Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü 10: Egzotikus

Ki gondol decemberben égig érő pálmafákra, tűzforró homokra, a tenger mellett ringatózó nyugágyra! Hiszen a tél, az ünnep elképzelhetetlen ropogó tűz, hófödte háztetők, jégvirágok nélkül. Ha mégis visszasírod a nyaralás pillanatait, itt az idő, hogy az ünnepi asztalra varázsolj néhány egzotikus fogást.
Olíva dip

Hozzávalók:
•  2 dl extra szűz olívaolaj
•  3 gerezd fokhagyma
•  5 dkg parmezánsajt
•  kis csokor petrezselyem
•  kis csokor bazsalikom
•  10-15 szem magozott olívabogyó
•  só
•  bors

Elkészítés: Az olívaolajba belekeverem az apróra vágott bogyókat és a
felaprított zöldfűszereket. Belereszelem a fokhagymát és a parmezánsajtot, majd sóval és frissen őrölt borssal ízesítem. Karikára vágott, magos bagettel mártogatva, egy pohár hideg chardonnay mellé tökéletes borkorcsolya.


Guacamole gyorsan és egyszerűen

Hozzávalók:
•  2 avokádó
•  1/4 citrom leve
•  fél fej hagyma
•  olívaolaj
•  só
•  1 csomag chips

Elkészítés: Puha avokádókat választunk. Megmossuk, megtisztítjuk a gyümölcsöket, majd eltávolítjuk a magjukat. Pépet készítünk az avokádóból, majd csipetnyi sóval, fél fej apróra vágott hagymával, negyed citrom levével, olívaolajjal ízesítjük. Chips-szel vagy tortillachips-szel fogyasztjuk.


Egyszerű kókuszos banánleves

Hozzávalók:
•  3-4 db érettebb banán
•  1,5 l tej
•  1/2 csomag kókuszreszelék

Elkészítés: Híg banánturmixot készítünk, ebben felfőzzük a kókuszreszeléket. Az elforrt tejet a végén pótoljuk. Ha elkészült, lehűtjük. Tálaláskor banánkarikákat teszünk bele. Igazán menő banánpálma-levélen, kivájt kókuszdióban tálalni, de a mezei tányér is megteszi, az íz úgyis kárpótol a látvány miatt!

 

Húsos hasé

Hozzávalók:
•  leveles tészta
•  20 dkg darált hús (nem sertés!)
•  kis fej hagyma
•  2 db tojáscsipet szerecsendió örlemény
•  mokkáskanál fahéj
•  20 szem durvára tört dió
•  tojás
•  só

Elkészítés: A darált húst nagyon apróra vágott hagymával néhány csepp olajon vagy vajon megdinszteljük. Amint elkészült, hozzáadjuk a fűszereket. A diót kissé megfuttatjuk serpenyőben, hogy pörköt kapjon és hozzákeverjük a húshoz. A felolvasztott tésztát derejeformával kivágjuk, kis tölteléket teszünk bele, majd összenyomjuk a tésztát. A tetejüket felvert tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.

 

Gyömbéres hal gőzben párolva

Hozzávalók 4 személynek:
•  4 tengeri halfilé
•  fél pohár olaj
•  15 szem egész bors
•  10 dkg friss gyömbér
•  1 kis fej fokhagyma
•  3 fej hagyma
•  fél pohár szójaszósz
•  pici olaj

Elkészítése: A gyömbért megpucoljuk, karikákra, majd vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, vékony csíkokra vágjuk, a fokhagymát – az egész fejet – vékonyan felkarikázzuk. Olajat hevítünk egy wokban, beledobjuk a gyömbért, a hagymát és a fokhagymát, 3 percig pirítjuk, majd felöntjük a szójaszósszal. Lehűtjük, beletesszük a halfilét, majd egy éjszakán át pácolódni hagyjuk. Másnap leszűrjük a szóját, és a hagymás-gyömbéres halat a bambuszgőzölőbe tesszük. Forró gőz fölött 5-7 percig pároljuk. Közben a leszűrt szójaszószt felforraljuk. Rizzsel tálaljuk a halat, a szójaszószt mellé kínáljuk.

 

Töltött datolya

Hozzávalók:
•  datolya
•  dió
•  tortabevonó
•  tej

Elkészítés: A datolyát fél napig tejben áztatjuk. Majd félbevágjuk, mindegyik közepébe teszünk egy fél diót. Gőz fölött megolvasztjuk a tortabevonót, és belemártjuk a datolyákat.

A finomságokat a Ti receptjeitek közül válogattuk! Köszönjük!

Válogass egzotikus receptjeink közül! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss