Kakaspörkölt

default user icon
5 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 nagy kakas - alkatrészeire bontva
  • a hús súlyának 1/5-ét kitevő mennyiségű vereshagyma felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 cseresznyepaprika
  • 2 nagy zöld paprika
  • 2 nagy érett paradicsom
  • bors
  • köménymag
  • zsír

Elkészítés

    Elkészítés: A hagymát megfelelő mennyiségű zsíron aranyszínűre pirítjuk. Elkeverjük a pirospaprikával, és azonnal felöntjük 2,5 dl hideg vízzel, majd kevergetve zsírjára sütjük. Beledobjuk a húst a csontokkal együtt, és kevergetve pörköljük, amíg a hús a levét kiadja. Vizet ne öntsünk hozzá. Amikor a húst a saját leve csaknem ellepi, hozzákeverjük a köménymagot, az apróra vágott fokhagymát, a csíkokra vágott zöldpaprikát, a cikkekre szeletelt paradicsomot. Sózzuk, őrölt borssal meghintjük, és beletesszük a cseresznyepaprikát is. Elkeverjük, majd fedő alatt nagyon lassan, takaréklángon készre főzzük.
    Hagyományos módon túrós csuszát készítünk, erre tálaljuk a pörköltet, alaposan tejfölözzük.

Megjegyzés

A pörkölt akkor jó, ha a leve egészen sűrű, krémszerű. A főzési idő a madár korától függően hosszú vagy nagyon hosszú, de az íze egészen elképesztő. Ha lehet, nagy és öreg kakast válasszatok. Roma étel, rendkívül finom, megéri a törődést.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kiss György 3 évvel ezelőtt
Nálam bizony van egy anyu kakasa. Ganédombon kapirgál egész nap, és tyúkhúrt meg mángoldot eszik az asszonykáival amikor szezonja van. Akkora az alsócombja, mint a tenyerem. Bordó a húsa, és a rostok között meg a bőre alatt sötétsárga zsírrétegecskék vannak. S van ugyanerről a helyről paprikám is. Szerencsére ez egy klasszikus és tradícionális, nem túlbonyolított (tehát nem elrontott) recept. Kiváló!
Dudás Balázs 8 évvel ezelőtt
A múlt hétvégén anyósom meglátogatott minket és hozott egy felpucolt kakast is. Azt mondta tudja milyen jól főzök ezért csináljak belőle pörköltet. Mivel én olyat még soha sem csináltam segítséget kerestem és rátaláltam erre az életmentő és isteni receptre.... Köszönöm a rceptet, a pörköltem teljesen levette a lábáról a mamát is és a páromnak is ízlett ami szintén nagy szó! Mindenkinek a figyelmébe ajánlom érdemes kipróbálni. És tényleg túrós csuszával az igazi ( én fodros nagykockát főztem, dekoratívabb mint a metélt tészta)
Lovranits Miklós 10 évvel ezelőtt
Anyósom is így készíti, de tényleg csak az udvaron nevelt kokasból az igazi! Jut eszembe, egy még van a fagyasztóban... Miksa
Bogdán Ágnes 11 évvel ezelőtt
Még annyit, hogy ha a kakast nem a falusi rokonoktól kapod, hanem pl. a Tescóban vetted, akkor sohasem fogja a levét kiadni, vagyis levet ereszteni, tehát muszáj leszel vizet önteni alá.
Bogdán Ágnes 11 évvel ezelőtt
Ez egy isteni finom étel, de csak igazi falusi baromfiudvarban nevelkedett kakasból. Ilyet utoljára gyerekkoromban, otthon falun ettem.

Hasonló Receptek

Magazin