Vásárlás, felhasználás
A káposzta vásárlásakor figyeljünk oda, hogy csak sérülésmentes, fényes levelű, tömör fejű káposztákat válasszunk. Felvágni csak közvetlenül a felhasználás előtt érdemes. A vörös- vagy lilakáposzta esetében ügyeljünk rá, hogy csak rozsdamentes acélkéssel vágjuk, különben elszíneződik. A vöröskáposztához főzéskor is érdemes egy kis citromot adni, hogy megőrizze eredeti színét.
Tárolás
A megvásárolt káposztát néhány napig tárolhatjuk a konyhapulton vagy a kamrában, de a hűtőben akár egy hétig is eltarthatjuk. A káposztát úgy is tárolhatjuk, hogy a vékony csíkokra vágott zöldséget blansírozzuk, majd miután kihűlt és a felesleges nedvesség is távozott belőle, akkor zacskókba csomagolva lefagyasztjuk. A savanyú káposztát nagyjából egy hétig tárolhatjuk a hűtőben, mielőtt felhasználásra kerül.
A kellemetlen szag ellen
A gyomrunk ugyan lelkesedik a káposztáért, ám az orrunk nem. A főzés során keletkező kénes szag elkerülése érdekében, mielőtt tovább dolgoznánk vele, blansírozzuk, azaz főzzük 5 percig, majd öntsük le hideg vízzel. Egy másik módszer, ha a lábas és a fedő közé kifeszítünk egy ecettel átitatott kendőt, amely megköti a szagokat.
A könnyebb emésztésért
A káposztás ételek nagyon ízletesek, ám megterhelik a gyomrot. Segítsünk a szervezetünknek azzal, hogy egész vagy őrölt köménnyel ízesítjük a fogásokat, hiszen azok így emészthetőbbé válnak. Ha salátát készítünk a káposztából, vágjuk apróra, szórjuk meg sóval, hagyjuk 30 percig állni, majd öntsük le róla a vizet, amit időközben kieresztett, hiszen a puffadást okozó anyagok nagy része ebben gyűlik össze.