Kakaós csiga: a tízóraik és uzsonnák sztárja

Az első egyedül vásárolt uzsonna, amire emlékszem, a kakaós csiga volt. Néhány évtizede még alig lehetett másutt, mint közértben beszerezni. Az a csábító vaníliás illatfelhő, mely a metróaluljárókat vagy jobb pékségek előtt már az utcát is belengi – hosszú ideig elképzelhetetlen volt idehaza.

A sütödékből üzletbe került kakaós csigára gyakran karamellizálódott a cukros töltelék, de volt, hogy ennél erősebb égésnyomokat viselt magán az élesztős-vajas tésztából készült péksütemény. Szerettem, hogy ropogós, hogy kicsit égett. Porcukorréteg csak ritkán borította a tetejét, vaníliát pedig biztosan nem látott – mégis mindig nagyszerű kalandot jelentett a külső tésztarétegtől komótosan befelé haladva az egyre puhább és kakaósabb részek ízeinek felfedezése. Amihez persze hozzátartozott az önállóság varázsa – akkoriban meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer majd magam is képes leszek ilyesmit készíteni (és milyen könnyedén).

A kakaós csiga elfogyasztása már gyerekként is rövid felfedező utat jelentett. Talán nem is lehet illendően, a kéz összemaszatolása nélkül a végére érni. Ha mégis, valahol biztosan elvész az élvezet. Akad egyáltalán olyan ember, aki nem kívülről indulva, csigavonalban a legkakakaósabb puha középrész felé haladva majszolja? 
 
A gyerekkori „bolti csiga” nyilván közel sem volt olyan jó minőségű, mint a ma forgalmazottak többsége – néha mégis szinte nosztalgikus vágyat érzek a lapos, kissé égett csigák után (persze most is kapható ilyen!).

Ma persze már rengeteg helyen, számtalan formában kínálják pékségek, sütödék. Természetesen házi változatainak is rengeteg variációja közkedvelt: a kelt tésztából készült puha, a tepsiben gyakran egymáshoz simuló csigáktól, az élesztős leveles tésztából formáltakon át a linzertészta alapú aprósüteményekig. Mindegyiknek megvan a maga bája és rajongói tábora.

Ugye ismerős az a konyhai jelent, mikor az ember áll a mindenféle alapanyagokat rejtő szekrény vagy polc előtt, és olyan kényeztető finomság elkészítésére vágyik, ami kissé nosztalgikus, de mégis új: édes és ropogós – mindenkit visszarepít kicsit a gyerekkorba.

Valahogy így született a következő recept ötlete – kakaós csiga, ami egyszerre idéz évtizedek alatt jócskán megszépült ízélményeket, ugyanakkor a könnyű, és nem mellesleg gyorsan kivitelezhető aprósütemények ínycsiklandó repertoárjába is nagyszerűen illeszkedik.
  
A készen kapható, jó minőségű leveles tésztából remek apró csigák varázsolhatók az asztalra: alig fél óra alatt.

Apró, könnyű kakaós csigák

Hozzávalók:
1 csomag friss vajas-leveles tészta (275 gr-os kiszerelés)
1 tojásfehérje
2 evőkanál holland kakaópor
½ rúd vanília kikapart belseje (vaníliás cukorral is helyettesíthető)
2 evőkanál finomszemű kristálycukor

A tetejére: kb. 1 evőkanálnyi jégcukor

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítem. A kakaóport a vaníliával és a cukorral kis tálban összekeverem, a tojásfehérjét lágy habbá verem, majd óvatosan hozzáadagolom a kakaós keveréket. Krémesre keverem.

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületre borítom, nyújtófával kissé ellapítom. A kakaós krémet egyenletesen elosztom rajta úgy, hogy körben kb. 1 cm-es peremet szabadon hagyok.
Szorosan feltekerem, éles késsel 1 cm széles szeletekre vágom.

Sütőpapírral borított tepsire ültetem az ekkor még szabálytalan alakú csigákat, mindegyik tetejét kevés jégcukorral szórom meg.

Az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosra sütöm.

Egy csésze kávé vagy tea mellett, szinte észrevétlenül tűnik el akár egy egész tepsi pillekönnyű, nosztalgikus finomság…

Kakaós csigák a Mindmegettén >>>


 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Habliliom 5 évvel ezelőtt
Nagyon örülök, éreztem, hogy sikered lesz :)))) Köszönöm szépen!
Boxangyal85 5 évvel ezelőtt
Kedves Habliliom! Tegnap elbambultam a tekergetés közben,úgyhogy sikerült csokis tekercseket gyártanom:D De azért így is bepuszilta a finnyás apukám.:)) Millió köszönet és puszi neked a szuper receptekért!
Habliliom 5 évvel ezelőtt
Kedves Boxangyal85, köszönöm szépen! Ez aztán az elsimerés - az edzőteremben igazán lelkiismeret-furdalás nélkül nassolhat mindenki :) Biztos, hogy a hétvégi ismétléssel is nagy sikered lesz!
Boxangyal85 5 évvel ezelőtt
Kedves Habliliom! Ismét egy tökéletes recept,köszönöm!Levittem az edzőterembe,és mire kettőt gyúrtam,már hűlt helye sem volt.:)Remélem a hétvégi apukám-teszten is át fog menni.:)
Habliliom 5 évvel ezelőtt
Ili kedves, nagyon szépen köszönöm. Igen, igen, úgy az igazi a \"csigaevészet\" :)))
ili2010 5 évvel ezelőtt
Keves Hablilom! Nagyon szépek és nagyon kivánnivalók a csigáid. Én kelt tésztából szoktam sütni a csigát, de kipróbálom leveles tésztából is, hiszen így sokkal gyorsabb. Bizony, úgy az igazi, kivüről befelé enni, esetleg az újjunkon maradt krémes kakaót lenyalogatni, csuda finom. Üdv.: Ili
Habliliom 5 évvel ezelőtt
Kedves Lilibori, nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett! Wellcome in the Club! :)))
Lilibori 5 évvel ezelőtt
Kedves Habliliom, megsütöttem ma ezt a finom csigát, nagyon gyorsan kész lett, bár én tovább sütöttem, a sütőm már nem túl erős. Szép és finom lett! Szeretettel üdvözöl a kivülről-befelé-haladó-csigaevő Lilibori
Habliliom 5 évvel ezelőtt
Kedves Lilla, én köszönöm! :) Megnyugtattál, hogy nem vagyok egyedül azzal, hogy csak \"mérsékelten szalonképes\" módon lehet igazán jót csigázni :)))) remélem ízleni fog nektek is ez a könnyed verzió!
hhflm73 5 évvel ezelőtt
Kedves Habliliom! Köszönjük a remek cikket és a finom receptet! A jövő héten meg is sütöm ezt a fajta kakaós csigát gyerekeimnek! Én a kelt tésztás változatot szoktam készíteni. Legnagyobb lányomnak pedig van egy reszelt csokoládéval töltött mini csiga receptje. Biztos vagyok benne, hogy a Te recepted is előkelő helyet kap a családi recepttárban! A kakaós csiga evés módjáról annyit, hogy én egy ismerősömet láttam évekkel ezelőtt, nem letekerve, hanem \"harapdálva\" enni a kakaós csigát...akkor is és azóta is általános közfelháborodás kíséri ezen cselekedetét ! További szép hétvégét kíván : Lilla

Magazin