Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Káposztás-babos húsgombóc kolbásszal

120 perc
mester
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: A babot előző este beáztatom, esti jóéjszakát puszi helyett kortyolok valami kellemes páleszt, altató gyanánt.

Reggel a rizst annak módja szerint előfőzöm, majd kicsit hűlni hagyva, a darált húst hozzáadva nekilátok. Kézzel összedolgozom kevés libazsírral, sóval, csomborral, őrölt vegyes borssal bolondítom, pingpong labdányi gombócokat formázok, sokat. Állni hagyom, míg a többi hozzávalóval tevékenykedem.

A káposztát legyalulom, nagyon gyengén sózom, meghintem őrölt vegyes borssal, kézzel jól átforgatom, félreteszem. Megtisztítom, felaprítom apróra a hagymát, összezúzom a fokhagymát, felkockázom a szalonnát, karikázom a kolbászt. Homlokomról letörlöm a verejtéket, meglepem magam egy laza fröccsel – és akkor komolyan belehúzok!

Előveszek egy méretes sütőtálat, alját kikenem bőven libazsírral. Beleegyengetek egy sor gyalult káposztát, ráterítek egy réteget a babomból, meglocsolom tejföllel, és mehet rá egy sor húsos gombóc. Persze rendesen eligazgatom, hogy olyan tömör kinézete legyen, a szalonnadarabokat és a kolbászkarikákat sem hagyom ki belőle.

Meglocsolom tejföllel (hozzávalókban nem szerepel, de némi reszelt sajtot is elbír), és újra rétegezem. Meddig? Hát ameddig tart a hozzávaló.

Így, ahogy van, beküldöm a 180 fokosra előmelegített sütőbe, készre sütöm. Tejfölt kínálok hozzá és persze ropogós friss kenyeret.

Ezek is érdekelhetnek