Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kalács, házilag

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

A lisztet szórjuk egy nagyobb tálba. Nyomjunk a közepébe egy kis mélyedést, tegyünk bele egy kevés cukrot, valamint a szétmorzsolt élesztőt, majd öntsünk rá egy kevés langyos tejet. Hagyjuk megkelni az élesztőt, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, a sót, a felolvasztott (de már nem forró) vajat, a maradék tejet és cukrot. Az összetevőket dolgozzuk sima és sűrű tésztává. A tálat fedjük le egy tiszta konyharuhával, majd tegyük meleg helyre, és hagyjuk kelni a tésztát. Aztán borítsuk ki egy gyúródeszkára, keverjük hozzá a mazsolát, a diót, és hagyjuk még egy kis ideig kelni.

Osszuk el a tésztát kilenc egyforma részre, majd belisztezett gyúródeszkán mindegyik cipóból sodorjunk egyforma hosszú rudakat.
Négy tésztarúdból fonjuk meg a kalács alsó részét. Középről kezdjük, a végeket pedig mindkét oldalon dolgozzuk össze. Három másik rúdból is készítsünk egy ugyanilyen fonatot.
A négyes fonatot kissé húzogassuk szét, majd helyezzük rá a hármas fonatot. Végül a kalács tetejére rakjuk rá a maradék két rúdból sodort fonatot is. A fonatok végét hajtsuk be a kalács aljára, így megerősítjük annak formáját.
A kalácsot tegyük egy tepsibe, de még egy rövid ideig hagyjuk kelni. Aztán kenjük meg a felvert tojással, és szórjuk meg a manduladarabokkal. Néhány hústűvel vagy fogpiszkálóval tűzzük össze a fonatokat, hogy csússzon szét. Előmelegített sütőben 220C-on 10 percig süssük, majd csökkentsük a hőmérsékletet 160C-ra, és süssük további 30 percig.

Ezek is érdekelhetnek