Kakaós-vaníliás kalács

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 15 ek finomliszt (púpozott kanál)
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 cs szárított élesztő (11 gramm)
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ek étolaj
  • 1,5 dl langyos tej a gyúráshoz
  • A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • A hintéshez:
  • 1 cs vaníliás porcukor

Elkészítés

    1. A hozzávalókat a kakaópor és az étolaj kivételével összegyúrjuk annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
    2. Ezután két részre osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk az étolaj felét. A másik felébe beledolgozzuk a kakaóport és a megmaradt étolajat.
    3. Ha szükséges, akkor egy kevés langyos tejjel lazítsunk a tésztán. Mindkettőt konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen pihentetjük, kelesztjük fél óra hosszat.
    4. A megkelt tésztákat 30-40 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. A fehér tészta kerül alulra, ráhelyezzük a kakaós lapot és feltekerjük, mint a bejglit.
    5. A kapott rudat elfelezzük. Mindkét rudat kissé megcsavarjuk, majd összefonjuk.
    6. Vajjal kikent, kilisztezett koszorú formájú sütőedénybe vagy kuglófformába tesszük. Megkenjük a felvert tojás sárgájával és egy pici víz keverékével.
    7. Letakarva, további 20 percig kelesztjük. 190 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük, majd szeleteljük.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Magazin