Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Karácsonyi csokoládés csillagok

4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 32 darab aprósüteményhez:
  • A tésztához:
  • 10 dkg rétesliszt
  • 8 dkg finomliszt
  • 8 dkg darált mandula (dióval, mogyoróval is helyettesíthető)
  • 12,5 dkg hideg, jó minőségű vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 egész tojás
  • 1 teáskanálnyi fehér rum
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fahéj
  • A töltelékhez:
  • kb. 15 dkg házi készítésű őszibaracklekvár
  • 2 evőkanál darált mandula
  • 1 evőkanál fehér rum
  • A te tejére:
  • kb. 7 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 60 % kakaótartalommal)
  • kb. 7 dkg jó minőségű fehér csokoládé
  • kb. 10 dkg hámozott, egész mandula enyhén megpirítva
  • A fehér csokoládé színezéséhez:
  • 1 kávéskanálnyi céklalé

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a mandulát, a cukrot, a sót és a fahéjat, majd nagylyukú reszelőn belereszelem a hideg vajat. Összemorzsolom, hozzáadom a rummal kissé felvert tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrom. A tésztát két frissen tartó fóliába csomagolom, 1 órára beteszem a hűtőszekrénybe.

    Közben a lekvárt összekeverem a rummal és a darált mandulával. 2 nagy gáztepsit sütőpapírral borítok. Az egész mandulákat zsiradék nélkül épp csak annyira pirítom meg, hogy illóolajtartalmuk felszabaduljon, enyhe pírt kapjanak.

    A tésztagombócot 2 fólialap között 3-4 mm vékonyságúra nyújtom. 5 cm átmérőjű csillagalakú kiszúróformával kis csillagokat szaggatok a tésztából. A leeső tésztadarabokat félreteszem, ismét összegyúrom, szaggatom.

    A 170 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütöm a kis csillagokat. Rácson hagyom hűlni.

    A fehér csokoládét forró víz felett felolvasztom, hozzáadom a céklalevet. Ettől gyönyörű mályvaszínű lesz, az ízét azonban nem befolyásolja. A csillagok kb. 1/4 részét bevonom a mázzal.

    Az étcsokoládét is felolvasztom, bevonom a csillagok másik 1/4-ét, de ezeket a kis barna csillagokat egy villa segítségével díszítem. Mindegyik közepére egy-egy szem mandulát biggyesztek. A bevonat nélkül maradt csillagokra kb. 1/2 teáskanálnyi tölteléket halmozok, majd mindegyikre ráillesztek egy-egy bevonatos csillagot.

    A csokoládét szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni – jól záródó dobozban, sütőpapírral rétegezve egymásra is rakhatók a sütemények.

Megjegyzés

Ha valakinek nincs kedve bíbelődni az összeillesztéssel, vagy elszámolja magát – a csokoládéval bevont apróságok önálló kekszekként is fogyaszthatók.

További recepteket, fotókat és érdekességek Habliliom blogjában!

Habliliom
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin