Részletes receptkereső »
  •  
  •  

Kakaós csiga: a tízóraik és uzsonnák sztárja

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Kakaós csiga: a tízóraik és uzsonnák sztárja

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Kakaós csiga: a tízóraik és uzsonnák sztárja

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Az első egyedül vásárolt uzsonna, amire emlékszem, a kakaós csiga volt. Néhány évtizede még alig lehetett másutt, mint közértben beszerezni. Az a csábító vaníliás illatfelhő, mely a metróaluljárókat vagy jobb pékségek előtt már az utcát is belengi – hosszú ideig elképzelhetetlen volt idehaza.

A sütödékből üzletbe került kakaós csigára gyakran karamellizálódott a cukros töltelék, de volt, hogy ennél erősebb égésnyomokat viselt magán az élesztős-vajas tésztából készült péksütemény. Szerettem, hogy ropogós, hogy kicsit égett. Porcukorréteg csak ritkán borította a tetejét, vaníliát pedig biztosan nem látott – mégis mindig nagyszerű kalandot jelentett a külső tésztarétegtől komótosan befelé haladva az egyre puhább és kakaósabb részek ízeinek felfedezése. Amihez persze hozzátartozott az önállóság varázsa – akkoriban meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer majd magam is képes leszek ilyesmit készíteni (és milyen könnyedén).

A saját készítésű csigának nincs párja – élesztős leveles tésztából készültek ezek a közepes méretű darabok A saját készítésű csigának nincs párja – élesztős leveles tésztából készültek ezek a közepes méretű darabok

A kakaós csiga elfogyasztása már gyerekként is rövid felfedező utat jelentett. Talán nem is lehet illendően, a kéz összemaszatolása nélkül a végére érni. Ha mégis, valahol biztosan elvész az élvezet. Akad egyáltalán olyan ember, aki nem kívülről indulva, csigavonalban a legkakakaósabb puha középrész felé haladva majszolja? 
 
A gyerekkori „bolti csiga” nyilván közel sem volt olyan jó minőségű, mint a ma forgalmazottak többsége – néha mégis szinte nosztalgikus vágyat érzek a lapos, kissé égett csigák után (persze most is kapható ilyen!).

Ha némi töltelék a tészta mellett landol, könnyen reprodukálható a karamellizálódó kakaó… Ha némi töltelék a tészta mellett landol, könnyen reprodukálható a karamellizálódó kakaó…

Ma persze már rengeteg helyen, számtalan formában kínálják pékségek, sütödék. Természetesen házi változatainak is rengeteg variációja közkedvelt: a kelt tésztából készült puha, a tepsiben gyakran egymáshoz simuló csigáktól, az élesztős leveles tésztából formáltakon át a linzertészta alapú aprósüteményekig. Mindegyiknek megvan a maga bája és rajongói tábora.

Ugye ismerős az a konyhai jelent, mikor az ember áll a mindenféle alapanyagokat rejtő szekrény vagy polc előtt, és olyan kényeztető finomság elkészítésére vágyik, ami kissé nosztalgikus, de mégis új: édes és ropogós – mindenkit visszarepít kicsit a gyerekkorba.

Könnyű kakaós csigák – édes kényeztetés… Könnyű kakaós csigák – édes kényeztetés…

Valahogy így született a következő recept ötlete – kakaós csiga, ami egyszerre idéz évtizedek alatt jócskán megszépült ízélményeket, ugyanakkor a könnyű, és nem mellesleg gyorsan kivitelezhető aprósütemények ínycsiklandó repertoárjába is nagyszerűen illeszkedik.
  
A készen kapható, jó minőségű leveles tésztából remek apró csigák varázsolhatók az asztalra: alig fél óra alatt.

Apró, könnyű kakaós csigák

Kicsit más, mégis nagyon ismerős és finom… Kicsit más, mégis nagyon ismerős és finom…

Hozzávalók:
1 csomag friss vajas-leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
1 tojásfehérje
2 evőkanál holland kakaópor
½ rúd vanília kikapart belseje (vaníliás cukorral is helyettesíthető)
2 evőkanál finomszemű kristálycukor

A tetejére: kb. 1 evőkanálnyi jégcukor

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítem. A kakaóport a vaníliával és a cukorral kis tálban összekeverem, a tojásfehérjét lágy habbá verem, majd óvatosan hozzáadagolom a kakaós keveréket. Krémesre keverem.

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületre borítom, nyújtófával kissé ellapítom. A kakaós krémet egyenletesen elosztom rajta úgy, hogy körben kb. 1 cm-es peremet szabadon hagyok.
Szorosan feltekerem, éles késsel 1 cm széles szeletekre vágom.

Sütőpapírral borított tepsire ültetem az ekkor még szabálytalan alakú csigákat, mindegyik tetejét kevés jégcukorral szórom meg.

Az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosra sütöm.

Kész! Jöhetnek a vendégek? Kész! Jöhetnek a vendégek?

Egy csésze kávé vagy tea mellett, szinte észrevétlenül tűnik el akár egy egész tepsi pillekönnyű, nosztalgikus finomság…

Kakaós csigák a Mindmegettén >>>


 

Habliliom

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 12 db
  • 2011. április 15. 19:59
    Nagyon örülök, éreztem, hogy sikered lesz :))))
    Köszönöm szépen!
  • 2011. április 15. 09:21
    Kedves Habliliom!
    Tegnap elbambultam a tekergetés közben,úgyhogy sikerült csokis tekercseket gyártanom:D De azért így is bepuszilta a finnyás apukám.:))
    Millió köszönet és puszi neked a szuper receptekért!
  • 2011. április 14. 18:45
    Kedves Boxangyal85,

    köszönöm szépen! Ez aztán az elsimerés - az edzőteremben igazán lelkiismeret-furdalás nélkül nassolhat mindenki :) Biztos, hogy a hétvégi ismétléssel is nagy sikered lesz!
  • 2011. április 14. 14:30
    Kedves Habliliom!
    Ismét egy tökéletes recept,köszönöm!Levittem az edzőterembe,és mire kettőt gyúrtam,már hűlt helye sem volt.:)Remélem a hétvégi apukám-teszten is át fog menni.:)
  • 2011. április 13. 22:18
    Ili kedves,

    nagyon szépen köszönöm. Igen, igen, úgy az igazi a "csigaevészet" :)))
  • 2011. április 13. 17:48
    Keves Hablilom!
    Nagyon szépek és nagyon kivánnivalók a csigáid. Én kelt tésztából szoktam sütni a csigát, de kipróbálom leveles tésztából is, hiszen így sokkal gyorsabb.
    Bizony, úgy az igazi, kivüről befelé enni, esetleg az újjunkon maradt krémes kakaót lenyalogatni, csuda finom.
    Üdv.: Ili
  • 2011. április 12. 19:18
    Kedves Lilibori,

    nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett! Wellcome in the Club! :)))
  • 2011. április 12. 13:53
    Kedves Habliliom, megsütöttem ma ezt a finom csigát, nagyon gyorsan kész lett, bár én tovább sütöttem, a sütőm már nem túl erős. Szép és finom lett!
    Szeretettel üdvözöl a kivülről-befelé-haladó-csigaevő
    Lilibori
  • 2011. április 10. 17:43
    Kedves Lilla,
    én köszönöm! :) Megnyugtattál, hogy nem vagyok egyedül azzal, hogy csak "mérsékelten szalonképes" módon lehet igazán jót csigázni :)))) remélem ízleni fog nektek is ez a könnyed verzió!
  • 2011. április 10. 10:29
    Kedves Habliliom!
    Köszönjük a remek cikket és a finom receptet! A jövő héten meg is sütöm ezt a fajta kakaós csigát gyerekeimnek! Én a kelt tésztás változatot szoktam készíteni. Legnagyobb lányomnak pedig van egy reszelt csokoládéval töltött mini csiga receptje. Biztos vagyok benne, hogy a Te recepted is előkelő helyet kap a családi recepttárban!
    A kakaós csiga evés módjáról annyit, hogy én egy ismerősömet láttam évekkel ezelőtt, nem letekerve, hanem "harapdálva" enni a kakaós csigát...akkor is és azóta is általános közfelháborodás kíséri ezen cselekedetét !
    További szép hétvégét kíván : Lilla
Hasznos csomag