Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Júliusi gasztroprogramok

A július telis-tele van igazi nyári fesztiválokkal. Az ország bármelyik pontjára indulunk is, biztos, hogy találunk a környéken valamilyen gasztronómiai fesztivált, amely a helyi kultúrát, a környékben termő gyümölcsöket, zöldségeket, a közelben lévő folyók, tavak halaiból alkotott fogásokat vagy épp a szőlőjéből készült borait szeretné bemutatni nekünk. Kár ellenállni.

2014. 07. 02-04. Everness fesztivál, Balatonakarattya
Everness, a tudatosság fesztiválja, minden, ami személyes fejlődés, egészséges életmód és környezettudatosság. A témában színvonalas előadások és workshopok mellett művészetek, zenei programok, gasztronómiai élmények és a világ különféle mozgásformáinak bemutatása gondoskodik a teljes kikapcsolódásról. Az Everness Európa első környezettudatos és újrahasznosító fesztiválja, ahol a rendezvényen keletkező szinte összes hulladék újrahasznosításra kerül. A helyszínen alternatív építészeti megoldások és öko-praktikák széles tárháza várja a látogatókat.  A gyerekeket egész napos sportolási lehetőségek, környezettudatos gondolkodást elősegítő öko-játékok, ingyenes kézműves foglalkozások és igényes zenei programok várják.
http://everness.hu

2014.07.04-06. Gasztroangyal a Millenárison, Budapest
A Gasztroangyal sorozat legkarizmatikusabb szereplői - gazdák, termelők, borászok, vendéglősök - kaptak meghívást az eseményre, hiszen ők tudják a leghitelesebben megmutatni a magyar vidék gasztronómiai értékeit. Ebben a három napban a szervezők Budapestre hozzák egész Magyarországot, hogy az érdeklődők első kézből ismerhessék meg a vidéki életet, a hagyományos és modern gazdálkodást, a magyar ízeket és hagyományokat. A személyes találkozáson és kóstoláson túl a látogatók recepteket gyűjthetnek és praktikákat leshetnek el, legyen szó hússütésről, kenyérdagasztásról vagy lekvárok, szörpök és savanyúságok befőzéséről. A sok tematikus fesztiválon túlmutatva ez a rendezvény átfogja az egész magyar gasztronómiát a termelőktől, a kézműveseken át a konyhaasztalig. A gasztronómiai eseményen a kiállítók folyamatosan bemutatókat tartanak, kóstolókkal kedveskednek, valamint árusítják portékáikat. Megmutatják egy-egy alapanyag sokszínűségét is: számtalan burgonya-, paradicsom-, paprika- vagy babfajta megismerésére és különféle elkészítési módjára kaphatnak tanácsot a látogatók. Meghívott hírességek és chefek bemutatók keretében sütnek-főznek egész nap. Az érdeklődők megkóstolhatják a műsorban látott Gasztroangyal recepteket: a bajai halászlétől a karcagi birkapörköltön át a legnépszerűbb ételek készülnek majd el.
www.millenaris.hu

2014.07.05. Cigánymeggy fesztivál, Agárd
Az Agárdi Pálinkafőzde kulturális és gasztronómiai ünnepe július 5-én! Megérett a cigánymeggy, ezért elérkezett az idő, hogy minden italok egyik legnemesebbje, pálinka készüljön belőle. A jeles alkalmat az Agárdi Pálinkafőzde egész napos vigassággal ünnepli 2006 óta.
www.agard.hu

2014.07.09-13. Csopaki fröccsöntő és pálinkanapok, Csopak
Csopakon a boros pavilonokban a különböző fajtájú fröccsök kerülnek hagyományosan előtérbe, hiszen a kiváló csopaki borok nemcsak önmagukban fogyasztva, hanem fröccs formájában is kitűnő italok. Az ingyenes fesztivál idén 5 naposra bővül, és ezúttal is találnak maguknak programot a fiatalok és az idősek egyaránt, hiszen minden nap koncertekkel, táncoktatással, interaktív, izgalmas programokkal várják a szórakozni vágyó vendégeket. Többek között fellép a Balkán Fanatik zenekar is, a hétvégén pedig ismét lesz az egyre nagyobb ismertségnek örvendő Csopaki Parti Ulti Party a Csopaki Strandon (a játékosoknak a strandbelépés ingyenes, az érdeklődők az ultiversenyt a strandbelépő megváltásával látogathatják).
www.csopak.hu

2014.07.10-13. Egri Bikavér ünnep, Eger
Az Egri Borvidék legjelentősebb boros rendezvénye, helyszíne az Érsekkert, számos borászat mutatja be kínálatát, társulva egy-egy étteremhez. Utóbbiak a borokhoz illő ínyencségekkel jelennek meg a dekoratív pavilonokban. A történelmi Dobó téren felállított sátrakban az egri borok „zászlóshajójának”, az Egri Bikavérnek sokszínűségét bemutató rendezvényen a gasztronómia élvezetének is hódolhatnak a vendégek. A rendezvényt díjátadások, szakmai előadások és kiállítások is kísérik. A borgasztronómiai ünnepet színvonalas kulturális programok és koncertek egészítik ki.
www.eger.hu

2014.07. 10-14. VinCe Balaton, Balatonfüred
A VinCE Balaton a minőségi borokon és gasztro kiállítókon túl még több élményt ígér, ezen a füredi hétvégén ingyenes koncertek és exkluzív élménykóstolók is szerepelnek a programban. A balatonfüredi Tagore sétányon és Vitorlás téren a Kékszalag startjával együtt a legjobb hazai borászatok és izgalmas gasztrokínálat sorakozik fel. A pezsgő nyári éjszakákat ingyenes koncertek indítják - köztük a Kerekes Band, a Pannonia Allstar Ska Orchestra és a Rájátszás fellépése. A vendégek nemcsak a legnagyobb tókerülő verseny vitorlázóinak, de a labdarúgó-világbajnokság legjobbjainak is szurkolhatnak, emellett gyermekprogramok és a sétányt dallamokkal betöltő utcazenészek versenye várja a vendégeket.
www.vincebalaton.hu

2014.07.10-13. Bajai halfőző fesztivál, Baja
Baja a halászlé fővárosa! A város polgárai és a városba látogató halfőzők, turisták részére színvonalas programokat, kísérő rendezvényeket szerveznek, hogy egy hosszú, kellemes, élményekben gazdag hétvégét tölthessenek a Bajai halfőző fesztiválon.  A fesztivál négynapos programsorozattá nőtte ki magát, mely több tízezer embert vonz. A bekebelezett étek mennyisége is gigászi: több mint húszezer adag bajai halászlé készül! Az ízletes ünnephez mintegy 14 tonna halra, 12 mázsa vöröshagymára, közel 600 kiló őrölt pirospaprikára, 14 ezer liter vízre és 12 mázsa halászlétésztára van szükség.
www.bajaihalfozofesztival.hu

2014.07.11-13 Tiszafüredi halas napok, Tiszafüred
Nyár, meleg, Tisza, hal, halászlé, sör - ez mind a Tiszafüredi halas napok. Egy hétvége, ami a Tiszáról és a halakról szól. A halászléfőző versenyre a rendezvény második napján kerül sor. A versenyzők és a vendégek megismerhetik a térség jellegzetes ízeit, megkóstolhatják nyársonsült és bográcsban főtt halételeit. Az ételeket nem árt lemozogni, ezért a főzés mellett strandröplabda bajnokságot megrendezésre kerül. A szórakoztató programok között pedig kirakodóvásár, néptánc-, modern tánc- és mazsorett bemutatók, koncertek és disco is szerepel. A színes programkínálatban minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelő kikapcsolódást, szórakozást.
www.halasnapok.hu

2014.07.12-13. Gönci barack vigasság, Boldogkőváralja
A gönci barack, a jó ételek, a jó italok és jó zenék hétvégéje. Két ragyogó nap az egész családnak a Zemplén lábánál. A Gönci barack vigasság igazi családias együttlét azokért a dolgokért, melyekért érdemes élni. A belépővel egy barack is jár - no nem a fejre, hanem a kézbe vagy a pohárba. A barackünnep ötlete a Bestillo Pálinkaház rézüstje és a ládákban álló gönci barack mellett született - ha valahol, ott tudják, mi a jó gyümölcs. Ez a hétvége a sárgabarackról szól, de nem akármilyenről: a legfinomabb, legzamatosabb magyar tájfajtáról, mellyel a vendégek a lehető legváltozatosabb formában találkozhatnak. Aki a fánál többre kíváncsi, azt az orra a baracklekváros katlanokhoz, a hasa a környék (és az ország) legjobb éttermeinek barackos ételeihez, szíve pedig a jobbnál jobb programokhoz fogja húzni. Mint minden fesztiválra, ide is belopódzik a kultúra, a koncertek, gyermek- és családi programok és a bulik sora.
www.goncibarack.hu

2014.07.13-14. Balatoni halételek fesztiválja, Balatongyörök
A fesztivál célja, hogy megismertesse és megkedveltesse mindenkivel a balatoni halakat és a belőlük készíthető ételeket. A Balaton-partra kitelepült éttermek a halételek széles választékát kínálják, de megkóstolhatjuk a füstölt pisztrángot és a halas rétest is. Vasárnap a főzőverseny keretében a civilek is összemérhetik képességeiket, hogy ki tud finomabb halételt készíteni. Délutántól gyermekprogramok, ugrálóvár, kézműves vásár, koncertek és utcabál várja a látogatókat.
www.balatongyorok.hu

2014.07.17-20. Balatongyöröki borfesztivál, Balatongyörök
A megújult hangulatos parti sétányon a környék kiváló boraival, ízletes ételekkel, gyermekprogramokkal, jó zenével, kézműves vásárral esténként pedig utcabállal várják az érdeklődőket.
www.balatongyorok.hu

2014.07.18-20. Győri fröccsnapok, Győr
A városhoz kapcsolódik a szódavíz és a fröccs feltalálása, ugyanis a legendával ellentétben először Győrben a Bencés rendházban kóstolták meg ezt a kiváló italt. A Győri Fröccsnapokat ennek a frissítő nedűnek a tiszteletére rendezik meg évek óta, idén is együtt a Győri Legendák Napjával.
www.fesztivalkozpontgyor.hu

2014.07.18.-08.03. Badacsonyi borhetek, Badacsony
A Badacsony és a bor kéz a kézben jár hosszú évszázadok óta. A különleges mikroklíma, a több ezer órányi napsütés és a hegy keletkezése óta itt magasodó bazaltsziklák miatt a Badacsonyt joggal nevezik az "Óriások Szőlőskertjének", hiszen a legnagyobb hazai borászok közül jó néhány itt vetette meg a lábát. A balatoni szemmel nézve óriási bazalthegyen olyan isteni borok teremnek, mint a pinot gris, közérthetőbben a szürkebarát, a világon egyedülálló, ősi úri szőlőből származó kéknyelű és a zamatos olaszrizling. A borkóstoláshoz hangulatos háttérzene és romantikus kerthelyiség tartozik. A helyi gasztronómiai termékek az eddiginél sokkal hangsúlyosabban lesznek jelen a rendezvényen, végigkóstolhatjuk a helyi borászatok finomabbnál finomabb borait, megismerhetjük a borvidék hagyományait, sőt szabadtéri koncertek, kézműves programok is színesítik a rendezvényt.
www.badacsonyiprogramok.hu

2014.07.19-20. Mesztegnyői rétesfesztivál, Mesztegnyő
Mesztegnyő Község Önkormányzata 15. alkalommal rendezi meg rétesfesztiválját, benne rétessütő versennyel. Somogyország sokszínű étkezési kultúrájának, étel- és süteménykészítésének tradíciói közt mindig előkelő helyet foglalt a réteskészítés.
www.facebook.com/events/602753523139955/?ref=22

2014.07.23-28. Vonyarci boros forgatag, Vonyarcvashegy
Borkülönlegességek, szórakoztató műsorok, kirakodóvásár és utcabál várja a vendégeket. A Kossuth utcában felépített “boros faluban” borkülönlegességek, szórakoztató műsorok, kirakodóvásár és utcabál várja a vendégeket.
www.vonyarcvashegy.hu

2014.07.26-27. Hal & Sör fesztivál, Soltvadkert
Sörfesztivál a tóparton, versenyek a sör jegyében, koncertek, buli. Július utolsó hétvégéjén soha nem látott tömeg lepi el a tó partját. Helyi és országos hírű művészek érkeznek Soltvadkertre, akik a szabadtéri színpadon szórakoztatják a több ezer fős közönséget. A gyermekek részére játékos vetélkedőket szerveznek, ahol értékes jutalmakat nyerhetnek a legügyesebbek.
www.vadkert-fesztival.hu

2014.07.28. Fröccsözön, Hajós
A Vintegro Pinceszövetség második alkalommal rendezi meg a Fröccsözönt, hiszen a fröccsnek ünneplés jár! Idén is fantasztikus zenék kíséretében csöppenhetnek a vendégek a fröccsbuborékok közé. A szomjasakat fröccsutca, az éheseket halászlé és még sok más finomság várja. A gyerekek se maradjanak otthon, a Fröccsözön nekik is meglepetéseket, játékokat tartogat. A csettegőtaxi most is üzemel, a koncertek között érdemes körbeutazni a gyönyörű hajósi pincefalut.
www.hajos.hu

2014.07.31-08.03. Hungarikum fesztivál, Szeged
A Hungarikum Fesztivál - Minőségi Magyar Termékek Kiállítása és Vására - nem csak egy összművészeti fesztivál, annál sokkal több, sokkal kézzelfoghatóbb, emberközelibb. Népszerűsége leginkább abban rejlik, hogy olyan minőségi termékeket mutat be és kínál a közönségnek, amelyek ténylegesen a magyarsághoz, a magyar kultúrához szorosan kapcsolódnak. A fesztiválon a család minden tagja felhőtlenül érezheti magát. A kicsiknek kézműves játszóházban fejleszthetik kreativitásukat és kézügyességüket a hungarikumok jegyében. A fesztivál helyszínén közel száz kiállító kínálja hungarikum termékeit a látogatóknak. A borászok és pálinka készítők italain kívül a vendégek megkóstolhatják az olyan tradicionális magyar ételeket, mint a kürtöskalács, rétes vagy lángos, és nincs hiány a hazai ízek legjavát kínáló gasztronómiai csodákból sem. A Hungarikum Fesztivált övező időszakban számos kísérő rendezvény található Szegeden, amelyek széles skálán kínálják a különböző múzeumi, zenei, színházi, sport- és szabadtéri élményeket a kikapcsolódni vágyóknak.
www.hungarikum-fesztival.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss