Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Júniusi programajánló

Igazi nyári hónap a június, ehhez igazodnak a fesztiválok is. Sok a szezonális gyümölcsre épülő rendezvény, a boros, fiesztás banzájok is megszaporodtak, és sok főzőversennyel készülnek a szervezők. Irány a szabad, éljen a nyár!

2010. június 03-06. Eperfesztivál, Tahitótfalu
Ahogy lassan halad előre az idő, úgy hosszabbodnak a napok, úgy melegszik az idő és lassan érik a Tahitótfalut világszerte híressé tevő eper. A gazdák reggeltől estig a földeken szedik a gondos munkával elpalántázott, megművelt és öntözött piros termést. Itt értik igazán a módját az eper szedésének, tárolásának, hogy a piacra kerülve ép, egészséges maradjon. Ez a négy nap az ő ünnepük és Tahitótfalu ünnepe. Szüreti felvonulás, lekvárfőzés, egész napos gyermek és könnyűzenei programok, koncertek, kirakodóvásár és sportesemémények várják a vendégeket.
www.tahitotfalu.hu

2010. június 04-06. Libamájfesztivál, Orosháza
Liba és kacsa ínyencségek Tokaji és egyéb kiváló magyar borok társaságában, a magyar csúcsgasztronómia tálalásában. Családi programok, vetélkedők, játszóház.
Koncertek: többek között Edda és a Magna Cum Laude
www.libamajfesztival.hu

2010. június 04-06. A magyarok nagy asztala, Budapest
A rendezvénysorozat célja a magyar gasztronómia hagyományainak és kultúrájának átfogó és hiteles bemutatása a történeti és gasztronómiai írások felhasználásával, az étkezés kultúrájának, az ételkészítés művészetének bemutatása a honfoglalástól napjainkig. Továbbá a gasztronómiához kapcsolódó technikai fejlődés történetének bemutatása a történelmi korokon keresztül, a hazánkban élő kisebbségi kultúrák gasztronómiai szokásainak újrafelfedezése és széles körben való bemutatása, s mindezen keresztül rangos, hagyományteremtő, szakmailag hiteles, ugyanakkor szórakoztató jellegű rendezvény létrehozása.
www.amagyaroknagyasztala.hu

2010. június 08-13. Csabai sörfesztivál és csülökparádé, Békéscsaba
Már hagyományosnak lehet tekinteni a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, melyen számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is. A rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Békéscsaba város idegenforgalmi kínálatának bővítése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint gasztronómiai különlegességek bevezetése. mintegy harminc fajta sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók, és a sörhöz kiválóan illő csülökről sem feledkeznek meg a szervezők. A rendezvényen ételkészítési bemutatókat tartanak a Békés megyei Gasztronómiai Team olimpiai érmes mesterszakácsok és szakácsmesterek részvételével.
Szombaton a baráti társaságoké a főszerep, amikor is a Csülökpörkölt főző- és a szabad tűzön készült csülkös ételek versenyén megmutathatják, ki hogy bánik a fakanállal.
A vasárnapi napon füstölt csülökkel készült sztrapacska főzőverseny kerül megrendezésre.
www.csabaisorfesztival.hu

2010. június 09-20. Miskolci borfesztivál és kézművesvásár, Miskolc
Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre a régió legnagyobb kulturális rendezvényének a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak a kísérő rendezvénye, a Miskolci Borfesztivál és Kézművesvásár. A belváros nagy területét elfoglalja a rendezvény, amit színesít a sok zenei és kulturális szabadtéri program.
www.dominum.hu

2010. június 11-12. Keceli meggyfesztivál, Kecel
Idén nyáron először kerül megrendezésre a Keceli Meggyfesztivál, amelynek nevéből adódóan a fő motívuma a meggy, mint gyümölcs lesz. A meggy köthető a keceli termelési kultúrához, tudáshoz, az itt élő lakosság generációi során kialakult hagyományokhoz. A meggyet nem csak a keceliek, de a kistérség, sőt az ország lakossága is Kecelre jellemző gyümölcsnek tartja.
A rendezvény két napja alatt szakmai, kulturális, családi és sport programok várják az idelátogatókat.
www.freshfruit.hu

2010. június 12-13. Cseresznyefesztivál, Szomolya
Sütő- és főzőverseny a fekete cseresznye jegyében.
www.szomolya.hu

2010. június 12-13. Debreceni pulykanapok, Debrecen
A hagyományokhoz híven a kétnapos rendezvény középpontjában a gasztronómiai és a kulturális események állnak, a főszerep pedig természetesen a pulykáknak jut.
www.klubbarabas.hu

2010. június 18-20. Heves megyei kakas-szépszégverseny és bográcsfesztivál, Poroszló
A kakas-szépségverseny, amely a falusi jellegű szárnyasok, bemutatását célozza meg. A baromfik, mint a falusi porták jellegzetes állatai a szépségversenyen több kategóriában mérik össze tudásukat, a tenyésztőkből, állatorvosból álló szakértő zsűri előtt. A szervezők a bográcsverseny résztvevőit oklevéllel, emlékplakettel, serlegekkel, érmekkel, ajándékokkal jutalmazzák, valamint kihirdetik, a 2010-es év Bográcsmesterét.
www. poroszlo.hu

2010. június 18 - augusztus 14. II. Egri Leánykák Éjszakája a város alatt, Eger
Az Egri Bikavér mellett Eger legnevesebb fehér bora a Leányka. Sajnálatos módon az utóbbi évtizedekben ez a kellemes, üdítő bor háttérbe szorult. A Leányka hírnevének és kedveltségének visszaszerzése vezérelt minket, hogy immár harmadik alkalommal kerüljön megrendezésre a Leánykák éjszakája az egykori egri érseki pincerendszerben.
2010-ben - a korábbi évek hagyományához hasonlóan - három hétvégén kerül megrendezésre a borkóstolós pincelátogatás. A megszokott pincelátogató túra során hat jeles egri borász kínálja kóstolásra Leánykáját. A nagy boros rendezvényeket figyelembe véve sikerült olyan időpontokat kiválasztani, melyek remélhetőleg a látogatók tetszésével is egybe fog esni.
www.varosavarosalatt.hu

2010. június 19. Ribizlifesztivál, Feldebrő
Immár ötödik alkalommal rendezik meg az egész napos Ribizli fesztivált. A falusias hangulatú rendezvény helyszíne, a műemlék templom környéke és a Tájház udvara. Üstben főznek a helyben termett értékes gyümölcsből, a fekete ribizliből az ízletes lekvárt, melyet a kedves vendégek megkóstolhatnak. Ribizliszentelés, termékbemutatók, kézművesvásár, borkóstoló is várja résztvevőket. Fesztiválhangulatról a helybéli és vendég kulturális csoportok gondoskodnak műsoraikkal.
www.feldebro.hu

2010. június 24-27. Balatoni Hal és bor ünnep, Füred-Csopak-Paloznak-Tihany
A programsorozat célja a kultúra, a bor-és gasztronómia minél szélesebb körben történő megismertetése. Az érdeklődőket 4 napon át borbemutató, borvásár várja a balatonfüredi Tagore sétányon felállított borpavilonoknál, ahol sok pincészet kap bemutatkozási lehetőséget.
Esténként 20-23 óráig hírességek receptjei alapján készített ételeket kóstolhatnak a vendégek a résztvevő pincészetekben. Mindhárom településen lesz halászléfőző verseny.
A gasztronómia mellett a könnyű és komolyzenei koncertek, irodalmi előadások, gyerekprogramok várják az érdeklődőket. Napközben könyvvásár a Tagore sétányon a Széchenyi szobornál felállított könyves pavilonokban, ahol dedikálások is lesznek.
(www.balatonriviera.hu)

2010. június 25-27. Karcagi birkafőző fesztivál, Karcag
A főzőversenyt egész napos kulturális programok, koncertek, utcabál színesítik. A rendezők népművészeti bemutatóval és kiállítással, városnéző sétakocsikázással és a híres kunsági birkapörkölttel várják a vendégeket.
www.karcag.hu

2010. június 26. Pince-falunap, Tibolddaróc
A pincerendszer főutcája minden évben otthont ad a szabadtéri főzés-sütés szerelmeseinek. A bográcsos és egyéb „füstös” ételek illatával telítődött panorámás pincefalu vendégei, évente egyszer nyár elején a modern konyhából kitagadott középkori módszerekkel sütnek és főznek
www.tibolddaroc.hu

2010. június 26. Sütifesztivál, Som
A "Különleges asztali örömök Somogyban" rendezvénysorozat keretén belül a fánk fesztiválján az édesszájú süteményrajongók fényt deríthetnek többek közt arra, hogyan kell csavarni a forgácsfánkot és hogyan kerül szalag a szalagos fánk oldalára. Nevezni lehet előre, otthon elkészített vegyes édes süteményekkel és a helyszínen készített fánk sütésével. Mindkét sütemény esetében 3-3 féle készíthető.
www.som.hu

2010. június 26. Olaszrizling éjszakája, Csopak
Hagyományokhoz híven idén is megrendezésre kerül az Olaszrizling éjszakája az év egyik legrövidebb éjszakáján. A csopaki pincéknél napnyugtakor tüzek gyúlnak és napkeltéig finom borokkal várják a kedves vendégeket. Ez idő alatt geocaching - kincskereső bortúrán vehetnek részt a kalandvágyók. Napnyugtától napkeltéig! Töltsön egy éjszakát a csopaki borok társsaságában! Figyeljék a pincéket jelző tüzeket!
www.csopak.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss