Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk, megfonnyasztjuk a felhevített olajban. Rádobjuk a rizst, felöntjük 4 dl vízzel (vagy húslevessel), kissé megsózzuk, majd félig lefedjük, és gyakran megkeverve 10 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 12-15 percig hagyjuk puhulni (a fedőt nem emelgetjük, mert megszökik a gőz).
A besameltmártáshoz 3 dkg margarinon
rózsaszinüre pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva elkeverjük a tojással, a sajt felével, ízlés szerint sóval, borssal és 1-2 csipet őrölt szerecsendióval.
A tököt meghámozzuk, derékban félbevágjuk, kivájjuk a közepét. 3-4 cm vastag karikára szeljük, és 2 dkg margarinnal kikent tepsibe rendezzük.
A paprikát, a paradicsomot és a kaprot megtisztítjuk, néhány kaporszál kivételével finomra aprítjuk, a maradék sajttal együtt a rizshez keverjük.
Megtöltjük vele a tökkarikákat, bevonjuk a mártással, és 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.
Tálaláskor húslapáttal óvatosan alájuk nyúlva tálra emeljük a töltött tökkarikákat, a félretett kaporral, paradicsomgerezdekkel és csíkokra vágott paprikával díszítjük.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre