Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Júniusi gasztroprogramok

A nyári szünet beköszöntét megelőző - s azt követő - időszakban már lazábbak a hétvégék, a jó időnek köszönhetően a családok is szívesebben mozdulnak ki. A családi kirándulásokat nagyon jól rá lehet szervezni egy-egy tartalmas fesztiválra, ahol a programok mellett, a könyék is könnyedén felderíthető.

2012. június 01-03. Budavári libamájfesztivál, Budapest
A fesztiválon a hagyományos és az újragondolt receptek alapján készült magyar libamáj ételeket a látogatók Tokaji borokkal és egyéb magyar ínyencségekkel kóstolhatják együtt, elérhető áron.
A rendezvény előtt a szervezők megalkotják a fesztivál hivatalos libamáj ételét, a Budavári Libamájat, amelyet a fesztiválon a 10 étterem standjánál lehet majd megkóstolni. A látogatók az éttermek mellett, a libamájhoz illő gasztronómiai különlegességekből (pl.: lekvárokból, borokból, pálinkákból), valamint a Kézműves Magyar Ízek termékeiből kóstolhatnak és vásárolhatnak. A tokaji borrégiót pedig tíz borász képviseli a fesztiválon, június első hétvégéjén.
www.libamajfesztival.hu

2012. június 01-03. Főzdefeszt, Budapest
Tavaly májusban rendezték meg az első hazai kézműves sörfesztivált. A közönség érdeklődésének hatása felmérhetetlen: azóta számos új sör született, új műfajok vetették meg a lábukat, a sörfőzők elkezdtek gondolkodni, tanulni, kísérletezni, a pesti kocsmák azon tanakodnak, hogyan tehetnének csapra kézműves söröket, és egyáltalán nem tűnik elérhetetlennek a kezdeti cél, hogy a jó magyar kézműves sör kuriózumból széles körben hozzáférhető gasztronómiai tényezővé váljon.
Hálából a nyár első három napjára ismét megjelennek a hazai sörfőzés legjobbjai a fesztiválon. Júniusban huszonegy kézműves sörfőzde jelenik meg a rendezvény helyszínén, hogy bemutassa tavaly óta szélesedő kínálatát, vagy régi receptjeik felturbózott változatait.
www.facebook.com/fozdefeszt

2012. június  01-03. Piliscsévi pincefalu fesztivál, Piliscsév
A Pilis tövében, Magyarország egyik legnagyobb, történelmi pincefalujában kerül megrendezésre a fesztivál, amelyen lesz Szent Orbán-napi borverseny, a vendégek kóstolhatnak tradicionális helyi és csúcskategóriájú magyar borokat, illetve jóízűen lakmározhatnak a jó minőségű magyar ételekből.
www.pipifesztival.eu

2012. június 03. Hajdúböszörményi kemencés nap, Hajdúböszörmény
A fatüzelésű kemencékben egész nap kelt- és kenyértésztából készült tájjellegű, részben feledésbe merült népi ételek dagasztási, kelesztési, sütési bemutatója és kóstolója zajlik majd. Elleshető lesz minden munkafázis. Készül majd a dübbencs, a szilvás lepény, a mákos kukoricamálé, a bobajka, a lakodalmi béles, amiket a tájházban lehet majd kóstolni is.. Az egyesület sütőasszonyai és a sütésben jeleskedő férfi tagjai süteményeket, többféle kenyérlángost, friss házikenyeret és egyéb finomságokat is készítenek majd a közönség jelenlétében. Lesz házikenyér-, gépi-kenyér sütési bemutató, pogácsa- és béles-sütőverseny háziasszonyoknak, s pogácsaszaggató verseny is.
www.civilekalakohelyert.hu

2012. június 07-10. Budai Gourmet, Budapest
A Gourmet Fesztivál több mint száz kiállítóval Magyarország minden szegletéből a legjobb ízeket próbálja bemutatni. A fesztiválon megtalálhatóak Magyarország legjobb éttermei, vidékről és Budapestről egyaránt, legkiválóbb borászatai, s újdonságként a legjobb borok mellett, kézműves sörök is versenyeznek majd. A Gourmet az a hely, ahol egy helyen "kóstolhatjuk" meg egész Magyarországot. A rendezvény elhivatottan vonultatja fel évről évre a legjobb éttermeket, borászatokat, pálinka főzdéket, miközben nem feledkezik meg az őstermelőkről, de a hamisítatlan piaci hangulatról sem. Az idei  fesztivál egy komplex ízélményt igyekszik nyújtani úgy, hogy a kiváló éttermek étkei mellé a legjobban illő borokat kínálja, hiszen eleve minden egyes étterem mellé egy-egy borászatot társít, tehát a vendégek az étel és ital harmóniáját a legilletékesebb szakemberek ajánlásával élvezhetik. A fesztivál igyekszik minél teljesebb képet adni a hazai gasztronómia csúcstermékeinek és szolgáltatóinak világáról.
www.gourmetfesztival.hu

2012. június 07-10. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, Békéscsaba
A többnapos fesztivál több csemegével, különlegességgel is szolgál. Mintegy harminc fajta sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók, és a sörhöz kiválóan illő csülökről sem feledkeznek meg a szervezők. A közönséget naponta élő koncertek szórakoztatják. Már hagyományosnak lehet tekinteni a 2001. évtől megrendezett Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét, amelyen számos sörgyártó képviselteti magát és népszerűsíti a legújabb termékeiket, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is. A rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Békéscsaba város idegenforgalmi kínálatának bővítése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint gasztronómiai különlegességek bevezetése. Szombaton a baráti társaságoké a főszerep, amikor is a Csülökpörkölt főző- és a szabad tűzön készült csülkös ételek versenyén megmutathatják, ki hogy bánik a fakanállal.
A vasárnapi napon füstölt csülökkel készült sztrapacska főzőverseny kerül megrendezésre.
www.csabaisorfesztival.hu

2012. június 08-09. Szomolyai cseresznyefesztivál, Szomolya
Szomolya a rövid szárú fekete cseresznyéjéről lett híres, mert sehol a világon nem érik ebből a gyümölcsből olyan fekete, ízletes, zamatos és ropogós gyümölcs, mint itt. Joggal mondható el, hogy ez a falu Cseresznyeország főváros. Ezen kívül az erdők ölelésében termő cseresznyések mentén található az európai viszonylatban is egyedülálló kőképződmény csoport, mely négy lelőhelyen, 18 kaptárkövön összesen 117 fülke található. A jellegzetes kúp alakú képződmények egyike a legimpozánsabb Királyszéke, mely egy hatalmas búbos kemencéhez hasonlít. Ezekről a csodálatos kövekről már a 11. században is tettek említést írásos történelmünkben. Kőkultúránk elengedhetetlen része a barlanglakások, faragott kőoszlopok, tornácok, út menti feszületek, szobrok, és kőből rakott kerítések. Számos borászat található a faluban, amelyek országos hírnévnek örvendenek. A kulturális programok mellett gasztronómiai különlegességekkel várják a vendégeket a kétnapos rendezvényen, amelyen természetesen a főszereplő a cseresznye.
www.szomolya.net

2012. június 08-09. Keceli meggyfesztivál, Kecel
A fesztiválon a vendégek kóstolhatnak meggypálinkát,  meggybort, meggysört, friss meggyes pitét és egyéb meggyes élelmiszereket, amikből vásárolhatnak is majd. Lesz meggylekvár, meggyszörp, meggybefőtt, kapható lesz a híres meggymag párna is. A fesztiválon lesz fazekas és más kézműves termékek kiállítása és vására, valamint kézműves foglalkozások.
www.meggyfesztival.hu

2012. június 09-10. Borvidékek hétvégéje, Monor
A Monor Környéki Strázsa Borrend célja nemcsak a helyi, de az országos borkultúra népszerűsítése is. E cél mentén fogalmazódott meg a Borvidékek Hétvégéje rendezvény alapötlete. A Borvidékek Hétvégéje igazi különlegesség lesz a borszerető közönség számára. Egyedülálló módon, autentikus pincefalu környezetbe hozza össze mind a 22 magyar borvidéket és a bort szerető, tisztelő embereket. Mindezt az ország közepén, Budapest közvetlen szomszédságában.
A Borvidékek Hétvégéjét a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége teljes támogatása is övezi. Velük együttműködve választják ki a szervezők valamennyi borvidékről azt a két-két borászatot, aki méltó módon mutathatja majd be borvidékének értékeit, hagyományait, kínálhatja saját borait. A terv szerint 45-50 bemutató pincészetnek a legszebb, legjobb adottságokkal rendelkező helyi borospincék adnak majd helyet.
www.borvidekekhetvegeje.hu

2012. június 14. Pezsgő világ, Pezsgő és Champagne kóstoló, Budapest
A fesztiválon az elmúlt évhez hasonlóan, több mint 60-féle champagne-t, hazai pezsgőt, prossecót, cavát és crémant-t kóstolhatnak majd a látogatók egyszerre. Idén más fesztiválokhoz hasonló kóstolójegyes megoldással lehet majd megkóstolni a kiállított pezsgőkínálatot. Aki pedig szeretne mégis pezsgőkhöz készült ételeket fogyasztani, ahogy azt a rendezvényeken már megszokta, az az eseménynek helyszínt adó Búsuló Juhász Étteremben és teraszain megteheti. Az 5000 Ft-os belépőjegy árának fele lekóstolható lesz és a helyszínen további kóstolójegyekkel lehet majd megízlelni a kiállított tételeket. Idén ismét a jól bevált kóstolófüzet kalauzolja majd a látogatókat a pezsgők világában, melyhez Pezsgő Világ tollat kapnak majd ajándékba. A névre szóló füzet tartalmazza majd az összes pezsgő részletes leírását és a palackok fotóját, valamint jegyzetelési lehetőséget is biztosít a kóstolást igazán komolyan vevő látogatók számára.
www.pezsgovilag.hu

2012. június 15-23. Kecskeméti bor- és pálinkaünnep, Kecskemét
A kecskeméti nyár nyitó kulturális fesztiválja a Bor és pálinka ünnepe. A gasztrokulturális rendezvény keretében kiemelt fontosságú a régió borászainak megismertetése borszakmai programokon: bemutatkoznak a Duna Borrégió borrendjei, sor kerül borászati konferenciára, borlovag avatásra, illetve borral kapcsolatos irodalmi előadások szervezésére. A borok mellett a dinamikusan fejlődő pálinka kultúra is bemutatásra kerül. A rendezvény célja, hogy a környék élelmiszer-különlegességei is megjelenjenek. A főtéren felállított „borvárosban”, a szabadtéri színpadon igényes kulturális programok valósulnak meg minden korosztály számára.
Az esti színpadi programok keretében népzenei előadók, könnyűzenei fellépők, táncosok szórakoztatják a közönséget.
www.efmk.hu

2012. június 16. Miskolci fröccsfesztivál, Miskolc
Nyár, meleg, hűsítő ital és önfeledt szórakozás ez a Fröccsfesztivál. A minden év júniusában megrendezésre kerülő egynapos esemény célja hogy ezt a hungaricumnak számító italt népszerűsítse. Sajnos az elmúlt évtizedek erősen megtépázták ennek az egyik legegészségesebb alkoholtartalmú nedűnknek számító "koktélunk" nimbuszát. Sokan úgy gondolják, hogy fröccsöt csak gyengébb minőségű, olcsó borból, füstös kiskocsmákban lehet fogyasztani. A tradíciók nem ezt mutatják. Az eredetileg - németből átvett - spiccernek (spitzer) nevezett italnak a magyar története az 1800-as években kezdődött. Jedlik Ányos egyik, 1826-os találmányának, a szódavíznek az elterjedése alapozta meg a hosszú távú népszerűségét. A tulajdonképpen szódavízzel hígított borból készülő fröccsnek, számtalan változata alakult ki a közel két évszázad alatt. Ezeket kóstolhatják meg a fröccsözni vágyók a Miskolci Fröccsfesztiválon és találhatják meg a maguknak szimpatikus bort és keverési arányt. A gyermekek sem maradhatnak ki a fesztiválból, hiszen számukra külön alkoholmentes gyerekfröccs készül. Több fajta magas gyümölcstartalommal, méz hozzáadásával és tartósítószer nélkül készült szörp is várja kicsiket és nagyokat egyaránt.
www.froccsfesztival.hu

2012. június 16. Vönöcki bor-, gyümölcs- és pálinkafesztivál, Vönöck
Az egész napos hagyományőrző rendezvény programját ebben az évben sütő- és főzőversennyel kívánják a szervezők még színesebbé tenni, megmutatni, milyen nagy tárháza van a Magyarországon termett finomabbnál-finomabb gyümölcsök felhasználásának. Ugyancsak a szervezők szeretnének néhány rég elfelejtett népi ételt is kínálni a vendégeiknek.
www.butipalinka.hu

2012. június 22-23. Víg daróci pincék főzőfesztiválja. Tibolddaróc
A pincerendszer főutcája minden évben otthont ad a szabadtéri főzés-sütés szerelmeseinek. A bográcsos és egyéb „füstös” ételek illatával telítődött panorámás pincefalu vendégei, évente egyszer nyár elején a modern konyhából kitagadott középkori módszerekkel sütnek és főznek, a Víg Daróci Pincék Főzőfesztiválja néven. Az évente megrendezett szabadtéri konyha- és borfesztivál egyre népszerűbb rendezvény, sajtókampány nélkül több ezer vendéget fogad minden évben.
www.tibolddaroc.hu

2012. június 22-24. Rétes és lakodalmas napok, Révfülöp
Péntek délután 17 órától "Nyújtják, mint a rétest" igazi Falusi Rétes nyújtással kezdődik a rendezvény. A rétes nyújtása, készítése közben vidám lakodalmas mulatós dallamok, néptáncbemutatók és hagyományőrző bolondságok várják a résztvevőket.
Szombaton elleshető a lakodalmas ételek készítése, s természetesen délelőtt a rétes készítés fortélyaiba is még betekintést nyerhetnek a rendezvényre látogatók.
Szombaton délután kezdődik az igazi falusi lagzi a lakodalmas menettel a fiús háztól a lányos házig, ahol a menyasszonyt a lakodalmi ceremóniamester - vőfély - kéri ki, majd búcsúztatja a szülőktől. Ezután a lakodalmas menet a vőfély vezetésével elindul a lakodalom helyszínére, ahová nem is olyan egyszerű bejutni, hiszen a vendégseregnek a kapuban különböző tréfás kérdéseket tesznek fel, s csak a jó válasz esetén engedik be a násznépet, majd kezdődik a lakodalmi dínom-dánom.
A vőfély a rendezvény folyamán feleleveníti a régi lakodalmi hagyományokat:
seprűtánc, menyasszony cipőjének ellopása, kásapénz, Gyertyafény keringő, menyecsketánc, új asszony elrablása. A menyecsketánc után természetesen folytatódik a hajnalig tartó mulatság, ahol mindenki kedvére rophatja a táncot kifulladásig.
www.vakaciotabor.hu

2012. június 23. Ribizlifesztivál, Feldebrő
Immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Ribizli fesztivál. A falusias hangulatú rendezvény helyszíne a műemlék templom környéke és a Tájház udvara. Üstben fő a helyben termett értékes gyümölcsből, a fekete ribizliből az ízletes lekvárt, amelyet a vendégek meg iskóstolhatnak. Ribizliszentelés, termékbemutatók, kézművesvásár, borkóstoló is várja a résztvevőket. Fesztiválhangulatról a helybéli és vendég kulturális csoportok gondoskodnak műsoraikkal.
www.feldebro.hu

2012. június 30. Vinagora Borgála, Budapest
Egy program, ahol a borkedvelők személyesen találkozhatnak a borászokkal, terített asztal mellett, elegáns környezetben kóstolhatják végig a 13. VinAgora Borverseny összes nevezett borát, összehasonlíthatják a borok eredményeit a kihelyezett részletes bírálati lapok alapján, neves borászok által vezetett borkóstoló-borbíráló műhelyeken vehetnek részt és mosolyogva tölthetnek el egy kellemes nyári napot.
www.vinagora.hu

2012. június 30. Karcagi birkafőző fesztivál, Karcag
A térség legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, ahol megkóstolhatják a kiváló karcagi birkapörköltet! A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.
www.kacag.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss