Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Kapros káposzta húsgombóccal és füstölt hússal

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 10 személyre:
  • 80 dkg sovány darált sertéshús
  • 1,5 kg vecsési savanyú káposzta (jól kimosva, kinyomkodva, átvágva)
  • 50 dkg nyers füstölt sertéstarja (kockákra vágva)
  • 20 dkg gersli (árpagyöngye) megfőzve, vagy rizs
  • 1 kávéskanál egész bors
  • 1 mokkáskanál egész kömény
  • 5 közepes fej vörös hagyma (finomra vágva)
  • 7-8 gerezd fok hagyma (zúzva)
  • 1 kávéskanál majoranna
  • 1-1 kávéskanál pirospaprika (káposztába-gombócba)
  • 2 evőkanál lecsóalap (aprítva) vagy piros arany
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 2 tojás
  • 3-4 babérlevél
  • só ízlés szerint
  • A rántáshoz:
  • 3 evőkanál (tönkölybúza) liszt
  • zsiradék
  • A végén:
  • csipet cukor
  • kevés szárított borsikafű
  • 1 nagy csokor kapor (finomra vágva)
  • tejföl

Elkészítés

    Elkészítés: 6 literes lábosban kevés zsiradékon rózsaszínűre pirítok 3 fej vöröshagymát, megfuttatok rajta 2-3 gerezd fokhagymát, kicsit körbepirítgatom rajta a tarjakockákat, megszórom pirospaprikával, majd beleteszem a káposztát. Felengedem kb. 2 liter vízzel, ízesítem (nem sózom) babérral, köménnyel, egész borssal, és lassan főzöm.

    Kevés zsiradékon külön serpenyőben megdinsztelem a maradék 2 fej vöröshagymát, majd a fokhagymát is megfuttatom benne. Egy keverőtálban össze állítom a húsgombóc masszát a darált hússal, árpagyöngyével, dinsztelt hagymával, 2 tojással, sózom, borsozom, megszórom a pirospaprikával, majorannával, és a lecsóalapot hozzáadom. Jól összedolgozom, vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formázok, és szorosan a káposzta tetejére rakosgatom. Kb. 1 órát lassan főzöm, majd a gombócokat kiszedem, elkészítem a rántást, és hozzáadom a káposztához.

    Ízesítem a kaporral, kevés borsikafűvel, csipet cukorral, ha szükséges, pár csepp ecetet és sót adok még hozzá, majd visszahelyezem a káposzta tetejére a gombócokat, és lassan összeforralom.

    Tejföllel és kenyérrel kínálom!

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin