Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonyi fahéjas kalácskoszorú

60 perc
bonyolult
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő (friss)
  • 1 ek cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 3 db tojássárgája
  • 1/2 db citrom (reszelt héja)
  • 3 dkg vaj
  • A kenéshez:
  • 4 dkg vaj
  • 1 tk fahéj (őrölt)
  • 5-6 ek cukor (púpozott)

Elkészítés

  1. Egy kisebb tálba kimérjük a tejet, meglangyosítjuk, hozzákeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt, amit felfuttatunk.
  2. Egy nagyobb tálba mérjük a lisztet, hozzáadunk egy csipet sót, a lereszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, a puha vajat, majd hozzáöntjük az élesztős keveréket. Tésztává gyúrjuk, és letakarva, meleg helyen kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületen kb. fél cm vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. Olvasztott vajjal megkenjük a tészta tetejét, majd rászórjuk a fahéjat és a cukrot. Feltekerjük a tésztát úgy, ahogy a bejglit szoktuk, és egy nagyméretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
  4. Egy éles késsel hosszában kettévágjuk, majd a két oldalát óvatosan összetekerjük úgy, a vágott fele kerüljön kifelé. Koszorú formára igazítjuk, a végeinél kicsit összenyomjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés

Ez a kívül ropogós, belül puha, fahéj illatú édes kalács karácsonykor akár az ünnepi asztal dísze is lehet. - Galcsill

Ezek is érdekelhetnek

Friss