Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kapribogyós zellersaláta házi majonézzel

5/5
30 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2-3 személyre:
  • 1 db kisebb vagy 1/2 nagyobb zellergumó (kb. 35-40 dkg)
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • kevés citromlé
  • A majonézmártáshoz:
  • 1 db közepes méretű nagyon friss tojás sárgája
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 mokkáskanál mustár
  • 1 mokkáskanál porcukor
  • 1 csapott mokkáskanál tengeri só
  • kevés citromlé
  • kevés őrölt fehérbors
  • 1,75 dl sovány tejföl (12 %-os zsírtartalommal)

Elkészítés

Elkészítés: A majonézhez a tojássárgáját tálba teszem. Kézi habverővel keverni kezdem, először néhány csepp olajat adok hozzá, majd folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntöm a teljes olajmennyiséget. Sűrű, krémes állagot vesz fel néhány perc elteltével. Ekkor hozzáadom a mustárt, a sót, a cukrot, a borsot, valamint néhány csepp citromlevet. Ha minden alaposan elkeveredett, hozzáadom a tejfölt is, és azzal is jól elkeverem. A végén, ha szükséges, módosítok a fűszerezésen, és adagolok hozzá még egy kevés citromlevet.

A sóban eltett kapribogyót alaposan kimosom, megszárítom.

A zellert meghámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy kisebb lábosban 2-3 dl vizet felforralok, sózom, kevés citromlével ízesítem, és beledobom a zellert. 1-2 percig hagyom a tűzhelyen, majd leszűröm, kissé hűlni hagyom.

A lecsepegtetetett zellerhez adom a kapribogyót, átforgatom, majd az egészet beleforgatom a majonézmártásba. Tálalás előtt legalább 20 percig frizsiderben pihentetem.

Ezek is érdekelhetnek

Friss