Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi menü 1. - Különleges halas

Ritkán eszünk halat, de karácsonykor szinte minden asztalon megtalálható - valamilyen formában. Ehhez adunk néhány ötletet.
Halkrémmel töltött alma

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg burgonya
20 dkg tonhal konzerv
1/2 citrom
3 dkg vaj
4-8 alma, mérettől függően
1 kis fej lilahagyma
tetszőleges saláta a díszítéshez

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában, sós vízben puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd megtisztítjuk, és még melegen áttörjük, majd kihűtjük.

Elkészítés: A tonhalat  lecsepegtetjük, összepépesítjük a burgonyával, sóval, borssal és a citrom levével ízesítjük. Amikor kellően sima masszát kaptunk, belekeverjük a vajat. Megmossuk az almákat, a tetejüket levágjuk, kikaparjuk a magházat, majd az üregbe beletöltjük a halkrémet. Ha valaki nem szereti a nyers almát, akkor kicsit megfőzheti. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A megtöltött almákat tányérra tesszük, megmosott salátalevelekkel és a lilahagymával díszítve kínáljuk.

Munka:   kb. 20 perc
Fogyasztható:  kb. 35 perc múlva
1 adag: 265 kcal
Fotó: Komáromi Zoltán


Habos burgonyakrém-leves

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
5 dkg szalonna
2 evőkanál vaj
2,5 dl fehérbor
1 l zöldségleves, kockából
1 csipet szerecsendió
1 babérlevél
1 teáskanál kakukkfű
1/2 dl tejszín

Előkészítés: A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, meghámozzuk, és nagyobb kockákra daraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonnát három darabra vágjuk.

Elkészítés: Nagyobb lábosban felforrósítjuk a vajat, megpirítjuk benne a hagymát és a szalonnát. Hozzáadjuk a burgonyát és a fehérbort. Felöntjük a levessel, a szerecsendióval és a babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük, és 5 percig rotyogtatjuk. A levesbe keverjük a kakukkfüvet és a tejszínt. Végül eltávolítjuk belőle a babérlevelet és a szalonnát, és a maradékot botmixerrel habosra-pépesre keverjük.

Munka:  kb. 20 perc
Fogyasztható:   kb. 30 perc múlva
1 adag:  371 kcal


Mandulás sügérfilé zöldséges tésztával

Hozzávalók 4 személyre:
1 csokor friss bazsalikom
4 sügérfilé (á 10-12 dkg)
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál reszelt parmezán sajt
10 dkg tisztított mandula
2 evőkanál olívaolaj + a tálhoz
1 l zöldségleves, kockából
20 dkg hosszúmetélt tészta
25 dkg sárgarépa
1 kis cukkini
1 fej vöröshagyma
citromszeletek

Előkészítés: A bazsalikomot leöblítjük, leveleit lecsipkedjük. A halat megmossuk, citromlével megcsepegtetjük, sózzuk, borsozzuk.

Elkészítés: A parmezánt a mandula felével aprítógépbe teszünk, és összevagdaljuk. Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, 1,5 evőkanál olajat és 3 evőkanál vizet. Tovább aprítjuk, végül sóval, borssal fűszerezzük. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Ki olajozunk egy tűzálló tálat, belefektetjük a halat, és szétosztjuk rajta a bazsalikomos masszát. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben felforraljuk a levest a tésztafőzéshez. A répát és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A tésztát 10 percre a forró vízbe tesszük, az utolsó két percben belekeverjük a répát, és az utolsó percre hozzáadjuk a cukkinit is. A zöldséges tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük. 
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk a maradék olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Belekeverjük a zöldséges tésztát, és összeforrósítjuk. A tésztát négy tányérra szétosztjuk, egy-egy halszeletet fektetünk rá, megszórjuk a maradék mandulával (ezt kissé összevagdalhatjuk), citromszeletekkel díszítjük, és tálaljuk.

Munka:  kb. 45 perc
Fogyasztható:   kb. 1 óra múlva
1 adag:  405 kcal

Mandulás krém

Hozzávalók 4 személyre:
2 vaníliarúd
5 dl tej
6  tojássárgája
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg őrölt mandula
5 dkg tisztított, pirított, vágott mandula
A díszítéshez:
tejszínhab és gyümölcsök

Előkészítés: Kettévágjuk a vaníliarudakat, kikaparjuk belsejét, félretesszük. A visszamaradt héjjal felforraljuk a tejet, majd kicsit lehűtjük.

Elkészítés: A tojások sárgáját fém keverőtálba tesszük, habosra keverjük a cukorral, beletesszük a kikapart vaníliapépet, a citromhéjat, és gyors keverés mellett beleöntjük a tejet. Egy lábasban kevés vizet forralunk, arra téve a keverőtálat, vízgőzön, egyenletes keverés mellett, 20-25 perc alatt besűrítjük. Amikor elég sűrű, belekeverjük az őrölt mandulát. Levesszük a gőzről, és gyakran kevergetve kihűtjük. A kihűlt krémet 4 kehelybe szétosztjuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük. Tálalásnál megszórjuk a pirított mandulával, tejszínhabbal, gyümölcsökkel díszítve kínáljuk.

Munka:  kb. 45 perc
Fogyasztható:   kb. 3 óra múlva
1 adag: 413 kcal
Fotó: Komáromi Zoltán

 

Ezek is érdekelhetnek