Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kakasmell gombamártással

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • kb. 80 dkg kakasmell (1 kb. 4-kg-os kakas melle)
  • A páchoz:
  • 2 dl olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • mustár
  • A mártáshoz:
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kis üveg szeletelt gombakonzerv vagy 20 dkg gomba
  • 1 dl tejszín vagy tejföl
  • petrezselyem
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • bors
  • A körethez:
  • 25 dkg rizs
  • 1 evőkanál aprított vöröshagyma
  • 2 keménytojás
  • paradicsom a díszítéshez

Elkészítés

Elkészítés: A kakasmellet a bőr levétele után a csont mellett mind a két oldalán lefejtve 4 szép szeletre vágjuk, és a fenti páclében érleljük 4 napig.

A pácból kivéve forró teflonedényben pirosra sütjük mindkét oldalukat pár perc alatt, sütés közben sózzuk, majd a saját levében lassú tűzön kb. 1,5 órát pároljuk. A végén újra hirtelen átsütjük, de rövid ideig, hogy ne száradjon ki.

A gombamártáshoz besamelt csinálunk 2 dkg vajból 1 evőkanál liszttel, majd kevés vízzel felengedjük, beletesszük a gombát és kb. 1 dl tejszínt vagy tejfölt. Ízesítjük borssal, kakukkfűvel, sóval és petrezselyemmel.

A párolt rizshez a rizst átforrósítjük kevés olajon 1 evőkanálnyi aprított vöröshagymával, majd felöntjük bő másfélszeres mennyiségű forró vízzel. Sózzuk, borsozzuk, kevés ételízesítővel és petrezselyemmel ízesítjük. Takarékon készre pároljuk.

Megjegyzés

Mivel a kakasmell kissé száraz, nálunk nem igen megy levesként, pörköltként. Ezzel a módszerrel nagyon finom különleges ízvilága lesz, és látványosan lehet tálalni. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss