé összevagdaljuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a répát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk.

Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a répát és a gesztenyét, és kissé megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beleszórjuk a kakukkfüvet, és felforraljuk. A levesbe keverjük a zöldségleveskockát, és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. A sonkát hajszálvékony csíkokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A levest levesszük a tűzről, botmixerrel összetörjük. Szétosztjuk nyolc tányérba, a tejszínhabot a tetejére tesszük, és megszórjuk a sonkaszeletekkel. 
 

Bő fél óra, és egy friss, egészséges, nagyszerű éteket tálalhatunk: 

Lazac bacon-csíkokban  fűszeres lencsével és bazsalikomos répával

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lencse
80 dkg lazacfilé
8 szelet bacon
olívaolaj
1 citrom
petrezselyem
zsálya
bazsalikom

bors
50 dkg sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
balzsamecet
2 dl joghurt

Elkészítése: A beáztatott lencsét feltesszük főni kis lángon. A répát megpucoljuk, felkarikázzuk, és enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük. A lazacból kétujjnyi csíkokat vágunk, személyenként 2 darabot. Borsozzunk, picit sózzuk, majd betekerjük a baconszeletekbe. Ha a zöldségek megfőttek, leszűrjük őket. A lencséhez keverjük a felaprított petrezselymet, zsályát és a citrom levét. A joghurtot a tetejére locsoljuk. A sárgarépát megöntözzük kevés olívaolajból, balzsamecetből, sóból és a zúzott fokhagymából készített szósszal. Összekeverjük, a tetejét meghintjük friss bazsalikommal. A halat forró sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt készre sütjük. A langyos salátákkal tálaljuk.




Akinek ennyi hal sok, és inkább egy klasszikus húsételre vágyna: 

Karácsonyi pulykasült

Hozzávalók:
•  egy fiatal pulyka,
•  só,
•  csipetnyi majoránna,
•  8 dkg vaj,
•  víz
•  A töltelékhez:
•  10 dkg szalonna,
•  1 hagyma,
•  2 dkg vaj,
•  5 száraz szemle,
•  só,
•  bors,
•  kakukkfű,
•  majoránna,
•  2 tojás,
•  1,5 dl tej,
•  40 dkg gesztenye,
•  40 dkg sovány darált marhahús

Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.
 

Ezt a receptet mi már kipróbáltuk, sőt... folyamatosan próbáljuk. Mert egyszerűen isteni: 

Citromos babapiskóta hidegen

Hozzávalók:
•  4 dl tejszín
•  4 dl joghurt vagy tejfel
•  citromhéj
•  2 citrom leve
•  cukor
•  1 doboz babapiskóta

Elkészítés: A 4 dl habmestert vagy tejszínt felverem, beleteszem a citromhéjat, cukrot (vagy édesítőt) ízlés szerint, a 4 dl joghurtot vagy tejfelt. A piskótát lerakjuk soronként, citromlével locsoljuk, és krémet öntünk rá, így rétegezzük. Hidegen finom.  

 

Ezek is érdekelhetnek