Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

13 omlós linzer karácsonyra, a lekvárostól a puncsos-kakaósig

default user icon
MME
Egyet felelősségünk teljes tudatában kijelenthetünk: nincs karácsony linzer nélkül! Lehet klasszikus barackrekváros, dióval szórt vagy dióhabos, kókuszos vagy puncskrémes, sőt, akár rizslisztből készült gluténmentes is, valójában mindegy, csak bőven jusson belőle mindenkinek. Összeszedtünk 13 csodafinom linzer receptet, hogy mindenki találjon kedvére valót!

A linzer elmaradhatatlan eleme a karácsonyi desszert kínálatnak. Kicsit aprólékos ugyan az elkészítése, sőt sokak szerint egyenesen pepecs munka, de tökéletesre készíteni messze nem lehetetlen! Íme néhány trükk, amivel kárpázatos omlós lesz a tészta.

Így lesz puha és omlós a linzer

A linzertészta omlóssága az alapanyagok minőségétől és azok arányától függ: 1 darab tojáshoz 10 dkg cukrot, 20 dkg vajat és 30 dkg lisztet használjunk (1:2:3 arány). Ne tegyünk a tésztába porcukrot, mert attól porlik, illetve vajat vagy zsírt válaszunk zsiradékként, semmiképp se margarint. Az alaptésztát tovább gazdagíthatjuk tojássárgájával és tejföllel, amelyek segítenek, hogy jobban összeálljon a tészta. De végig vigyázni kell az arányokra!

Az omlós tésztáknál nagyon fontos, hogy mindig hideg alapanyagokkal dolgozzunk. Így, ha igazán jó végeredményt akarunk, ne csak a vaj legyen jéghideg, de a liszt, a tál, és a cukor is! Minden mehet az előkészítés előtt néhány órára a hűtőbe.

Ha tehetjük, gyúrópálcás robotgéppel állítsuk össze a linzertésztát, mert ha a kézmelegtől vaj megolvad, a liszt beszívja a zsiradékot, és nagyon törékeny lesz a tésztánk. Ne ijedjünk meg, ha a keverőtálban csak morzsalékot találunk: deszkára borítva 2 perc alatt egynemű tésztává gyúrható. Ha nincs robotgépünk, fontos, hogy szupergyorsan dolgozzunk, a melegedést elkerülendő. Csak kevés gyúrásra van szükség - inkább marandjanak benne apró vajdarabkák, mint, hogy túlgyúrjuk a linzertésztát!

Ha összeállt a tésztánk, formáljunk gombócot belőle, és folpackba bugyolálva - hogy ki ne száradjon - minimum fél, maximum egy órára tegyük a hűtőbe. Nem kell egész éjszakára!

Nagyobb adag linzert is készíthetünk

Ha nagyobb adagot készítünk, akkor inkább több, kisebb gombócot szakítsunk a tésztából, a többit tegyük vissza. Enyhén lisztezett deszkán, kb. 5 milliméter vastagra nyújtsuk ki, és tetszőleges formákkal szaggassuk. Ne szöszöljünk sokáig, ne melegedjen, olvadjon a tészta. A tepsibe sütőlapáttal, óvatosan pakoljuk be a kiszaggatott sütiket - sütőpapír, vagy plusz alázsírozás, lisztezés nem szükséges!

Az omlós linzer 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsül. Ha kezd a tésztakorongok halványsárga színe rózsaszínbe hajlani, készen is van! Semmiképp ne süssük aranybarnára, mert akkor kiszárad, és nem omlós lesz, hanem inkább törékeny.

Ha kisült az aprósütemény, várjuk meg, amíg teljesen kihűl, majd ugyanúgy, mint a bepakolásnál, sütőlapáttal és óvatosan vegyük ki a tepsiből. Ezután tölthető tetszőleges töltelékkel - ettől puhul majd meg igazán! Fémdobozban hetekig eláll - de csak akkor van esélye, ha gondosan eldugjuk a család elől!

És most következzen néhány zseniálisan finom omlós linzer recept

1. A TÖKÉLETES LINZER (ALAPRECEPT) >>> 



2. LEKVÁROS FÉLHOLDAK >>>


3. FENYŐFÁS LINZER >>>


4. MANDULÁS-LEKVÁROS LINZER >>> 

5. PUNCSOS-KAKAÓS LINZER >>>



6. DIÓHABOS LEKVÁROS LINZER >>>

7. HAGYOMÁNYOS DIÓS LINZER >>> 

8. LINZERCSIGA EGYSZERŰEN >>>



9. GLUTÉNMENTES ZABPELYHES MINILINZER >>>



10. KÁVÉS LINZER recept >>>

11. KÓKUSZPUDINGos TÖLTÖTT LINZER >>>


12. GLUTÉNMENTES lekváros LINZER >>>

13. DIÓHABBaL TÖLTÖTT RUDACSKÁK (FŐISPÁN) >>>

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss