Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kakaós-vaníliás kalács

90 perc
bonyolult
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 15 ek finomliszt (púpozott kanál)
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 cs szárított élesztő (11 gramm)
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ek étolaj
  • 1,5 dl langyos tej a gyúráshoz
  • A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • A hintéshez:
  • 1 cs vaníliás porcukor

Elkészítés

  1. A hozzávalókat a kakaópor és az étolaj kivételével összegyúrjuk annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
  2. Ezután két részre osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk az étolaj felét. A másik felébe beledolgozzuk a kakaóport és a megmaradt étolajat.
  3. Ha szükséges, akkor egy kevés langyos tejjel lazítsunk a tésztán. Mindkettőt konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen pihentetjük, kelesztjük fél óra hosszat.
  4. A megkelt tésztákat 30-40 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. A fehér tészta kerül alulra, ráhelyezzük a kakaós lapot és feltekerjük, mint a bejglit.
  5. A kapott rudat elfelezzük. Mindkét rudat kissé megcsavarjuk, majd összefonjuk.
  6. Vajjal kikent, kilisztezett koszorú formájú sütőedénybe vagy kuglófformába tesszük. Megkenjük a felvert tojás sárgájával és egy pici víz keverékével.
  7. Letakarva, további 20 percig kelesztjük. 190 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük, majd szeleteljük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss