Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü 2. - Vegetáriánus

Csupazöldség menü vegetáriánusoknak, vagy azoknak, akik egyszerűen szeretik a zöldséget!
Bruscetta grillezett paradicsommal

Hozzávalók 12 szelethez:
12 szelet fehér kenyér (bagettből)
6 nagy paradicsom
1 teáskanál szárított majoránna
3 + 3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vörösborecet
1 teáskanál (barna) cukor
2 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál finomra vágott petrezselyem

Előkészítés: A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, a magjukat óvatosan kikaparjuk, és a fél paradicsomokat vágott felükkel lefelé lapos tűzálló tálba rakjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk. A (grill)sütőt előmelegítjük.

Elkészítés: A majoránnát,  3 evőkanál olajat, az ecetet és a cukrot ízlés szerinti sóval és őrölt borssal jól összekeverjük (jól záródó üvegben összerázzuk), a felét a paradicsomokra locsoljuk. A paradicsomokat 15 percig sütjük a (grill)sütőben, majd kivesszük, óvatosan megfordítjuk, meglocsoljuk a maradék páclével, és még 15 percig sütjük. A kenyérszeleteket megkenjük a maradék olívaolajjal, és egy serpenyőben aranysárgára pirítjuk. Bedörzsöljük a fokhagyma vágott felével, ráhalmozzuk a sült paradicsomot, meghintjük a petrezselyemmel, és frissen tálaljuk.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 35 perc múlva
1 adag (3 szelet): 303 kcal



Tejszínes gombakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg friss gomba
1 evőkanál vágott mogyoró
2 evőkanál olaj
3 dkg vaj
3,5 dkg liszt
7,5 dl zöldségleves, kockából
1 dl tejszín
1 csipet cukor
2 kávéskanál vágott petrezselyem

Előkészítés: A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A mogyorót zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, és kb. 10 percig pirítjuk benne a gombát. Közben többször megkeverjük. A vajat felforrósítjuk egy lábosban, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük a húslevessel. Belekeverjük a gombát, a tejszínt, sóval, borssal, és egy csipet cukorral ízesítjük. A levest felforraljuk, és kb. 5 percig forraljuk. A levest tányérokba szedjük, megszórjuk a pirított mogyoróval, a vágott petrezselyemmel, és tálaljuk.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
1 adag:  195 kcal



Vajastészta alatt párolt zöldségek

Hozzávalók 6 személyre:
1 csomag leveles tészta
15 dkg paradicsom
10 dkg sárgarépa
10 dkg burgonya
20 dkg cukkini
10 dkg póréhagyma
15 dkg gomba
20 dkg főtt fehérbab (vagy babkonzerv)
3 evőkanál olaj
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 evőkanál vágott bazsalikom
6 tojás + 1  tojássárgája
pici liszt a tészta nyújtásához

Előkészítés: A leveles tésztát hagyjuk kiengedni. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a paradicsomoknak eltávolítjuk a héját (lobogó forró vízbe mártjuk 10 másodpercre a paradicsomokat, majd gyorsan hideg vízbe tesszük, így könnyen lejön a héja), húsát feldaraboljuk. A répát fél karikákra, a burgonyát vékony szeletekre, a cukkinit, a póré hagymát vastagabb szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk. A babot lecsepegtetjük.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a sárgarépát, majd rátesszük a burgonyát, é s 3-4 perc alatt összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a cukkinit, a póréhagymát és a gombát. Összepirítjuk, és saját levében pároljuk 8-10 percig. A zöldfűszerekkel ízesítjük, belekeverjük a paradicsomot, a főtt babot, jól elkeverjük, és levesszük a tűzről. Ha valaki szereti az erőset, ilyenkor tehet bele. A kész ragut elosztjuk 6 darab 12 cm átmérőjű tűzálló tálkába, és mindegyikre 1 tojást ütünk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A vajastésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagrakinyújtjuk, és akkora kockákra vágjuk, hogy bőven befedje a tálkát. Amikor mindegyiket befedtük, a megmaradt tésztával díszítjük a tetejü ket, és lekenjük tojássárgájával. A sütőben 15 percig sütjük, amíg szép piros lesz.  Ha kész, azonnal tálaljuk. Kínai citrommártást kínálhatunk hozzá.

Munka:   kb. 45 perc
Fogyasztható:  kb. 3 óra múlva
1 adag: 669 kcal
Fotó: Komáromi Zoltán


Kínai citrommártás

Hozzávalók:
1/2 dl citromlé
1/2 dl zöldségleves (kockából)
1 evőkanál méz
1 evőkanál cukor
1 mokkáskanál gyömbérpor
1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés: A citromlevet a zöldséglével, 1 dl vízzel, a mézzel, a cukorral és a gyömbérporral kis lábosban összekeverjük, majd lassú tűzön addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Ekkor a hőt nagyobbra vesszük, a keveréket felforraljuk. Az étkezési keményítőt 1 evőkanál vízzel simára keverjük, és a mártást besűrítjük vele.  Megsózzuk, kevés őrölt fehér borssal is ízesíthetjük. Melegen tálaljuk.


Mascarponekrém

Hozzávalók 4 személyre:
1 tasak citrompuding (főzés nélküli)
4 dl tej
20 dkg mascarpone sajt

A mandulaöntethez:
10 dkg tisztított mandula
5 dkg cukor
1 dl tejszín

A díszítéshez:
2 mokkáskanál instant kávépor
8 csokoládés keksz
mentalevelek

Előkészítés: A pudingot a csomagon olvasható utasítás szerint elkészítjük a tejjel.
Elkészítés: A kikevert pudinggal vékonyan bevontjuk 4 desszertes tányér alját. (A maradék pudingot elfogyaszthatjuk, nem lesz rá szükség.) Elkészítjük a mandulaöntetet. A mandulát zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, tányérra borítjuk, kissé kihűtjük, és összezúzzuk, vagy nagyon apróra vágjuk. A cukrot 1 dl vízzel addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Még melegen fel kell használni, mert, ha kihűl, a szirup megkeményedik, és akkor nehezen kezelhetővé válik. Összekeverjük a mandulával és a tejszínnel. A pudingrétegre öntjük, hagyjuk kissé megdermedni. A mascarponét egyenlő arányban a négy tányérra kupacoljuk, megszórjuk az instant kávéval, beleszúrjuk a kekszeket, és a mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 690 kcal

 

Ezek is érdekelhetnek