Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Karácsonyi kevert sütemény

Hozzávalók

  • 38 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom
  • 38 dkg vaj
  • 2 tk vaníliaaroma
  • 1 csipet só
  • 6 db tojás (nagy)
  • 0,5 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • néhány csepp zöld ételfesték
  • A csokoládé ganachehoz:
  • 1 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 1 tk vaj
  • 12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • Szóráshoz kandírozott
  • narancs és citromhéj
  • aszalt vörös áfonya

Elkészítés

    1. A kristálycukorhoz hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a felkockázott puha vajat, a vaníliaaromát, egy csipet sót, és robotgéppel keverjük jó habosra. Ezután állandó keverés mellett, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyik után alaposan összekeverjük. Ezután hozzácsorgatjuk a kifacsart citromlevet, és a Hulalát (v. habtejszínt) és tovább keverjük kb. egy percig.
    2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a keverékhez szitáljuk, és szintén robotgéppel csomómentesre keverjük a tésztát. Az elkészült tésztát ezután megfelezzük, majd az egyik feléhez pár csepp zöld színű ételfestéket csepegtetünk, és összekeverjük, hogy szép zöld színű legyen.
    3. A massza másik felét egy tálba tesszük, majd fóliával lefedjük, és felhasználásig a hűtőbe tesszük. A formát alaposan kikenjük vajjal, majd megszórjuk liszttel, és azután egyenletesen belekanalazzuk a zöld színű masszát. (a felesleges lisztet öntsük ki a formából!!)
    4. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 50-55 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kicsit megreped!!) A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában hűlni, majd kivesszük a formából, és rácsra helyezzük, és kihűtjük teljesen. (A formára tegyünk egy tálcát, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg, így könnyen letudjuk venni a formát. Ezután fordítsuk vissza a süteményt, majd helyezzük a rácsra.)
    5. A teljesen kihűlt süteményt felszeleteljük, majd a szeletekből, fenyő formát szúrunk ki. Az előzőleg elmosott, száraz sütőformát megint kenjük vajjal, és megszórjuk liszttel. A hűtőből kivesszük a félretett tésztát, majd egy keverőkanállal átkeverjük. Az előzőleg kiszúrt zöld fenyőket a sütőforma egyik hosszanti oldalán egymás mellé tesszük, majd mellé kanalazzuk a sárga tészta 1/3 részét. Ezután óvatosan áttoljuk a fenyőket közvetlen a tészta mellé, majd a másik oldalára és tetejére, rákanalazzuk a maradék sárga tésztát. (Arra figyeljünk, hogy a fenyők középre kerüljenek, ez nekem sajnos teljes mértékben nem sikerült)
    6. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt készre sütjük a süteményt. A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra helyezzük, és mielőtt bevonnánk a csokoládéval, teljesen kihűtjük.
    7. A Hulalához (v. habtejszínhez) hozzáadjuk a vajat, majd forráspontig melegítjük. (nem kell felforralni!!!) A felmelegített tejszínhez hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, míg egy sima krémet kapunk. Ezután rácsorgatjuk a süteményre, majd ízlés szerint megszórjuk narancs és citromhéjjal, valamint az aszalt áfonyával, és hagyjuk teljesen megdermedni.

    9 BOMBAJÓ KEVERT SÜTI, HA CSAK EGY ÓRÁD VAN SÜTNI! >>>

    KÁPRÁZATOS SÜTICSODA VILLÁMGYORSAN: ELRONTHATATLAN NUTELLÁS KARÁCSONYFA LEVELES TÉSZTÁBÓL >>> 

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. Az adag 25x10x7 cm-es formához van mérve-

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin