Elkészítése: A mogyorót vagy diót összekeverjük a liszttel és a sütőporral, majd összemorzsoljuk a lágy vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a tojásokat, a fűszereket és a sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, letakarva hideg helyre tesszük 30 percre, legjobb a hűtőbe rakni. A tészta 3/4 részét kerekre nyújtjuk, és egy kb. 24 cm átmérőjű kikent, lisztezett pite/gyümölcstorta formába igazítjuk, hogy pereme is legyen.
A tésztát villával megszurkáljuk, zsemlemorzsával megszórjuk, a lekvárral megkenjük.
A martadék tésztát is kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle, és átlósan ráhelyezzük a sütire, amelynek peremével kissé összenyomkodjuk, majd a tésztarészeket megkenjük a tojássárgájával. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 pecig sütjük, kihűlés után szeletelhetjük.
Tálaláskor fahéjas cukorral szórjuk meg.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre