Keress receptre vagy hozzávalóra

Kandírozott gyümölcsök és cukrozott virágszirmok - ajándékba

A házilag készített kandírozott gyümölcsök és cukrozott virágok olyan ínycsiklandozó édességek, melyek értékes ajándékok lehetnek szeretteinknek. Bár a tíz napig is elhúzódó kandírozás vontatottnak tűnhet, a naponta erre fordított időmennyiség csekély, az eredmény pedig egyszerűen felülmúlhatatlan.
Kandírozott gyümölcsök

A házilag kandírozott gyümölcs sokkal ízesebb, mint a boltban kapható, kevésbé édes, ugyanakkor jobban visszaadják a gyümölcsök eredeti ízét. Bátran kísérletezhetünk mindenféle gyümölccsel.

A citrusfélék különösen alkalmasak kandírozásra, csakúgy mint a zamatos szilva, a meggy, a cseresznye vagy a sárgabarack.

A kandírozott gyömbér nemcsak mesés karácsonyi ízvilággal ajándékozza meg fogyasztóját, hanem egy laktató vacsora után megkönnyíti az emésztést.

A kandírozott füge és ananász igazán édes, az áfonya viszont megtartja határozott ízét.

Az elkészítés módja

Hozzávalók: 45 dkg bármilyen friss vagy mélyhűtött gyümölcs vagy aprított, hámozott gyömbér, 3 dl víz, 67 dkg nádcukor

A gyümölcsöt/gyömbérgyökeret valamint a vizet tedd egy lábosba, és főzd addig, míg a gyümölcs üvegessé válik. Egy lyukacsos merítőkanállal vedd ki a gyümölcsöt a vízből, és tedd egy tepsibe. Oldj fel 17,5 dkg cukrot a vízben. A keletkezett szirupot öntsd a gyümölcsökre, fedd le, és hagyd állni 24 órán át. A második napon öntsd le a szirupot a gyümölcsről egy lábosba, adj hozzá 5 dkg cukrot, és melegítsd addig, amíg felolvad. Öntsd rá a gyümölcsre, fedd le, és pihentesd 24 órán át. Ezt a műveletsort ismételgesd egészen a nyolcadik napig, amikor is a maradék cukrot old fel a szirupban, fedd le, és hagyd állni két napig. A tizedik napon a gyümölcsöket helyezd egy rácsra, tegyél alá zsírpapírt, és meleg helyen hagyd megszáradni.

Cukrozott virágszirmok

A karácsony az az időszak, amikor szinte tobzódunk a különleges ízekben. A cukrozott virágok nemcsak fenséges édességek, hanem ragyogó díszei is az ünnepi asztalnak. Meglepően sok virágsziromnak van kellemes íze. A legnépszerűbb a rózsa, de ehető virág még a mimóza, az ibolya, a kankalin és az árvácska is. A cukrozott szirmok mellé cukrozott mentalevelet is keverhetünk. Karácsonykor a rózsa bármelyik virágboltból beszerezhető, és friss mentalevél is akad a boltokban.

Az elkészítés módja

Hozzávalók: 1 tojásfehérje, 20 dkg ehető virág vagy levél, 8 dkg nádcukor

Enyhén verd fel a tojásfehérjét, majd egy apró ecset segítségével kend be az összes virág és levél felületét, vigyázva, nehogy eláztasd őket. Helyezd zsírpapírra valamennyit, és szitálj rájuk egyenletes réteg cukrot. Meleg helyen hagyd megszárazni. Így megcukrozva a szirmok hosszú ideig tökéletesen elállnak.


  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

ekesandi 7 évvel ezelőtt
Megcsináltam 2 kg szép húsos héjú narancsból ezt a 8 napos áztatásos módszert és nagyon jól sikerült. Egy puha, illatos, szép színű, kandírozott narancshéjat kaptam, amit befőttes üvegekbe tettem és a hűtőbe tárolom. Nagyon jó sütikhez.
Volupte 8 évvel ezelőtt
A virágboltban kapható virágszirmot nem kéne ajánlani fogyasztásra,ugyanis biztos,hogy kemikáliákat tartalmaz!!!
Luca0077 8 évvel ezelőtt
Hétköznapi cukorral lehet készíteni? Sajnos sehol sem találok nádcukrot.

Magazin