A káposztás knédli (Kraut und Knädel) elkészítéséhez pörköltalapot készítünk: zsíron megpirítjuk a feldarabolt hagymát és szalonnát, és megszórjuk a pirospaprikával. Hozzáadjuk a felkockázott húst, megpirítjuk, majd megsózzuk, és felöntjük egy kevés vízzel. Lassú tűzön főzni kezdjük, majd amikor a hús elkezd puhulni, hozzáadjuk a füstölt kolbászt is.
Közben a knédli elkészítéséhez a cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a lisztet, az olvasztott vajat, a tojást és a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tejet.
A tésztát összegyúrjuk, és letakarva a duplájára kelesztjük, majd gombócokat formázunk
belőle.
A káposztát jól kiáztatjuk hideg vízben és kinyomkodjuk. Ha megpuhult a hús, rátesszük a savanyú káposztát, és tovább főzzük.
Ha már minden megpuhult, és nincs leve, a káposztát egy hőálló tál aljára tesszük. Tátesszük a gombócokat, lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Tejföllel tálaljuk.