Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi grízes-mézes

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 5 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 3-4 evőkanál tej
  • 6 dkg méz
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dl tej
  • 6 dkg búzadara
  • 15 dkg baracklekvár

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a margarint, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk, és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként késhát vastagságúra elnyújtjuk, és sütőpapírral borított sütőlapon vagy a tepsi hátán, előmelegített sütőben, 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.

A töltelékhez a tejet fölforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint, reszelt citromhéjjal ízesítjük.

A lapokat egyenként előbb vékonyan megkenjük lekvárral, majd krémet simítunk rá, és egymásra helyezzük őket. A tetejét porcukorral meghintjük, és néhány órai állás után szeleteljük.

Megjegyzés

Nagyon finom. - halacska67

Ezek is érdekelhetnek