Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kakaós-marcipános kalács

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 kg liszt (én mindenbe teszek teljes kiőrlésűt is, kb. az 1/3-át, de fehér lisztből is tökéletes)
  • 4 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor (aki kevésbé édesen szeretni, kevesebbet tegyen!!)
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 12,5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 tojás sárgája és még némi tej megkenni a te tejét
  • A töltelékhez:
  • 15-20 dkg marcipán
  • 10 dkg puha vaj
  • 6-7 kanál cukrozott kakaó (bolti tökéletesen megfelel)
  • némi keserű kakaó

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatom kevés langyos tejben kis cukorral, liszttel. Amíg az élesztő futkározik, egy kelesztőtálba teszem a sót, a tojásokat, a vajat, a lisztet és a cukrot, de nem keverem őket össze. Mikor az élesztő szépen felhabosodott, a liszt közepébe egy mélyedést fúrok, abba beleöntöm a tejes élesztőt, s kicsit összekutyulom a liszttel és a cukorral, teszek hozzá még némi tejet, majd ismét adok neki egy kis időt (ez alatt el lehet készíteni a tölteléket). Aki tudja, tegye a kályha közelébe, mivel azonban nálunk ez nem megoldható, én vízen kelesztem. Megmelegítek egy nagy lábas vizet, majd lekapcsolom alatta tűzhelyet. Ha már nem tűzforró, megfordítom a fedőt, és arra teszem a kelesztőtálat. Elég gyorsan megkel rajta a tészta, felfut az élesztő.

Amikor már jó habos, fakanállal dagasztani kezdem, szépen adagolva bele a maradék tejet, majd dagasztom, míg hólyagokat nem vet. Akkor ráteszem a fedelét vagy egy konyharuhát, és mehet vissza a vízzel telt lábas tetejére.

A töltelékhez a marcipánt apóra morzsolom (ezt könnyebb, ha picit megmelegítem előtte a mikróban, de csak picit!!) vagy lereszelem nagylyukú reszelőn (ezt könnyebb, ha már kicsit kemény a marcipán). Összekeverem a vajjal, cukrozott kakaóval, kicsit összemelegítem.

Mikor kétszeresére kelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtom. Az elkészített tölteléket a tésztára kenem. Ha netán túl folyékony, várok kicsit, majd mielőtt feltekerném, megszórom keserű kakaóval.

Tepsibe, sütőpapírra teszem, megkenem a tetejét tejes tojássárgájával. Előmelegítés nélkül, hideg sütőbe teszem a sütő középső rácsára, és 180 fokon sütöm kb. fél óráig - mielőtt kivenném, azért egy fogpiszkálóval ellenőrzöm, hogy valóban megsült-e.

Megjegyzés

Két rúd lesz ebből a mennyiségből.

További fotók, receptek a Rachel és a csokigyár blogban! - arahel

Ezek is érdekelhetnek