Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi készülődés a konyhában és a lakásban

default user icon
MME
Karácsonykor az otthonunk is ünnepi díszt kap. Asztal- és ablakdíszek, koszorúk, fényfűzérek varázsolnak különös hangulatot lakásunkba.

A Lakáskultúra ünnepi száma is a készülődésről szól, a karácsonyváráshoz ezer tippet és ötletet ad.

Ahogy minden hónapban, a decemberi lapban is találtok finomságokat, most természetesen karácsonyi ihletésű, akár ajándéknak is remek finomságokat - Török-Bognár Renátától, az Élet napos oldala blog szerzőjétől.

Macaron gyömbéres tejcsokoládékrémmel

Hozzávalók: 100 g porcukor, 100 g darált mandula, 40-40 g tojásfehérje, 25 g cukor, 35 g víz, 100 g cukor, 200 g tejcsokoládé, 1 dl tejszín, 1 teáskanál őrölt gyömbér

Elkészítés: A csokoládét olvasszuk fel gőz fölött, majd keverjük hozzá a gyömbért és a tejszínt. Hűtsük le.

A 100 g cukorból és a vízből főzzünk szirupot, melegítsük 110 °C-ra. Közben verjünk kemény habbá 40 g tojásfehérjét 25 g cukorral. Folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a szirupot, és verjük addig, amíg kihűl. A darált mandulát, a porcukrot, illetve a másik 40 g tojásfehérjét keverjük össze, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabba.

Töltsük a masszát sima csövű habzsákba, majd nyomjunk sütőpapírral bélelt tepsibe 3 cm átmérőjű köröket belőle. Toljuk 150 °C-ra előmelegített sütőbe 14 percre.

Ha kihűltek a habcsókok, szedjük le a sütőpapírról, és töltsük meg a csokoládékrémmel.

Parmezános grissini

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 2 evőkanál méz, 2-3 teáskanál só, 3 dl langyos víz, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2-3 evőkanál finomra vágott rozmaring, 2-3 evőkanál frissen reszelt parmezán

Elkészítés: Az élesztőt futtassuk fel a langyos vízben. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá a felfutott élesztőt, az olajat, adjuk hozzá a sót, a rozmaringot, a sajtot és a mézet, majd kb. 10 perc alatt dagasszuk ruganyos tésztává. Takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Gyúrjuk át újra, majd hagyjuk ismét a duplájára dagadni.

Ezután sodorjunk kb. 0,5 cm átmérőjű rudakat belőle, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük meg (nem kell megbarnulniuk, elég, ha csak épp az alja kezd színt kapni).

***

A decemberi Lakáskultúra magazinban találtok még krémes vaníliás-whiskys likőrt, fahéjas kekszet és fehércsokis, goji bogyós granolát is! És persze sok ötletet, ajándéktippet, dekorációs trükköt!

A www.lakaskultura.hu oldalon pedig napról napra újabb érdekességeket és szépségeket, amelyekkel szebbé, barátságosabbá, ünnepibbé varázsolhatjátok otthonotokat!

Karácsonyi készülődés a Mindmegettén >>>

Ezek is érdekelhetnek