Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kakaós csiga (másnap is omlós)

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 50-60 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 5 dkg friss élesztő
  • 6 dl tej
  • 8 evőkanál cukor
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl olaj
  • 2 tojás
  • 1,2 kg liszt
  • 2 kávéskanál só
  • A töltelékhez:
  • 32 evőkanál cukrozott kakaó
  • 16 evőkanál cukor
  • 1,6 dl olaj

Elkészítés

Elkészítés: 2 dl tejben elkeverünk 2 evőkanál cukrot, és ebben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat 6 evőkanál cukorral fehérre habosítjuk, és 4 dl tejet, 20 dkg olvasztott vajat, valamint 2 dl olajat hozzákeverünk. A lisztet átszitáljuk, és elkeverjük benne a sót. Ha felfutott az élesztő, hozzákeverjük a tojásos-tejes-vajas keverékhez, majd ebbe beleforgatjuk a lisztet. Fényes labdát gyúrunk belőle (amely az edényhez már nem tapad, de a kezünkhöz még enyhén igen), majd 2-3 órát kelesztjük.

Ha megkelt (nekem ki szokott púposodni a kelesztőtálból), 4 felé vágjuk, átgyúrjuk a darabokat.

Az egyik golyóbist 3 mm magas négyszögletes formára nyújtjuk, és megkenjük 0,4 dl olajjal. Erre rászórunk 8 evőkanál cukrozott kakaót, majd erre 4 evőkanál cukrot. A tésztát feltekerjük, és 4 cm vastag szeletekre vágjuk.

A szeleteket elfektetve, egymástól kb. 2 cm-re vajazott vagy olajozott tepsibe tesszük, és alul-felül sütéssel 250 fokon 10-15 percig sütjük. A másik három golyóbissal ugyanígy járunk el.

Jó étvágyat!

Megjegyzés

A kedvenc csigareceptem. Hosszú fejlesztgetés eredménye. :) Kívül ropogós, belül puha, könnyű, omlós tészta, édes, gazdag töltelék, könnyű elkészítés - és másnap is finom. - Dindus

Ezek is érdekelhetnek

Friss