Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi halleves

120 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • 2 egész fehér húsú hal (pl. durbincs)
  • 2 marék garnéla (héjas)
  • 2 marék feketekagyló (friss)
  • 30 dkg burgonya (főzni való)
  • 1 evőkanál petrezselyem (finomra vágott)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Az alapléhez:
  • hal (csontos, szálkás, héjas részei)
  • rák (csontos, szálkás, héjas részei)
  • 1 fej hagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 gerezd citrom
  • 1 db édeskömény gumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ág kakukkfű (nagy)
  • 3 db babérlevél
  • 2 csipet sáfrány
  • 2 liter víz (forró)
  • bors (frissen őrölt)
  • A halgombócokhoz:
  • 2 db halhús (filézett)
  • 3 dkg parmezán (reszelt)
  • 1/2 db sárgarépa
  • 2 marék puffasztott rizs
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • bors (frissen őrölt)

Elkészítés

  1. A halakat kifilézzük, a rákokat megpucoljuk. Egy közepes lábosban felhevítünk 1 ek olívaolajat és lepirítjuk rajta a halak csontvázát és a rákok megpucolt héját. Amikor a rákok héja rózsaszínűre változott, mindent kiszedünk egy tálba. A lábosba újabb adag olívaolajat öntünk és beletesszük a hagymát, paradicsomot, citromgerezdet, fokhagymát, édeskömény gumót, a fűszereket és ezt is jól lepirítjuk. Végül felöntjük vízzel, visszatesszük a hal- és rákalkatrészeket, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk és 30 percig mérsékelt lángon főzzük. Ezután leszűrjük és az alaplével dolgozunk tovább.
  2. Az alaplevet újra sózzuk és borsozzuk, majd beletesszük a felkockázott burgonyát. Mérsékelt lángon főzzük. Közben elkészítjük a halgombócokat: a hal húsát kifilézzük, bőrét lehúzzuk és a hal húsát kis kockákra vágjuk. Összekeverjük a reszelt parmezánnal és sárgarépával, a puffasztott rizzsel, sóval, borssal és kevés citromlével ízesítjük. Golyókat formázunk belőle.
  3. Amikor a burgonya majdnem készre főtt, a levesbe tesszük a halgombócokat, a zárt feketekagylót és megpucolt garnélát és éppen csak addig főzzük, amíg a garnéla rózsaszínű lesz és a halgombócok elkészülnek.
  4. A tejszínt kikeverjük a liszttel, kevés hallevest kanalazunk hozzá, majd a leveshez adjuk és besűrítjük.
  5. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel, ánizskaporral (az édeskömény gumóról) és reszelt parmezánnal tálaljuk.

Megjegyzés

Nagyon szeretjük a halászlevet és ez egy olyan recept amiben van egy kis ínyenc csavar a garnélával és a kagylóval. Aki eddig nem rajongott a tenger gyümölcseiért, most az is megkóstolta így pillanatok alatt elfogyott! Ajánlom mindenkinek aki picit fel akarja turbózni a megszokott halászlevet! - Noémii244

Ezek is érdekelhetnek

Friss