Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Káposztás hajtóka II.

90 perc
mester
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 16 dkg vaj
  • 1-1,5 dkg élesztő
  • 1-2 dl tejföl
  • 1/2 evőkanál cukor
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 db tojás a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 0,5-1 kg fejeskáposzta reszelve
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint cukor
  • bors
  • 5 dkg zsír

Elkészítés

Elkészítés: A tötelékhez a káposztát lereszeljük, sózzuk, 20-30 percig állni hagyjuk, majd a levét kinyomjuk. Lábasban kevés zsíron a cukrot megpírítjuk, hozzáadjuk a maradék zsírt, a káposztát, a lereszelt vagy apróra vágott vöröshagymát, sózzuk, borsozzuk, készre pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.

A tésztához az élesztőt kevés tejfölben feloldjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a feloldott élesztőt, valamint annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztából 2 cípót formázunk, majd 10-15 percig pihentetjük, illetve kelesztjük.

Amikor megkelt, kinyújtjuk a cípókat, és a kihűlt tölteléket egyenletesen elsimítjuk rajtuk, feltekerjük, meleg helyen ismételten kelesztjük kb. 20-25 percig. A tekercset megszurkáljuk, a felvert tojással a tetejét megkenjük. Kisebb-nagyobb darabokra vágjuk.

Közepes hőfokon (180 fokon) előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

Megjegyzés

A tölteléket mindig kihűlve kenjük a tésztára, különben az nem kel meg, továbbá amikor a tésztát kivesszük a sütőből, tiszta konyharuhával takarjuk le, így puha marad. - buksz39

Ezek is érdekelhetnek

Friss