Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kapros töklepény darált hússal

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg tök
  • 2 közepes krumpli /nyersen reszelve/
  • 25 dkg darált hús /lehet valamivel kevesebb vagy több/
  • 2 db tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15-20 dkg liszt
  • 1 csokor kapor /apróra vágva/
  • 20 dkg sajt /reszelve/
  • bors
  • cukor
  • ecet /el is hagyható/
  • A tálaláshoz:
  • tejföl
  • paprika
  • paradicsom

Elkészítés

Elkészítés: A gyalult tököt egy tálban megsózom, cukrozom, meglocsolom egy kicsi ecettel /így nem fog szétsülni a tök, de el is hagyható, ha valaki nem szereti/. Állni hagyom, míg a darált húst elkészítem.

A vöröshagymát nagyon apróra vágom, kevés olajon megfonnyasztom, beleteszem a húst, fűszerezem, és ici-pici vízzel készre főzöm kb. 15 perc alatt. Hűlni hagyom.

A tököt kinyomkodom, hozzáadom a darált húst, a kaprot, a lisztet, beleteszem a reszelt nyers krumplit, és ráütöm a 2 tojást. Összedolgozom, ha nagyon laza, egy kis zsemlemorzsával javítok az állagán.

Zsemlemorzsás tálcára kis öklömnyi gombócokat osztok szét - kb. 10-12 darab lesz. Serpenyőben ujjnyi olajat melegítek, és ebbe teszem a gombócokat, sütőlapáttal lepénnyé lapítom őket. Oldalanként 4 perc alatt pirosra, ropogósra sütöm, majd papírtörlőre szedem ki, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálalás előtt gazdagon megszórom reszelt sajttal, és mikróban ráolvasztom. Csak annyit *sajtozok* be, amennyit éppen elfogyasztunk.

Megjegyzés

Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert hűtőben eláll, és aki akar enni, úgyis ráolvasztja a sajtot, tehát mindenkor frissen tudja enni.

A tököt évszakmentesen gyakran elkészítem, de általában főzelékként, és leginkább fasírttal. Gondoltam egyet: csináljuk egyben! Nem ugyanaz, de olyan *rájárós* ennivaló lett belőle. Úgy gondolom, érdemes volt belegondolnom. - simonani

Ezek is érdekelhetnek

Friss