Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kajszilikőrös barackkrémleves vajon pirított mandulás piskótakockával

MME MME
4/5
45 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 60 dkg kajszibarack
  • 3 dkg szegfűszeg
  • 3 dkg egész fahéj
  • 1/2 citrom
  • 13 dkg cukor
  • 1, 5 dl tejszín + 1 dl a tejszínhabhoz
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 dl sárgabaracklikőr
  • A díszítéshez:
  • citromfű
  • mentalevél
  • pirított mandula

Elkészítés

Előkészítés: A barackot megmossuk, meghámozzuk (ha nem lehet a héját lehúzni, 6-8 másodpercre mártsuk forrásba lévő vízbe, hidegvízzel öblítsük le, így a héja könnyen lehúzható), félbevágjuk, és magját eltávolítjuk. Adagonként egy-egy darabot egyenletes kockára vágunk, és cukorral meghintve hűtőszekrénybe tesszük. A tálaláshoz használt csészéket is hűtőbe helyezzük. A szegfűszeget és a fahéjat 2 dl vízbe tesszük, és lassú tűzön addig forraljuk, amíg negyedére be nem forr, ekkor leszűrjük. A citrom levét kipréseljük, és szintén leszűrjük. 1 dl tejszínből habot verünk, a többit az étkezési keményítővel csomómentesre keverjük.

Elkészítés: A félbevágott barackokat kb. 8 dl cukros vízben megfőzzük, a tejszínnel elkevert keményítővel besűrítjük. Sóval, cukorral, vaníliás cukorral, citromlével, és a fűszerekből főzött kivonattal ízesítjük. Amikor felforrt a tűzhelyről levesszük, botmixerrel pépesítjük. Vízfürdőben szobahőmérsékletűre (20 °C) hűtjük, hozzákeverjük a likőrt, és hűtőszekrénybe téve tovább hűtjük (6-8 °C). Tálaláskor a kockára vágott cukrozott barackot az előhűtött csészékbe elosztjuk, rámerjük a levest, a tejszínhabból nyomózsák segítségével rózsákat fecskendezünk a tetejére, díszíthetjük citromfűvel, mentalevéllel, néhány szem pirított mandulával. Külön edényben adjuk hozzá a piskótakockát (receptjét lásd külön).

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
1 adag: 317 kcal

Megjegyzés

Fotó: kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss