Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Karácsonyi macaron

Hozzávalók

  • 15 dkg mandulaliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 11 dkg tojásfehérje (pihentetett)
  • 3,8 dkg ásványvíz (szénsavmentes)
  • Krém:
  • 2 dl habtejszín
  • 25 dkg étcsokoládé

Elkészítés

    1. Célszerű mindent kikészíteni magunk elé, hogy minden karnyújtásnyira legyen. A mandulalisztet (igazi mandulaliszt legyen, ne készítsük otthon mandula darálásával! Igaz nem olcsó de megéri megvenni, mert ezzel lehet csak igazán jó macaronunk!) és a porcukor felét átszitáljuk, ha nem elég porhanyós a lisztünk akkor mindenképp daráljuk le és a porcukorral szitáljuk egy tálba.
    2. Hozzákeverjük a pihentetett tojásfehérje felét (Előző nap, vagy akár előtte 2-3 nappal üssük le és hűtőben hagyjuk állni! Ha erre nincs lehetőségünk semmi baj, a mikróba legmagasabb fokozaton 5 másodperig melegítsük!), és alaposan összegyúrjuk, vagy egy spatulával összekeverjük. Ne ijedjünk meg ha tésztaszerűvé válik, úgy tökéletes!
    3. A másik adag porcukrot (15 dkg) a vízzel öntsük egy lábosba és főzzünk belőle szirupot. Akkor jó amikor már forr és kicsit szirupossá vállt.
    4. Kezdjük el felverni (robotgéppel) a másik adag tojásfehérjét (5,5 dkg) és amikor már félig felvertük, óvatosan belecsurgatjuk a szirupot, miközben tovább dolgozik a robotgép. Ha színes macaronokat szeretnénk, akkor most tegyük bele az ételfestéket! Kemény habot verünk, majd apránként beledolgozzuk a lisztes keverékbe. Akkor lesz jó az állaga, ha a fakanálról szépen lassan lefolyik.
    5. Ekkor a masszát töltsük habzsákba. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit és rajzoljunk körbe rajta egy pénzérmét (én 200ft-ossal csináltam) szépen egymás mellé és nyomjuk a masszát a kis körökre. Ha elkészültünk bátran csapkodjuk oda a tepsit az asztalhoz, így elterül a massza (Nyugodtan készítsünk elő több tepsit, mert egybe nem fog beleférni). Hagyjuk 30 percig állni a sütit. Addig elkészítjük a csokoládé krémet.
    6. 2 dl habtejszínt felforralunk lassú tűzön majd levesszük, és belekeverünk 25 dkg étcsokoládét amíg el nem olvad. Ezt hagyjuk jól kihűlni.
    7. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (Ne használjunk légkeverést, csak alsó-felső sütést!), majd berakjuk a macaronokat. 10 percig kell őket sütni, de félidőnél kitámasztjuk a sütő ajtaját és úgy sütjük tovább. Úgy tudjuk megállapítani, hogy jó a süteményünk, hogy ha kicsit megnyomjuk a tetejüket, nem remegős a belsejük hanem szilárd. Ekkor kivesszük őket és hagyjuk kihűlni. Késsel alányúlunk a sütiknek és szépen levesszük őket a papírról. 
    8. Már csak a krémünk van hátra, ami mostanra szépen megszilárdult, nyomózsákba töltjük és összeragasztjuk vele a macaronokat. Elég macerás kis sütemény, de ezt a receptet nehéz elrontani! A díszítésnek pedig csak a képzeletetek szab határt! Fenséges ünnepi desszert, ami nemcsak mutatós, de mindenki kedvence lesz!

Megjegyzés

A macaron azért egy kedvenc mert imádom a mandula ízét ami az étcsokoládés krémmel vegyítve egyszerűen mennyei! Valamint a legszebb emlékem róla az, hogy amikor életemben először próbálkoztam a sütésével rettenetesen féltem, hogy nem fog sikerülni. De nagyon odafigyeltem mindenre és végül összehoztam! Nagyon büszke voltam magamra emiatt! Ez a recept tökéletes! Szinte elronthatatlan!

Noémii244
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin