Kakasleves csilis maceszgombóccal

default user icon
2016 egyik trendjének ígérték - főleg az amerikai szakírók - a hagyományos zsidó konyha fúzióját mindenféle trendi konyhákkal. Főleg a vietnami, thai, kínai, és francia konyha keveredését várták, de páran a dél-amerikai-zsidó gasztronómiai összeborulására is számítottak. A vietnami szerintem is adja magát valahogy, de valahogy a dél-amerikai dolog a legizgalmasabb. Egy jó csili kreplach? Ugye-ugye?! Úgyhogy úgy döntöttem, ha más nem, hát én megfőzöm a magam mexikói-zsidó ételét, a chipotle, maceszgombóc kakaslevest a most hétvégi Konyhakiállítás felkérésére. Hálás is vagyok magamnak, mi tagadás. Főzzétek meg ti is, nem bánjátok meg!

Hozzávalók

  • Hozzávalók a leveshez:
  • 1 db kakas
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db kicsi zeller, zöldjével
  • 1 db karalábé
  • 1/4 db kis kelkáposzta
  • 2 fej hagyma
  • 4 szem szegfűszeg
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 szelet gyömbér
  • 4 szárított chipotle paprika
  • egész bors
  • darabka szárított fahéj
  • Hozzávalók a maceszgombóchoz:
  • 4 db tojás szétválasztva
  • 4 ek libazsír (vagy bármilyen shmalcz)
  • 4 ek nagyon apróra vágott hús a levesből
  • 10 dkg maceszliszt
  • 2 db maceszlap beáztatva, majd kinyomkodva
  • bors
  • 2 kk frissen reszelt gyömbér
  • 1 db szárított chipotle paprika, kimagozva, apróra vágva
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 csokor koriander zöld
  • 1/2 kk római kömény őrölve
  • 1/2 kk koriander mag őrölve

Elkészítés

    1. A levest tulajdonképpen hagyományos módon készítjük el. Ha nincs kakasunk, szuper lesz a gyöngytyúk, a tyúk, vagy a marha is természetesen. A húsleves lényege, hogy először a hússal, csonttal felforralom, majd leöntöm róla az összes vizet, és le is mosom a húst, majd nagyon lassan melegítem újra, de már soha nem forralom, maximum gyöngyöztetem. Minimum 4 óra kell neki, de 8 óra alatt sem lesz semmi baja, ha tényleg a legkisebb lángon hagyjuk, és nem fedjük le. Azért néha nézzünk rá! Az elején még keletkező habot szedjük le. A kész levesből szedjünk ki minden zöldséget, fűszert, húst, és szűrjük át.
    2. A gombóchoz a tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét egy csipet sóval felverem kemény habbá. A sárgákat elkeverem a meglangyosított libazsírral, és beledolgozom a kinyomkodott maceszlapokat is, a húst, a fűszereket, és a zöld fűszereket. Óvatosan hozzákeverem a fehérjét, sózom, borsozom, meghintem a maceszliszttel, majd egy fél órát a hűtőben pihentetem. Nedves kézzel gombócokat formázok belőle, egy tálcára téve beteszem a mélyhűtőbe.
    3. Másnap sós vízben kb. 21 perc alatt kifőzöm. Az elsőt vágjuk félbe, és ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e!

    Recept és fotó: Fűszeres Eszter
    Eszter a Konyhakiállítás  felkérésére készítette el ezt a dél-amerikai-zsidó fúziós ételt.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin