Elsődleges szempontunk, hogy finom legyen. :-) A különleges ízvilágot és a kísérletezőkedvet is szeretjük. Viszont nem árt, ha egyszerűen, akár korábban elkészíthető a sok finomság. Ha találtok kedvetekre valót az alábbiak között, próbáljátok ki! Mi is ezt tesszük!
Előre elkészíthető, mutatós, különleges:
Halas falatkák
Hozzávalók:
• 2 húsos paprika,
• 10 dkg ringli (konzerv),
• 1 doboz kapribogyó,
• 4 vékony szelet lazac,
• 1 grépfrút,
• kaporlevélkék
Elkészítés: A paprikát hosszában felszeleteljük. A szeleteket héjukkal fölfelé a grillsütő rácsára helyezzük, barnulásig sütjük. A fölhólyagosodott, megpirult héját lehúzzuk. A ringlit lecsepegtetjük, a ringlikarikákat a paprikaszeletekbe burkoljuk, a tetejére kapribogyót állítunk, és fogvájóval összetűzzük. A leszűrt olajjal meglocsoljuk. A grépfrútot meghámozzuk, fölszeleteljük, majd kockára vágjuk. A lazacot ugyancsak falatnyi kockára szeljük, majd a grépfrúttal együtt fogvájóra tűzzük. Kaporlevélkékkel díszítjük.
Különleges téli finomság, elsősorban ünnepnapra, viszont korábban elkészíthető!
Olasz gesztenyekrémleves
Hozzávalók 8 személyre:
• 80 dkg gesztenye
• 12 sárgarépa
• 1 kis fej hagyma
• 2 evőkanál vaj
• 1 evőkanál szárított kakukkfű
• 2 zöldségleveskocka
• 2 dl tejszín
• 4 vékony szelet füstölt sonka
Előkészítés: A gesztenyét megmossuk, végeit kereszt alakban bevágjuk, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Megtisztítjuk, kissé összevagdaljuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a répát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a répát és a gesztenyét, és kissé megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beleszórjuk a kakukkfüvet, és felforraljuk. A levesbe keverjük a zöldségleveskockát, és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. A sonkát hajszálvékony csíkokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A levest levesszük a tűzről, botmixerrel összetörjük. Szétosztjuk nyolc tányérba, a tejszínhabot a tetejére tesszük, és megszórjuk a sonkaszeletekkel.
Bő fél óra, és egy friss, egészséges, nagyszerű éteket tálalhatunk:
Lazac bacon-csíkokban fűszeres lencsével és bazsalikomos répával
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lencse
80 dkg lazacfilé
8 szelet bacon
olívaolaj
1 citrom
petrezselyem
zsálya
bazsalikom
só
bors
50 dkg sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
balzsamecet
2 dl joghurt
Elkészítése: A beáztatott lencsét feltesszük főni kis lángon. A répát megpucoljuk, felkarikázzuk, és enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük. A lazacból kétujjnyi csíkokat vágunk, személyenként 2 darabot. Borsozzunk, picit sózzuk, majd betekerjük a baconszeletekbe. Ha a zöldségek megfőttek, leszűrjük őket. A lencséhez keverjük a felaprított petrezselymet, zsályát és a citrom levét. A joghurtot a tetejére locsoljuk. A sárgarépát megöntözzük kevés olívaolajból, balzsamecetből, sóból és a zúzott fokhagymából készített szósszal. Összekeverjük, a tetejét meghintjük friss bazsalikommal. A halat forró sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt készre sütjük. A langyos salátákkal tálaljuk.
Akinek ennyi hal sok, és inkább egy klasszikus húsételre vágyna:
Karácsonyi pulykasült
Hozzávalók:
• egy fiatal pulyka,
• só,
• csipetnyi majoránna,
• 8 dkg vaj,
• víz
• A töltelékhez:
• 10 dkg szalonna,
• 1 hagyma,
• 2 dkg vaj,
• 5 száraz szemle,
• só,
• bors,
• kakukkfű,
• majoránna,
• 2 tojás,
• 1,5 dl tej,
• 40 dkg gesztenye,
• 40 dkg sovány darált marhahús
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.
Ezt a receptet mi már kipróbáltuk, sőt... folyamatosan próbáljuk. Mert egyszerűen isteni:
Citromos babapiskóta hidegen
Hozzávalók:
• 4 dl tejszín
• 4 dl joghurt vagy tejfel
• citromhéj
• 2 citrom leve
• cukor
• 1 doboz babapiskóta
Elkészítés: A 4 dl habmestert vagy tejszínt felverem, beleteszem a citromhéjat, cukrot (vagy édesítőt) ízlés szerint, a 4 dl joghurtot vagy tejfelt. A piskótát lerakjuk soronként, citromlével locsoljuk, és krémet öntünk rá, így rétegezzük. Hidegen finom.