Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kalandozások a belga sörök világában, avagy a trappista szerzetesek üdvözlete

Az Orval azon ritka sörfajták közé tartozik, amelyek fogyasztását nem hidegen, jó alaposan behűtve, hanem épp ellenkezőleg, nagyjából szobahőmérsékleten, 12-14 fokon ajánlják, természetesen a hozzá tartozó jellegzetes Orval-pohárban, amelyet leginkább a pezsgőspoharakhoz lehetne hasonlítani.
3. rész: Orval

Még egy koccintás a trappista szerzetesek egészségére!

Mintha ebben az országban a pohárkészítő üvegesmesterek szövetkeztek volna a sörkészítő szerzetesrendekkel... Hiszen Belgiumban például nincs úgymond sznob megkülönböztetés a palackozott és a hordós sörök között. A leghíresebb sörök között is vannak olyanok, amelyeket palackozott változatban szervíroznak, s a hordókhoz hasonlóan a palackokat is gyakran fektetik le érlelés céljából. Az ivópohár megválasztása ezzel szemben létfontosságú része a sörivás szertartásának. A számtalan sörváltozatot a legtöbb esetben speciális, csak ahhoz a sörhöz tartozó pohárból fogyasztják. Ezek között pedig szinte mindenfélét találunk a talpas poharaktól a hosszú nyakú ivópoharakig. Nem számít ugyan szentségtörésnek, ha másfajta, nem az adott sörhöz tartozó pohárból fogyasztjuk el itókánkat, de nem is túl stílusos...

Ha pedig például egy négyfős társaságnak az egyik legjellegzetesebb pohárral rendelkező Kwakból hármat megfelelő pohárban hoz ki a pincér, egyet pedig nem, akkor nyugodtan felháborodhatunk, azt az egyet vissza kell küldeni!

Mint már kiderült, az Orval is a trappisták sörei közül való, alkoholtartalma 6,2 százalék.

Sörkorcsolyának Belgiumban általában krémsajtot tálalnak rozskenyérrel, amihez retket adnak, s ez az Orval mellé is kiváló.

Sarnyai Ödön

Westmalle - 2. rész
tovább a következő részhez >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss