Olíva dip
Hozzávalók:
• 2 dl extra szűz olívaolaj
• 3 gerezd fokhagyma
• 5 dkg parmezánsajt
• kis csokor petrezselyem
• kis csokor bazsalikom
• 10-15 szem magozott olívabogyó
• só
• bors
Elkészítés: Az olívaolajba belekeverem az apróra vágott bogyókat és a
felaprított zöldfűszereket. Belereszelem a fokhagymát és a parmezánsajtot, majd sóval és frissen őrölt borssal ízesítem. Karikára vágott, magos bagettel mártogatva, egy pohár hideg chardonnay mellé tökéletes borkorcsolya.
Guacamole gyorsan és egyszerűen
Hozzávalók:
• 2 avokádó
• 1/4 citrom leve
• fél fej hagyma
• olívaolaj
• só
• 1 csomag chips
Elkészítés: Puha avokádókat választunk. Megmossuk, megtisztítjuk a gyümölcsöket, majd eltávolítjuk a magjukat. Pépet készítünk az avokádóból, majd csipetnyi sóval, fél fej apróra vágott hagymával, negyed citrom levével, olívaolajjal ízesítjük. Chips-szel vagy tortillachips-szel fogyasztjuk.
Egyszerű kókuszos banánleves
Hozzávalók:
• 3-4 db érettebb banán
• 1,5 l tej
• 1/2 csomag kókuszreszelék
Elkészítés: Híg banánturmixot készítünk, ebben felfőzzük a kókuszreszeléket. Az elforrt tejet a végén pótoljuk. Ha elkészült, lehűtjük. Tálaláskor banánkarikákat teszünk bele. Igazán menő banánpálma-levélen, kivájt kókuszdióban tálalni, de a mezei tányér is megteszi, az íz úgyis kárpótol a látvány miatt!
Húsos hasé
Hozzávalók:
• leveles tészta
• 20 dkg darált hús (nem sertés!)
• kis fej hagyma
• 2 db tojáscsipet szerecsendió örlemény
• mokkáskanál fahéj
• 20 szem durvára tört dió
• tojás
• só
Elkészítés: A darált húst nagyon apróra vágott hagymával néhány csepp olajon vagy vajon megdinszteljük. Amint elkészült, hozzáadjuk a fűszereket. A diót kissé megfuttatjuk serpenyőben, hogy pörköt kapjon és hozzákeverjük a húshoz. A felolvasztott tésztát derejeformával kivágjuk, kis tölteléket teszünk bele, majd összenyomjuk a tésztát. A tetejüket felvert tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.
Gyömbéres hal gőzben párolva
Hozzávalók 4 személynek:
• 4 tengeri halfilé
• fél pohár olaj
• 15 szem egész bors
• 10 dkg friss gyömbér
• 1 kis fej fokhagyma
• 3 fej hagyma
• fél pohár szójaszósz
• pici olaj
Elkészítése: A gyömbért megpucoljuk, karikákra, majd vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, vékony csíkokra vágjuk, a fokhagymát – az egész fejet – vékonyan felkarikázzuk. Olajat hevítünk egy wokban, beledobjuk a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát, 3 percig pirítjuk, majd felöntjük a szójaszósszal. Lehűtjük, beletesszük a halfilét, majd egy éjszakán át pácolódni hagyjuk. Másnap leszűrjük a szóját, és a hagymás-gyömbéres halat a bambuszgőzölőbe tesszük. Forró gőz fölött 5-7 percig pároljuk. Közben a leszűrt szójaszószt felforraljuk. Rizzsel tálaljuk a halat, a szójaszószt mellé kínáljuk.
Töltött datolya
Hozzávalók:
• datolya
• dió
• tortabevonó
• tej
Elkészítés: A datolyát fél napig tejben áztatjuk. Majd félbevágjuk, mindegyik közepébe teszünk egy fél diót. Gőz fölött megolvasztjuk a tortabevonót, és belemártjuk a datolyákat.
A finomságokat a Ti receptjeitek közül válogattuk! Köszönjük!
Válogass egzotikus receptjeink közül! >>>