Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kakaó

Gyerekkorunkban vele ébredünk, és bizony felnőttként is megédesíti olykor délutánjainkat a habos kakaó. Mit érdemes tudni róla?

Aztékok itala

A spanyol hódító, Fernando Cortez, az aztékok uralkodójánál aranykelyhet látott, melyből Montezuma a cshokolatl nevű italt fogyasztotta. Cortezt persze a kehely érdekelte, amíg meg nem tudta, hogy az ital alapanyaga mennyire értékes. Száz kakaóbogyóért egy rabszolgát vásárolhatott.
Cortez a spanyol udvarba vitte az azték italt. Itt egy évszázadon át titokban tartották. Az 1660-as években terjedt el Európaszerte. A legnépszerűbb Angliában és Hollandiában lett. Itt kezdték a keserű italt tejjel és cukorral ízesíteni. Táblában csak 150 éve fogyasztják, addig csak italként ismerték.

A csokoládé készítése

A trópusi területen termő fákról betakarítják a kakaószemeket, megpörkölik, majd folyadékot készítenek belőlük. A folyadékhoz lúgot kevernek. Zsírtartalma kiválik, ez a kakaóvaj. A szárított folyadék a kakaópor. A csokoládé a zsírmentes kakaópor és kevés kakaóvaj keveréke. Az étcsokoládé kevés cukorral készül. Legtöbb cukrot a tejcsokihoz adnak. A tortabevonóban nincs cukor.

Méreg vagy gyógyszer?

A kakaó gyógynövény, de a belőle készült csokoládé igen rossz hírnek örvend, főleg a fogorvosok és a fogyni vágyók körében. A csoki fogszuvasodást okozó hatását eltúlozzák. A csokoládéban a problémát nem a kakaó okozza, hanem a csoki cukor- és állományjavító segédanyag tartalma. Kutatások azt mutatják, hogy a kakaó gátolja a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Viszont a csokoládé olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek egyeseknél fejfájást okoznak.

Gyógyhatása

A kakaóban a kávé koffeintartalmának 10-20%-a található. Tehát enyhe
serkentőszer, de nem okoz a kávéhoz hasonló nyugtalanságot. A benne található teobromin nyugtatja az emésztőszervek sima izomzatát.

Koffeinfüggőség

Bár a kávéhoz képest kevés koffeint tartalmaz, ha sokat fogyasztunk, a
jellegzetes koffeintüneteket okozza: álmatlanság, ingerlékenység, dührohamok, magas vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint emelkedés. Egyeseknél gyomorégést okozhat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss