Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mennyei borok, varázslatos táj és csodatévő gyümölcsfák - irány a Káli-medence!

default user icon
MME
Nyakunkon a hosszú hétvége, és egyelőre úgy tűnik továbbra is szép idővel kecsegtet bennünket az ősz - ha még nincs programotok, ajánlunk egyet: irány a varázslatos Káli-medence! Isteni borok, finom fogások, aranyban és vörösben úszó hegyoldalak: garantáltan felejthetetlen kirándulásban lesz részetek!

Balaton-felvidék egyik legszebb gyöngyszeme a Káli-medence, amelyet 1984-ben nyilvánítottak védetté. Sokszínű vidék ez: a forrásoktól a lápos területeken keresztül a kőtengerek bazalttornyáig vezetnek a tanösvények. Az itt található nyolc falu templomtornya, a szőlőhegyek pincéi teljes összhangban vannak a tájjal.

A medence szívében Köveskál található, ahol a látogatók megtekinthetik az 1700-as években épült Városkutat, illetve a település műemlékházait is. A tájat meghatározó kihűlt tűzhányók és az egykori pannon tengerfenék talaja mindig is kedvezett a szőlő- és a gyümölcstermesztésnek.

Az egykor itt élő népek egyszerű ételeket fogyasztottak, péládul krumplilevest, ami tulajdonképpen nem volt más, mint rántott leves krumpligombóccal. Szintén kedvelt étel volt a suszterpörkölt, vagyis a zöldségekkel vegyített ragu, ezen kívül főként szárnyasokat fogyasztottak, páldául kacsát.

Aki manapság erre a vidékre látogat, ne lepődjön meg, ha több helyen is mandulás édességgel kínálják, ugyanis szinte minden ház kertjében van egy mandulafa. A szabálytalan alakú, idős fák különleges látványa, az errefelé gyakran előforduló levendulások, a kőfalakkal elválasztott birtokok és a bazaltsziklák igazi mediterrán hangulatot árasztanak.

a káli borokban a föld üzen

A Káli-medence borászatainak (esetleg éttermeinek) kínálatát böngészve olyan nevekre bukkanunk, mint Kőróka, Káli kövek, Kavics vagy Mi a Kő. Ezt a vidéket nemcsak építészeti, hanem borászati szempontból is meghatározza a kő, azaz a talaj. A Balaton-felvidéki borvidék káli szegletét a vulkanikus talaj jellemzi, de a rétegekben megtalálható a tufa, a bazalt, a mész kő is. Az ilyen talaj nagy lehetőséget kínál a szőlészek, borászok számára, hogy olyan borokat készítsenek, amelyek a „föld lelkét” is magukban hordozzák.

Elsősorban a rizlinggel, a szürkebaráttal, a furminttal és a juhfarkkal érdemes itt ismerkedni, de akadnak nagyszerű vörösek is (élen a kékfrankossal).

7 NAP, 7 BORÁSZ, 7 BOROS RECEPT - KÓSTOLD MEG A BALATONMELLÉKI CHARDONNAY-T! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss