Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Káposztás bab

MME MME
1 4.4/5
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Fél kg egyfajta szárazbabot négy liter hideg vízzel felteszel főni. (Ha a előző nap beáztatatod, hamarabb készül el!) Beleteszed a füstölt csülköt kockára vágva, kis ételízesítőt és babérlevelet.
(A füstölt hús lehet csont is, ha hó végén készíted:-) ) Sózni nem kell, a füstölt hústól bőven elég benne a só!!
Közben felteszed a savanyú káposztát főni, úgy hogy ellepje a víz, és szórsz rá ételízesítőt, ezt kb. fél óráig kell főzni. Én vecsési dobozos savanyúkáposztát szoktam hozzá használni, azzal a legfinomabb. Ha megfőtt a savanyú káposzta és a paszuly is, akkor öntsd hozzá a babhoz.
Ezután rántást készítesz : egy evőkanál zsírt megolvasztasz, és beleteszel annyi lisztet , amennyit a zsír felvesz, egy kicsit pirítod , de nem kell sokáig. Aztán ebbe a masszába teszel pirospaprikát, hogy szép színes legyen. A rántást leveszed a tűzről, még két kanál lisztet teszel bele, egy doboz tejfölt belekeversz, úgy hogy csomómentes legyen, ha túl sűrű, teszel bele tejet, és így öntöd a levesbe. Csomómentesség érdekében szűrőkanálon keresztül szoktam!! Ezután hozzáöntöm a maradék tejet.

Ennek a levesnek, savanykás ízűnek kell lenni, de nem túlzottan. Ha nem elég savanyú, akkor teszel bele a savanyú káposzta levéből, vagy ecettel lehet még savanyítani.

Megjegyzés

Ez a leves szabolcsi specialitás, ott káposztás paszuly néven ismert (paszuly=bab). Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható, friss kenyérrel az igazi. Eddig még mindig nagy sikert arattam vele. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss