Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Káposztás és túrós rétes

90 perc
egyszerű
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 3 dkg zsír
  • 1 db tojás
  • 1 kk só
  • 1 dl víz
  • 1 tk ecet
  • A lekenéshez:
  • 10 dkg olvasztott zsír
  • 15 dkg finomliszt
  • A káposztás töltelékhez:
  • 60 dkg reszelt káposzta
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 ek zsír
  • 2 dl tejföl
  • A túrós töltelékhez:
  • 40 dkg túró
  • 1,5 dl tejföl
  • 2-3 ek cukor
  • A rudak lekenéséhez:
  • 1-2 ek étolaj

Elkészítés

  1. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk,hozzá adjuk a sót,tojást,ecetet és a vizet. A vizet apránként csurgassuk hozzá. Jól kidolgozzuk.
  2. Lisztezett deszkán jó vékonyra kinyújtjuk. Az olvasztott zsírt összekeverjük a liszttel, majd a tésztalapra kenjük. Ezután feltekerjük. 4 darabba vágjuk. Fagyasztóba tesszük fél órára, hogy kissé megdermedjen a lisztes zsír.
  3. Mindig egy darabot veszünk ki a nyújtáshoz. Egyenként tepsi nagyságúra vágjuk, lehető legvékonyabbra kinyújtjuk.
  4. A túrós töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. A tölteléket elfelezve két rúdba tesszük. A lapot megkenjük a fele túrós töltelékkel és feltekerjük. Étolajjal kikent tepsibe helyezzük.
  5. A káposztás töltelék készítése: a káposztát a cukorral, sóval, borssal zsíron alacsony lángon készre pároljuk. Majd a kihűlt káposztát a két rúdba elfelezzük. A káposztás tésztalapot fele tejföllel meglocsoljuk, majd a fele tölteléket is rászórjuk és feltekerjük.
  6. Tepsibe helyezzük. A rudakat étolajjal lekenjük és 180 fokra melegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. 

Megjegyzés

Ma a halászlé után második fogásnak nagyon finom leveles rétest sütöttem. Olyan pihe könnyű volt, minden réteg szétvált. Készült sós és édes is változat is.
A réteshez jó étvágyat kívánok! - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss