Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kalácstésztában sült sonka

MME MME
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

Előkészítés: Az élesztőt fél kanál cukorral, fél dl langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, majd langyos helyen felfuttatjuk (kovászt készítünk). A maradék lisztet, cukrot, csipetnyi sót, a tojássárgáját és a vajat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, ráöntjük, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük addig, amíg kb. a duplájára dagad.

Elkészítés: A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük. A megkelt tésztát az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük, lisztezett deszkára tesszük, és kicsit kilapogatjuk kézzel. A sonkát ráfektetjük, lehet egészben is, de ha vannak maradék darabkák, törmelékek, akkor azt használjuk erre a célra. Becsomagoljuk a sonkát a tésztába, összenyomkodjuk az illesztéseket, és a formába tesszük. A sütő 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Meleg helyen a tésztát még 8 percet kelesztjük, majd a sütőben 30- 35 percig sütjük. A sütőből kivéve kiborítjuk, pihentetjük pár percet és felszeleteljük. Melegen és hidegen is fogyasztható, tormamártást kínálhatunk mellé.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 45 perc múlva
1 adag mártással: 912 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss